בניין המטה הארצי של משטרת ישראל
| יש לשכתב ערך זה. הסיבה לכך היא: מעט מאוד מידע על הבניין, הרבה מידע מבולבל על בניינים אחרים. | |||
| אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה. | |||
בניין המטה הארצי של משטרת ישראל השוכן ברחוב קלרמון גאנו 1 פינת דרך שכם בקריית הממשלה ע"ש מנחם בגין בירושלים הוא מקום משכנו של הפיקוד העליון של משטרת ישראל ומקום מושבו של מפכ"ל המשטרה.
תוכן עניינים |
[עריכה] היסטוריה
המטה הארצי הראשון של משטרת ישראל שכן בבניין שהוקם בשנת 1937 בסגנון באוהאוס ברחוב הרכבת פינת רחוב לבונטין בתל אביב, ולאחר מכן שימש את מטה מרחב ירקון ותחנת לב תל אביב ולשכת הגיוס המחוזית של המשטרה עד לשנת 2007 שבה עברה התחנה לרחוב ראול ולנברג והבניין שופץ לצורך שימור.
ב-31 באוגוסט 1951 נפתחה שלוחת המטה הארצי של משטרת ישראל בבניין משטרת המנדט הבריטי לשעבר ביפו ברחוב דרך סלמה 18 בשכונת בתי ורשה עד להריסתה בשנת 2000 והעברתה אל מטה שירות בתי הסוהר ברמלה. על השטח של בניין המשטרה הבריטית של יפו נחנך בשנת 2006 הבניין החדש של משטרת תל אביב.
בשנת 1949 עבר המטה הארצי של המשטרה מתל אביב אל בית המעצר שנמצא במגרש הרוסים בירושלים, עד לאחר מלחמת ששת הימים בה הוחלט על העברתו של המטה הארצי אל בניין חדש במזרח ירושלים כדי להחיל עליה את ריבונותה של מדינת ישראל וכדי להתערות בתוך השכונות הערביות של ירושלים והצורך הגדל במעבדות מחקר פליליות ובשטחים עקב גידול האוכלוסייה בארץ שהבניין במגרש הרוסים צר מלהכיל. האתר שנבחר להקמת בניין המטה הארצי החדש היה בסמוך לשכונת שייח' ג'ראח על התפר שבין חלקו המערבי של הר הצופים לבין גבעת התחמושת וזאת גם בשל העובדה כי על גבעת התחמושת שכן בעבר בית הספר הירדני לשוטרים. לאחר הקמת קריית הממשלה המחוזית ע"ש רבין בחיפה בשנת 2004 הוקמה במקום שלוחה נוספת של המטה הארצי במגדל המפרש.
[עריכה] הבניין החדש
בשנת 1973 נחנך בניין המטה הארצי החדש בתכנונו של האדריכל דן איתן בפינת הרחובות קלרמון גאנו ודרך שכם בסמוך אל כביש מספר 1 (דרך בר לב) במקום בו עבר הגבול בין ירושלים המזרחית לבין ירושלים המערבית. בסביבתו בשכונת גבעת המבתר הוקם "בית השוטר" המשמש מעון לשוטרים והוקמה שלוחה של משמר הגבול בצמידות למזרח ירושלים. במהלך כהונתו של ראש הממשלה מנחם בגין הוחלט לחזק את הריבונות הישראלית במקום ולהקים בצמוד אליו משרדי ממשלה, בין היתר הוקם אליו בצמוד המשרד לביטחון פנים (לשעבר משרד המשטרה) המופקד גם על משטרת ישראל. לאחר מותו של בגין הוחלט לקרוא למקום על שמו.
בצמוד לבניין ישנו מנחת מסוקים המשמש את המשטרה. בסמוך לבניין המטה הארצי מתוכננים לעבור יחידות המשטרה המצויות כיום במגרש הרוסים, בין היתר אמור להבנות בסמוך הבניין החדש של משטרת ירושלים שיתפנה ממגרש הרוסים.
בקריית הלאום במערב ירושלים מתוכנן לקום בעתיד הקרוב בניין חדש עבור המטה הארצי של משטרת ישראל לצדו של בניין חדש עבור המשרד לביטחון פנים יחד עם כל משרדי הממשלה שירוכזו במקום אחד.
[עריכה] ראו גם
[עריכה] קישורים חיצוניים
- תולדות משטרת ישראל באתר של משטרת ישראל