ברכת משנה הבריות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
בעבר היה נהוג שיש לברך את הברכה כאשר רואים אדם שסובל מגמדות אך כיום הדבר אינו נהוג.

ברכת משנה הבריות היא ברכה שקבעו חז"ל למי שרואה יצורים חריגים במראיהם, שראייתם מעוררת תשומת לב, ולאו דווקא הנאה אסתטית. השוני ייתכן בגודל בולט במיוחד כמו פיל או בקוטן מיוחד כמו גמד, צבע הפנים בולט במיוחד בשחרירותו או בלבנינותו.

נוסח הברכה הוא: "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם משנה הבריות" (נוסח הרמב"ם: "משנה את הבריות"). הברכה נעשית רק באופן שהוא לא פוגע באדם כל שהוא, ואסור לברכו בקול רם לעיני אדם העלול להפגע מכך, או בצורה פוגעת או מעליבה.

הברכה מביעה את ההכרה שהעולם כולו על כל גווניו הוא יציר כפיו של הקדוש ברוך הוא, והוא שעשה את בני האדם ושאר היצורים שונים זה מזה. כאשר הראייה גורמת הנאה אסתטית, קבעו חז"ל ברכה אחרת: "ברוך... שככה לו בעולמו".

[עריכה] המקור

ברכה זו איננה מוזכרת במשנה במסכת ברכות אלא בתוספתא[1] המובאת (בשינויים קלים) בתלמוד בדף נח ע"ב.

וכך נאמר בגמ' בברכות: "אמר ריב"ל הרואה את הבהקנים (בעלי עור מנומר) אומר ברוך משנה הבריות. מיתיבי ראה את הכושי ואת הגיחור (אדום ביותר) ואת הלווקן (לבן ביותר) ואת הקפח (שכרסו נפוחה מאוד) ואת הננס ואת הדרניקוס (שיש בו יבלות) אומר ברוך משנה את הבריות. את הקטע ואת הסומא ואת פתויי הראש (ששערם מסובך ודבוק) ואת החגר ואת המוכה שחין ואת הבהקנים אומר ברוך דיין אמת. לא קשיא הא ממעי אמו הא בתר דאיתיליד דיקא נמי דקתני דומיא דקטע שמע מינה. תנו רבנן הרואה פיל קוף וקפוף אומר ברוך משנה את הבריות. ראה בריות טובות ואילנות טובות אומר ברוך שככה לו בעולמו".

[עריכה] הערות ומקורות

  1. ^ ברכות ו, ג

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקת הלכה

Talmud-Berachoth.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא הלכה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.
כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
הדפסה/יצוא