אופיסטודומוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
תוכנית של מקדש יווני ובה האפיסטודומוס מודגש באפור.
תוכנית של מקדש יווני ובה האדיטון מודגש באפור.

אופיסטודומוס (יוונית: ὀπισθόδομος, תרגום: "חדר אחורי") הוא חלל בחלק האחורי של כמה מקדשים יווניים, הנמצא מאחורי הנאוס. עם זאת, יכול להיות כי האופיסטודמוס הוא בעצם המקדש הפנימי המכונה גם "אדיטון" (יוונית:Άδυτον, תרגום:"לא להיכנס"). הסיבה לבלבול זה היא סתירות בכתבים עתיקים. יש לציין כי במחקר המודרני, ההגדרה הראשונה יותר מקובלת. בכמה מן המקדשים, ובמיוחד באלו הנמצאים באקרופוליס של אתונה, האופיסטודומוס הפך לחדר אוצר, בו נשמרו החפצים הקדושים וההכנסות של המקדש. חלל זה הוא חסר כל פונקציה מוגדרת והוא נבנה במקדשים מסוימים אך ורק על מנת ליצור איזון עם הפרונאוס בחזית המקדש ויצירת מבנה סימטרי. כמו כן הוא נועד להעשיר את החזית האחורית של המבנה החשוב ולא להשאיר לו "צד מת".

להלן רשימה של כמה מקומות ידועים שבהם יש אופיסטודומוס:

P Architecture.png ערך זה הוא קצרמר בנושא אדריכלות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.