אהרונסונית פקטורובסקי
| מיון מדעי | |
|---|---|
| ממלכה: | צומח |
| מערכה: | בעלי פרחים |
| מחלקה: | דו-פסיגיים |
| סדרה: | אסטראים |
| משפחה: | מורכבים |
| סוג: | אהרונסונייה |
| מין: | "אהרונסונית פקטורובסקי (או "אהרונסונית פקטורי") |
| שם מדעי | |
(ורבורג ואיג) |
|
אהרונסוניית פָקְטוֹרוֹבְסְקִי (שם מדעי: Aaronsohnia factorovskyi) הוא מין בסוג אהרונסונייה במשפחת המורכבים.
הצמח הוא עשבוני חד שנתי קטן, גובהו 10–30 ס"מ, העלים קרחים, גזורים פעמיים לאונות מאורכות, צומחים מתחתית הצמח. התפרחות צומחות על גבעול ארוך חסר עלים. קוטר התפרחת כ-10 מ"מ, צורתה כשל חצי כדור. המצעית חרוטית. כל הפרחים צינוריים, צבעם צהוב עז. הזרעים גליליים, אורכם כ-2 מ"מ, על גבם מספר פסים כהים, והם בעלי אוזנית שאורכה כ-0.5 מ"מ.
משרעת תפוצתו מזרח-סהרו-ערבית, צומח בישראל, ירדן, עיראק וערב הסעודית. בארץ מצוי בנגב המזרחי, בבקעת ים המלח ובמדבר יהודה. במקומות אלו הוא מכסה מרבדים שלמים.
הצמח נאסף לראשונה במדבר יהודה. בשנת 1927 הוא תואר על ידי פרופ' אלכסנדר איג כמין ואף סוג חדש למדע, על שם חבריו, הבוטנאים אהרון אהרונסון ואליעזר פקטורובסקי (פקטורי).
לקריאה נוספת [עריכה]
- מיכה לבנה, לקסיקון החי והצומח של ארץ ישראל, כרך א', עורך: עזריה אלון, מדינת ישראל - משרד הביטחון, תשנ"ד - 1994
קישורים חיצוניים [עריכה]
- פרופ' אבי שמידע, "אהרונסונית פקטורובסקי", באתר רשות הטבע והגנים
- אהרונסוניית פקטורי באתר "צמח השדה"