אבאי קוננבאיולי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אבאי קוננבאיולי
Абай Құнанбайұлы
לידה 29 ביולי 1845 (יוליאני)
Jidebai, קזחסטן עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 23 ביוני 1904 (יוליאני) (בגיל 58)
Jidebai, קזחסטן עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Ибраһим Құнанбайұлы עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
לאום קזחים‎ עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה Mausoleum of Abai Qunanbaiuly עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה רוסית, קזחית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Dilda Alshinbayovna עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Magauiya Abayuly Kunanbaev, Kulbadan Abayovna, Abdirakhman Uskenbaev, Raikhan Abayovna, Akylbai Abayuly Kunanbaev, Turagul Abaiuli עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אַבַּאי אִיבְּרָהִים קוּנַנְבָּאיוּלִיקזחית: Абай (Ибраһим) Құнанбайұлы‏; 10 באוגוסט 1845 - 5 ביולי 1904), הידוע גם כאַבַּאי קוּנַנְבָּאיֶברוסית: Абай Кунанбаев), היה משורר, מלחין ופילוסוף קזחי, דמות חשובה בפיתוח הקזחית כשפה ספרותית.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבאי נולד בצ'ינגיס-טאו (קראול המודרנית), בנם של קוננבאי, אציל אמיד, ואשתו השנייה, אולז'אן. מעמדו של אביו אפשר לו ללמוד בבית ספר רוסי, אך רק לאחר שבילה זמן מה תחת השגחתו של מולא במדרסה אסלאמית. בבית הספר נפגש אבאי לראשונה עם כתביהם של מיכאיל לרמונטוב ואלכסנדר פושקין.

תרומתו העיקרית של אבאי לתרבות הקזחית מרוכזת בשיריו, שנבעו מתוך התרבות העממית המקומית והביעו חוש לאומי מפותח. עד אז הייתה השירה הקזחית מדוברת בעיקר ומהדהדת בקולות הנוודים בערבות קזחסטן. ברם, בימיו אירעו תמורות חברתיות-פוליטיות וחברתיות-כלכליות חשובות. עם העמקת ההשפעה הרוסית במדינה, רבו האפשרויות החינוכיות, כמו גם החשיפה להשקפות עולם שונות מרוסיה, אסיה והמערב. קוננבאיולי התעמק בהיסטוריה התרבותית והפוליטית של אזורים אלו, ובכך השפיעה שירתו על השקפת עולמם של קזחים משכילים רבים.

קוננבאיולי גם תרגם את ספריהם של מחברים רוסיים ואירופאיים לקזחית, רבים מהם בפעם הראשונה.

איורים מודרניים של קוננבאיולי בדרך כלל מראים אותו מחזיק בדומברה, כלי הנגינה הלאומי של המדינה. הוא נחשב היום לאחד מגיבורי העם החשובים בתודעה הלאומית המחודשת.

ישנו ספר מאת מוכתר אואזוב, הנחשב לביוגרפיה הרשמית של קוננבאיולי, ברם רבים טוענים שהמחבר, שפעל בתקופה הסובייטית, סילף עובדות על מנת לתאר את קוננבאיולי כמי שתיעב את התרבות הקזחית המקורית ורצה להופכה לרוסית יותר.[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אבאי קוננבאיולי בוויקישיתוף