אבא ברדיצ'ב
ערך זה עוסק בצנחן יהודי במלחמת העולם השנייה. אם התכוונתם לאניית מעפילים קטנה, ראו כנסת ישראל (אוניית מעפילים).
| אבא ברדיצ'ב | |
|---|---|
אבא ברדיצ'ב במרכז התמונה עם הצנחנים צדוק דרוגויר-דורון משמאל וחיים יערי מימין. איטליה, אוקטובר 1944 |
|
| נולד | 25 באפריל 1920, בגאלאץ שברומניה |
| עלה לישראל | 1940 |
| נהרג | 26 בינואר 1945, מחנה הריכוז מאוטהאוזן באוסטריה |
| השתייכות | |
| תקופת שירות | נובמבר 1943 - ינואר 1945 |
| תפקידים צבאיים | |
| מלחמות וקרבות | |
| הנצחה | |
אבא ברדיצ'ב (25 באפריל 1920 - 26 בינואר 1945), מצנחני היישוב מעבר לקווי אירופה הכבושה במלחמת העולם השנייה.
[עריכה] ביוגרפיה
אבא ברדיצ'ב נולד בעיר גאלאץ שברומניה, לסוזי ומרדכי ברדיצ'ב, משפחה חסידית ידועה וכבר מילדותו ספג ציונות ואהבת ישראל. כנער היה חבר בתנועת הנוער הציוני ברומניה ובהמשך הצטרף לחוות הכשרה חקלאית כהכנה לעליה לארץ ישראל. עלה ארצה באניית המעפילים "דריאן 2" במסע שארך ארבעה וחצי חודשים. בהתקרבה לחופי הארץ לכדו הבריטים את האנייה וכלאו את המעפילים בה למשך כשנה וחצי במחנות "מזרע" שליד עכו ובמחנה המעצר בעתלית.
בנובמבר 1943 התנדב לקבוצת צנחנים שנועדו לצנוח על אדמת אירופה, במסגרת המאבק בגרמניה הנאצית. לשם כך ביצע הכשרה במסגרת "ההגנה", קורס צניחה שנערך על ידי הצבא הבריטי ברמת דוד ואימונים נוספים. לצורך השליחות קיבל זהות בדויה תחת השם "סרג'נט רוברט וויליס".
ב-15 במרץ 1944 צנח ביוגוסלביה יחד עם חנה סנש, ראובן דפני ויונה רוזן. על ברדיצ'ב הוטלה המשימה לחדור לרומניה מולדתו ולסייע ליהודים במאבק על קיומם. הבריטים הטילו עליו משימות איסוף מודיעין וחילוץ צוותי אוויר שנפלו בשבי או צנחו ברומניה. לאחר שלא הצליח להגיע לרומניה חזר לבארי שבאיטליה, ממנה יצא למשימתו. באוגוסט 1944 יצא למשימה נוספת בסלובקיה, יחד עם משלחת בריטית ומשלחת אמריקנית. בדרכם להונגריה נתקלו במארב נאצי, והקבוצה נמלטה להרים. הגרמנים פתחו במצוד אחריהם ולכדו אותם כעבור חודשיים.
בדצמבר 1944 הועבר אבא ברדיצ'ב למאוטהאוזן יחד עם שבויים נוספים, שם נחקר באכזריות. הוא הוצא להורג בידי הנאצים בי"ב בשבט תש"ה, 26 בינואר 1945. בצוואה שהשאיר למשפחתו כתב: "לכולכם בבקשה - אל תבכו. את האומלל מבכים. אני מאושר כי נפל בחלקי להיות בחיר היישוב, להביא את דברו, עידודו ועזרתו לגולה".
גופתו מעולם לא נמצאה. לזכרו הוקם קבר ריק ומעליו מצבה בחלקת יד לצנחני היישוב בארץ שנפלו באירופה בבית הקברות הצבאי בהר הרצל בירושלים. חבריו מגרעין הנוער הציוני שינו את שם היישוב שהקימו "המאבק", לאלוני אבא, על שם חברם שנפל.
[עריכה] קישורים חיצוניים
- אבא ברדיצ'ב באתר יזכור
- צנחני היישוב היהודי בארץ-ישראל באתר "הצנחנים - עשור ראשון"