אדוארד ב. לואיס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אדוארד ב. לואיס
Edward B. Lewis
לידה 20 במאי 1918
וילקס-בארה, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 21 ביולי 2004 (בגיל 86)
פסדינה, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי ביולוגיה
מקום מגורים ארצות הברית
מקום לימודים
מוסדות המכון הטכנולוגי של קליפורניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
תרומות עיקריות
מחקרים בתחום ביולוגיה התפתחותית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אדוארד ב. לואיסאנגלית: Edward B. Lewis‏; 20 במאי 1918 - 21 ביולי 2004) היה גנטיקאי אמריקאי, זוכה פרס נובל לפיזיולוגיה ולרפואה לשנת 1995.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לואיס נולד וגדל בפנסילבניה, בתיכון קרא על מחקרם של הגנטיקאים תומאס האנט מורגן ואלפרד סטרוטוונט בנוגע לדרוזופילה (זבוב הפירות), אחד מאורגניזמי המודל העיקריים בגנטיקה, והחל להתנסות בגידול וריבוי של הזבובים בעצמו. כמוזיקאי מוכשר זכה לואיס למלגת לימודים באוניברסיטת באקנל המקומית אך לאחר שנה עזב לטובת לימודי ביוסטטיסטיקה באוניברסיטת מינסוטה, אותם סיים תוך שנתיים ב-1939. במהלך לימודיו המשיך להתנסות במחקרים גנטים על זנים חדשים של תסיסנית המחקר (Drosophila melanogaster). לאחר סיום התואר הראשון עבר לואיס למכון הטכנולוגי של קליפורניה בו סיים ב-1942 את לימודי הדוקטורט תחת הנחייתו של סטרוטוונט. בשנים אלו פיתח את מבחן הקומפלמנטציה (cis-trans test).

בסיום לימודיו גויס לואיס לחיל האוויר האמריקני, הוא למד קורס במטאורולוגיה ונשלח כחזאי לזירת האוקיינוס השקט. בסיום המלחמה חזר לעבוד בקאלטק, ב-1956 מונה לפרופסור לביולוגיה במכון וב-1966 למחזיק הקתדרה על שם תומאס האנט מורגן. במשך שנים מחקריו לא זכו לתשומת לב רבה ושיטותיו הפכו למיושנות עם התפתחות הביולוגיה המולקולרית, אך לאחר שמדענים בקאלטק, בהם דייוויד הוגנס, הסתייעו בידע של לואיס לצורך שיבוט של גנים הומיאוטיים ומיפוי הגנום של הדרוזופילה, הם גילו אזור הומולוגיה, כפי שלואיס חזה במחקריו במשך שנים רבות.

ב-1989 זכה לואיס בפרס וולף לרפואה "על הוכחת קיומה וחקירתה של הבקרה הגנטית של התפתחות חלקי הגוף באמצעות גנים הומיאוטיים", ב-1990 במדליה הלאומית למדעים, ב-1991 בפרס לסקר למחקר רפואי וב-1995 זכה בפרס נובל לפיזיולוגיה ולרפואה יחד עם כריסטיאנה ניסליין-פולהרד ואריק וישאוס על בקרה גנטית של שלבים מוקדמים בהתפתחות עוברית.

לואיס היה חבר באקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית בחברה הפילוסופית האמריקאית, באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים ועמית זר בחברה המלכותית הבריטית.

לואיס היה נשוי ואב לשלושה בנים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדוארד ב. לואיס בוויקישיתוף