מכבי חיפה
ערך זה עוסק באגודת הספורט. אם התכוונתם לערכים אחרים, ראו מכבי חיפה (פירושונים).
מכבי חיפה-כרמל היא אגודת ספורט מן המובילות והפופולריות בישראל, שקבוצותיה ממוקמות בעיר חיפה. הקבוצות הידועות באגודה הן מכבי חיפה בכדורגל ומכבי חיפה בכדורסל. באגודה רשומים כ-1,500 ספורטאים בקבוצותיה ובחוגיה השונים.
תוכן עניינים |
[עריכה] היסטוריה
אגודת מכבי חיפה נוסדה בדצמבר 1912 כ"מכבי בת גלים". פעילי האגודה הראשונים היו ד"ר אליהו אאורבך והמורה נוימן מבית הספר של אגודת עזרא. המייסדים האמינו ברעיונות האידאולוגיים של תנועת המכבי ורצו להקים סניף בחיפה. תחומי הספורט המובילים של המועדון בראשיתו היו שחייה וכדור מים. בין פעילויות הספורט הנוספות היו כדורגל וכדורסל.
ספורטאי מכבי חיפה רשמו הישגים מרשימים בענפי ספורט רבים, בהם כדורגל, כדורסל, כדורעף, כדוריד, הוקי קרח, שחייה, כדור מים, אתלטיקה קלה, התעמלות, הרמת משקולות, סיוף, טניס, טניס שולחן, אגרוף, שחמט ועוד.
[עריכה] פעילות
האגודה מתנהלת על ידי מועצה, הכוללת כ-50 חברים; סמכותיה מוענקות מהאסיפה הכללית והיא נחשבת למוסד העליון של האגודה. המועצה בוחרת את הנהלת האגודה ואת יו"ר ההנהלה; ההנהלה היא המוסד המבצע של האגודה. לצדה של האגודה פועלת אגודת נאמני מכבי חיפה, האמונה על הקמת ותפעול המתקנים בהם מתאמנים ומשחקים ספורטאי האגודה, וזו גם מפעילה את הנהלות מרכז הספורט והבריכה אשר על הר הכרמל. מאז שנות ה-90 פועלת גם עמותת הקרן ע"ש מיכל ונחום חת, המעניקה מדי שנה מלגות לספורטאים מצטיינים ונזקקים. בכל מחלקה פועלת הנהלה, ובאגודה פועלים גם ועדת ביקורת ובית דין.
ספוטאים רבים של האגודה זכו בתארי אליפות, קבעו שיאים ישראליים וגם השתלבו בנבחרות ישראל בענפי הספורט השונים. רבים מפעילי מכבי חיפה השתלבו בפעילות במוסדות המרכזיים של הספורט בישראל, כמו הוועד האולימפי, הנהלת ההתאחדות לכדורגל, איגוד הכדורסל, הנהלות ענפי הספורט השונים ומרכז מכבי. אגודת מכבי חיפה גם מנהלת מפעלי תרבות ומקיימת אירועים חברתיים מדי שנה, כמו גם קייטנה. במסגרת האגודה גם פועלת פלוגת סדרנים.
אגודת מכבי חיפה היא הבעלים של מגרשי "קצף", מגרש האימונים של קבוצת הכדורגל של מכבי חיפה, שהופרדה מהאגודה בשנת 1993 כשעברה לבעלות פרטית. עד המעבר נשא סמל מועדון הכדורגל דמות אריה מצוירת, והוא שונה לאחר מכן.
האגודה פועלת ללא כוונות רווח. זליק זק ששימש כיו"ר אגודת מכבי חיפה, משמש היום כנשיא הכבוד של האגודה כהוקרה על פעולתו רבת השנים. יושבי ראש וחברי הנהלת אגודת מכבי חיפה היו לאורך השנים ממכובדי העיר חיפה בפרט, ומדינת ישראל בכלל.
האגודה משתפת פעולה עם מספר בתי ספר בחיפה, ביניהם בית הספר הריאלי ומרכז חינוך ליאו בק, שבהם פעילויות הספורט מסופחות לה.
[עריכה] סגל ההנהלה הבכירה
- יוחנן וולך: יו"ר האגודה משנת 1999 וחבר נאמני מכבי חיפה.
- שלום ואנו: מ"מ יו"ר וגזבר. אחראי, בין היתר, על הטקסים השונים של האגודה, ביניהם 'מרוץ הלפיד' המתקיים כל שנה במהלך חנוכה בבית ספר הריאלי, ובו מוענקים תוארי "יקירי אגודת מכבי חיפה"; ו"גביע אסף שטייר" במהלך חג הפסח לזכרו של שחקן הנערים של מחלקת הכדורסל, אסף שטייר, שנהרג בפיגוע בשדרות מוריה בחיפה; ועל גביע חיפה, טורניר שחייה ארצי שבו משתתפים שחיינים מכל העולם.
- דר' עופר רטנר: חבר הנהלת אגודת מכבי חיפה ודובר האגודה.
- דניאל אסנין: חבר הנהלת אגודת מכבי חיפה ויו"ר אגודת נאמני מכבי חיפה, כיהן פעמיים כיו"ר האגודה (מכהן גם כסגן יו"ר תנועת מכבי בישראל).
- מנשה קרן: מזכיר האגודה ומנהל אדמנסטרטיבי.
- שלמה צוקרמן: חבר הנהלה.
- עו"ד נוי ברינט: יועץ משפטי לאגודה.
- איתן שחף: יו"ר מחלקת השחייה. במחלקה פועלים עשרות אנשי צוות וכ-250 ספורטאים צעירים, ובבוגרת 15 ספורטאים.
- רומן רוזנברג, אלברט פינגין, אהרון שבתייב: הצוות המקצועי של מחלקת האתלטיקה, בה פעילים כ-100 ספורטאים.
- חני ברייר: יו"ר מחלקת התעמלות, בה כ-100 פעילים.
- משה מילר ועדי רוזנבאום: יושבי ראש מחלקת טניס שולחן, בה כ-120 פעילים.
- יעקב ברנע: יו"ר מחלקת שחמט, בה כ-35 פעילים.
- אמנון כסיף, שרון כסיף, יוני ארליך ונועם אוקין - מנהלי ופעילי מחלקת הטניס.
- מחלקת כדורמים, קבוצות של מכבי חיפה הפועלות בקריית טבעון
- בני ברנשטוק: חבר הנהלת האגודה. יו"ר קבוצת הכדורגל לשעבר ויו"ר ליגת הוותיקים של הכדורגל.
[עריכה] ראשי האגודה בעבר
יושבי ראש אגודת מכבי חיפה לדורותיהם משנת 1918, לפי סדר מינויים לתפקיד:
- יהודה שניאור
- ד"ר חיים ויסבורג
- משה מלמד,
- עו"ד נחום חת
- מרדכי ימפולסקי
- ג'ורג' פלש
- יהודה כרמי
- ד"ר אברהם צליוק
- זליק זק
- ד"ר עמנואל וקס
- דניאל אסנין
- ישראל רוזנברג
- דן כצנלסון
- יהודה גנוסר
- שלמה צוקרמן
- משה הירש
- יוחנן וולך
[עריכה] ראו גם
[עריכה] קישורים חיצוניים
|
ראו גם פורטל חיפה |
- מכבי חיפה-מחלקת השחייה
- מועדון כדורגל מכבי חיפה
- ד"ר יעקב סובוביץ, ראשית החינוך הגופני והספורט בחיפה, באתר העמותה לתולדות חיפה