ג'ורג' הרביעי, מלך הממלכה המאוחדת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ג'ורג' הרביעי
מלך הממלכה המאוחדת והנובר
George IV of the United Kingdom.jpg
שם מלא ג'ורג' אוגוסטוס פרדריק הנובר
תקופת שלטון מ-29 בינואר 1820 עד 26 ביוני 1830
הקודם ג'ורג' השלישי
יורש ויליאם הרביעי
בת זוג קרוליין
צאצאים שארלוט הנסיכה מווילס
שושלת בית הנובר
אב ג'ורג' השלישי
אם שרלוט
תאריך לידה 12 באוגוסט 1762
ארמון סנט ג'יימס, לונדון, אנגליה
תאריך פטירה 26 ביוני 1830
טירת וינדזור, אנגליה
מקום קבורה כנסיית סנט ג'ורג', וינדזור, אנגליה

ג'ורג' הרביעי (12 באוגוסט 1762 - 26 ביוני 1830), מלך בריטניה הגדולה, אירלנד ומלך הנובר.

ג'ורג' נולד בשנת 1762. בנו הבכור של המלך ג'ורג' השלישי והנסיכה שארלוט ממקלנבורג- שטרליץ. ג'ורג' היה אינטליגנטי ובעל כישורים רבים, אבל בעודו צעיר שקע בחיי זימה והוללות. בשנת 1785 נשא בחשאי את האלמנה הקתולית מרי פיצהרברט. נישואים אלו היו אסורים על פי חוק, והעובדה שנשא לאישה קתולית לא בתולה ללא אישור אביו, עלולה הייתה לעלות לו בירושתו. נישואים אלו הוכחשו בפרלמנט על ידי ראש האופוזיציה צ'ארלס ג'יימס פוקס, תומכו של ג'ורג', בשנת 1787, ואפילו ג'ורג' עצמו הכחישם בעת הצורך. עקב מחלתו הנפשית של אביו ב-1788 שקל הפרלמנט, ביוזמת פוקס, להכתירו כעוצר, אבל הצעה זו, שעוררה מאבק פוליטי חריף, בוטלה כאשר החלים המלך.

ב-1794 התחתן, בלחץ אביו, עם קרובתו הנסיכה קרוליין מבראונשויג (1768 - 1821), שילדה לו בת יחידה, שארלוט הנסיכה מווילס (1796 - 1817). כאשר תקף השיגעון שוב את המלך, והפעם בצורה חמורה יותר בשנת 1810, מונה ג'ורג' לעוצר. הוא התנגד לטורים, וכאשר ניסה להקים ממשלה וויגית חדשה נכשל. בעקבות דחייתו לבקשה לחוקק חוק בעד שוויון זכויות לקתולים, נוצר קרע בינו לבין הוויגים, שנמשך עד סוף ימיו. ניסיונו להרחיב את המפלגה הטורית הקודמת על ידי צירופם של הדוכס מוולינגטון וג'ורג' קנינג נכשל, וג'ורג' נאלץ להשלים עם שלטונה של המפלגה הטורית. מרבית הזמן נשאר ג'ורג' בערפל, עם תענוגותיו, שבזכותם כונה "הג'נטלמן הראשון של אירופה", אבל, גם גרם לשנאת עמו כלפיו.

היחסים בין ג'ורג' לקרוליין היו גרועים, והוא סירב שתבוא להכתרתו. ב-1820 האשימה בבגידה ואף דרש להתגרש ממנה, אך בקשה זו נדחתה על ידי דעת הקהל והוויגים. בתו שארלוט הנסיכה מווילס, שנישאה ללאופולד סאקסה-קובורג-גותה (שהיה לאחר מכן מלך בלגיה הראשון) מתה כאשר כרעה ללדת. הוא ניסה לדחות את הצעתם של ולינגטון ורוברט פיל לשוויון זכויות לקתולים, אך היא התקבלה לבסוף ב-1829. ג'ורג' נפטר בשנת 1830. אחיו ויליאם הרביעי ירש אותו.