איש חסיד היה
"איש חסיד היה" הוא שמו של מופע ישראלי מסוף שנות ה-60 המבוסס על שירים, סיפורים וניגונים חסידיים.
ייחודה של ההצגה היה בהיותה ציון דרך בטיפול במורשת היהודית מעל במת התיאטרון והבידור הקל, שזכה לכינוי "חסידות בג'ינס". ההצגה, שהופקה על ידי תיאטרון "בימות", הועלתה לראשונה באוקטובר 1968, ונחשבה להצלחה בידורית שהצליחה למשוך קהל צעיר ומבוגר, חילונים ודתיים. בסך הכל הוצג המופע למעלה מ-600 פעם בארץ, ובסיבוב הופעות ברחבי העולם. ההצגה זכתה בפרס "המחזה המקורי של השנה" לשנת תשכ"ט מטעם המועצה הציבורית לתרבות ואמנות ליד משרד החינוך.
החומר ל"איש חסיד היה" נכתב ונערך בידי דן אלמגור, שליקט שירים, סיפורים וניגונים חסידיים שמקורם בעיירות היהודיות של מזרח אירופה במאה ה-19 ובמאה ה-20. סייעו לו בהכנת החומר הרב שמואל אבידור הכהן ושלמה ניצן, ושחקני המופע הציגו אותם בתפאורה פשוטה, בליווי גיטרות וללא תזמורת. מהשירים והסיפורים עלו מצוקותיו הקיומיות של היהודי הפשוט, יחסיו עם אלוהים, הקשר אל הרבי, צער הגלות – והכל נשזר במלאנכוליות המלווה גם באופטימיות ואמונה בשם.
בין שירי ההצגה שהתפרסמו היו "אברמל'ה מלמד", "מכתב לרבי", "זמר ליין", "העצבות היא רק לטפשים", "מעין עולם הבא".
שם ההצגה הושאל מפיוט ידוע המושר בבתים יהודיים בכל מוצאי שבת ("אִישׁ חָסִיד הָיָה / בְּלִי מָזוֹן וּמִחְיָה // בְּבֵיתוֹ עֻצַּר מִלֵּיבֹש / מִבְּלִי בֶּגֶד לִלְבֹּשׁ"), ותוכנו מספר על מצוקתו של יהודי נזקק הזוכה לישועה מאליהו הנביא.
בשנת 2011 הועלתה ההפקה מחדש במסגרת ביה"ס למשחק בית צבי בבימוי דניאל אפרת, ניהול מוזיקלי של אפי שושני וכוריאוגרפיה של גלעד קמחי.
[עריכה] יוצרים ומשתתפים
- שחקנים: שלמה ניצן, חנה רוט, לוליק, דני ליטני, דבורה דותן, בתיה ברק
- עריכה ועיבוד: דן אלמגור
- במאי: יוסי יזרעאלי
- מערכת מייעצת: שמואל אבידור הכהן, יואב אלשטיין, שלמה ניצן
- הנהלה מוזיקלית: יוחנן זראי
- מפיק: יעקב אגמון, תיאטרון בימות
- תפאורה: דני קרוון
[עריכה] קישורים חיצוניים
- איש חסיד היה, באתר "נוסטלגיה"
- רות בונדי, התגלותו השנייה של הבעש"ט, דבר, 11 באוקטובר 1968
- דן אלמגור מספר איך נולד המחזמר איש חסיד היה 1968, סרטון באתר YouTube