גן העיר (תל אביב)
גן העיר, או בשמו הקודם "גן הדסה", הוא מתחם הנמצא בין הרחובות אבן גבירול, הדסה ושדרות בן-גוריון בתל אביב, מצפון לכיכר רבין. המתחם כולל מרכז קניות, מגדל מגורים וגן ציבורי. בעבר שכן בשטח זה גן החיות של תל אביב והייתה תוכנית להקים בו את בית החולים העירוני הדסה.
תוכן עניינים |
[עריכה] היסטוריה
בשנת 1925 קנתה העירייה מאיברהים שוקי אפנדי, תושב הכפר הערבי סומייל, את שטח פרדס פורטליס בן ה-50 דונמים תמורת 3000 לירות. הפרדס התפרס על כל השטח בו נמצא גן העיר וכיכר רבין וקנייתו הייתה במטרה להקים בו בית חולים עירוני מרכזי, אשר עתיד יהיה לשרת את העיר המתפתחת צפונה. התוכנית לבניית בית החולים לא יצאה אל הפועל והעירייה ניסתה ליהנות מרווחיו החקלאיים של הפרדס שהיה בבעלותה. רווחי העירייה היו דלים, כ-300 לירות בשנת 1926, ובשנת 1930 הקימה ועדה, שנועדה לבחון את כדאיות המשך ההשקעה בפרדס. לבסוף החליטה העירייה להמשיך ולעבד את הפרדס במקביל למשא ומתן עם הממשלה לאישור שטח הפרדס לבית חולים עירוני. בשנת 1936 היה הפרדס עדיין שטח ספר מסוכן אשר ממנו אף היו פורעים ערבים יורים על בתי העיר הסמוכים במהלך מאורעות המרד הערבי הגדול.
במקביל למאמצים להקים את בית החולים פנתה באפריל 1935 הסתדרות "הפועל" לעירייה בבקשה להפוך את הבריכה שהייתה בפרדס לבריכת שחייה. מאז שימשה הבריכה לבריכת שחייה בה השתמשו ארגוני הספורט של הפועל ושל מכבי כבריכה ללימוד שחייה. אל הבריכה היו מגיעים תלמידי בתי ספר וספורטאים ונהנו ממנה גם שוטרים בריטים ופקידי העירייה והממשל.
ב-1939 הפך באופן רשמי פרדס פורטליס יחד עם בריכת השחייה ל"גן הדסה". בית החולים לא הוקם בו לבסוף והתכניות נמשכו עד שהוקם כמה עשורים מאוחר יותר בית החולים המרכזי העירוני ברחוב ויצמן, לימים המרכז הרפואי איכילוב. בגן הציבורי הוקם בשלבים גן החיות של תל אביב שפעל עד 1980.
ב-1988 הוקם מבנה גן העיר הקיים עד היום על חלקו המזרחי של גן החיות, המשיק לרחוב אבן גבירול. יחד עם בנייתו יצר האמן גד אולמן את ציור הקיר "מגן הדסה לגן העיר" שהוצב בסניף בנק לאומי ובו תיאור גן החיות וגן הדסה הנוסטלגיים ששכנו במקום. בחלקו המערבי של המתחם, בין רחובות הדסה ושדרות בן-גוריון, הוקם גן מדורג ובו תעלות ומפלי מים המשתפלים לכיוון מערב.
[עריכה] מבנה
מבנה גן העיר נבנה ב-1981 בתכנון משרד האדריכלים של אריה אלחנני ונ. כנען. המבנה כולל קניון בעל חצר פנימית וקומת חנויות תת-קרקעית, מגדל מגורים בן 26 קומות ואת "מרכז עינב", המשמש כאולם כנסים קטן של העירייה וכאולם מופעים. על גג המרכז המסחרי משתרע גן ציבורי פתוח, הממשיך אל הגן הציבורי שממערב למבנה. מהגן שעל הגג קיימת גישה אל מרכז עינב, אל מגדל המגורים וכן יוצא ממנו מעבר המוליך דרומה באמצעות גשר אל בית עיריית תל אביב.
מגג מבנה זה, מהמרפסת הדרומית, תיעד רוני קמפלר במצלמת חובבים את רצח יצחק רבין שאירע ב-4 בנובמבר 1995. בסמוך למקום הרצח, על קירו הדרומי של מרכז הקניות נכתבו בתקופה שלאחר הרצח כתבי גרפיטי רבים המגנים את הרצח וקוראים לשלום ולהפסקת האלימות. כעבור מספר שנים החליטו לצבוע מחדש את הקיר אך הושארו כמה מטרים סמליים של גרפיטי אשר שומרו גם מאחורי זכוכית לזכר הסמל לביטוי הספונטני של העם בעקבות רצח רבין.
בקניון גן העיר כמה מחנויות האופנה היוקרתיות בישראל, בדומה לאלה שבכיכר המדינה.
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- מפרדס פורטליס לכיכר מלכי ישראל ולכיכר רבין, באתר עיריית תל אביב-יפו
- גן הדסה, באתר עיריית תל אביב-יפו
|
(1) האנדרטה לזכר יצחק רבין - במקום הירצחו. (2) האנדרטה לשואה והתקומה שיצר יגאל תומרקין (3) קולנוע גת |
[עריכה] גלריית תמונות
|
|
|
|
