בניין המשביר לצרכן (ירושלים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
בניין המשביר לצרכן, ירושלים
שרידי מתחם טליתא קומי ברחבת המשביר

בניין המשביר לצרכן בירושלים, הממוקם ברחוב המלך ג'ורג' 28, באחד מקודקודי "המשולש הירושלמי", בקרבת מדרחוב בן יהודה ומגדל העיר, נבנה בשנים 1967-1970[1] על ידי חברת הכשרת היישוב על פי תוכניות של האדריכל דוד אנטול ברוצקוס. המבנה הוא מבנה מסחרי במרכז ירושלים בו שכנה בעבר חנות הכלבו המשביר לצרכן ירושלים.

מבנה הבניין[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבניין בנוי בסגנון מודרני בצורת קובייה אטומה, פרט לקומת הקרקע בה יש חלונות ראווה רצופים. בכך מחקה המבנה בנייה של קניונים אמריקאים. גם בניין המשביר לצרכן בחיפה נבנה בסגנון דומה. בהתאם לחוקי הבנייה בירושלים, הבניין מצופה אבן נסורה. שטחו הבנוי של המבנה הוא 5,000 מ"ר, והוא בבעלות משותפת של חברת הכשרת היישוב וקו-אופ ישראל. רשת המשביר לצרכן שכרה את המבנה לשימוש סניפה הירושלמי בשכירות ארוכת טווח מאז הקמתו. שכירות זו הסתיימה בשנת 2011, אז עבר סניף המשביר לבניין חדש ליד כיכר ציון.

לפני הבניין רחבה קטנה ("רחבת הכשרת היישוב" לפי שמה הרשמי ו"רחבת המשביר" בפי העם), אשר משמשת כמעין כיכר עירונית ומתקיימים בה מדי פעם הפגנות ומופעי רחוב. רחבה זו מתוארת בספר "מישהו לרוץ אתו" מאת דוד גרוסמן. חשיבות רחבה זו ירדה עם בניית מגדל העיר בסמוך לבניין המשביר לצרכן, משום שהמגדל ריכז רוח חזקה אל רחבה זו.

לאחר הריסת בית טליתא קומי שעמד בסמוך למשביר ב-1980 (במקומו הוקם בניין משרדים ומסחר - בית רג'ואן), הוצבו ברחבת המשביר חלקי אדריכלות מקוריים מהבניין העתיק, דוגמת חלון מקושת, ארובה וחזית מרפסת, כמצבת זיכרון לבניין שנהרס.

בשנות השמונים המאוחרות פרצה שריפה בבניין המשביר לצרכן, וכוחות הכבאים התקשו לפרוץ אל הקומות הגבוהות של הבניין בשל החלונות הצרים והמעטים שבו. כלקח מהשריפה הותקנו דלתות חירום בחזית האחורית של המבנה.

עם צאתו של סניף המשביר מן המבנה, מתכננים בעליו להסב אותו לקניון, תוך שינוי משמעותי במבנהו החיצוני והפנימי, שיכלול בין היתר החלפת החזיתות בקירות עשויים זכוכית ‏‏[2].

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

המשביר לצרכן ירושלים

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]