דולב (עץ)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןדולב
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: פרוטנאים
משפחה: דלביים
סוג: דולב
שם מדעי
Platanus
ליניאוס, 1753

דֹּלֶב[א] (שם מדעי: Platanus) הוא עץ נשיר גדול, סוג יחיד במשפחת הַדָּלְבִּיִּים (Platanaceae). הדולב המזרחי צומח בארץ ישראל על גדות נחלים זורמים בגליל ובעמק החולה. הדולב המזרחי ניכר בעלים שסועים גדולים שצורתם כעין כף יד ובפירות אגוזיים שעירים מאוד.

מקור השם[עריכת קוד מקור | עריכה]

השם "דֹּלֶב" נזכר בתלמוד ירושלמי ובתלמוד הבבלי,[1] ויש לו מקבילה דומה גם בשפה הערבית (دلب - דילב). יש חוקרים הטוענים כי העץ המקראי "ערמון" הוא העץ הקרוי כיום "דולב", וכפי שזוהה בתלמוד בבלי.[2] וכן אונקלוס תרגם "ערמון" המופיע בבראשית ל"דלוב". עץ הערמון מוזכר לצד הברוש והארז ביחזקאל כדוגמא לעץ יפה ואדיר שענפיו יפים וארוכים, כדוגמת הדולב. לפי דעה אחת בתלמוד[3] , הדולב נכלל בתוך עשרה מיני הארזים, כלומר עצי סרק שהאדם מחשיב רבות את השימוש בענפיהם או גזעיהם, כארז.

תפוצה בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

נפוץ בעיקר בשדרות יישובים. נדיר למצוא דולב בר, גדל בעיקר בנחלי איתן בגליל בפרט בנחל כזיב ובנחל בצת. הדולב נמצא גם במקורות הירדן ובנחלי הגולן הנשפכים לכנרת. בוואדי דילב בשמורת דלבים שבהרי בנימין ניתן למצוא עצי דולב מעטים שנותרו, אך בעבר גדל גם באזור ירושלים והר חברון. בשנת 2005 נכרתו [דרוש מקור] עצי הדולב הבודדים שבנחל דולב בשומרון. עצי דולב צעירים ניטעו על ידי תושבי היישוב דולב (השוכן על גדות ואדי דילב) במסגרת נטיעות ט"ו בשבט על מנת להחזיר את עצי הדולב לנוף הנחל.

תפוצה בעולם[עריכת קוד מקור | עריכה]

נפוץ בארצות הים התיכון ופרס. הדולב המזרחי הוא אחד העצים האופייניים ביותר לאזור הים-תיכוני ונמצא בשדרות רבות של ערים בעולם.

זמן פריחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

פורח בחודשי האביב, אפריל–מאי, נוטה להקדים באזורים נמוכים ולאחר בגבוהים. הלבלוב מגיע בדרך כלל מיד לאחר הפריחה. פירותיו הירוקים נמצאים עליו בכל ימות השנה ומבשילים בסתיו.

שימושים[עריכת קוד מקור | עריכה]

עץ נוי וצל. שימש בעבר לבניין. נמצאו שרידי גזעים מהתקופה הרומית ובחפירות יריחו מלפני כ-3000 שנה. העלים שימשו אף לרפואה. מהזרדים ומהקליפה ניתן להפיק דיו המשמש לצביעה של בדים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דולב בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הגייה מלעילית – כמו אורן. ברבים: דְלבים
  1. ^ ר"ה כג. לפי גרסת הרש"ש סוטה ט ע"א על סמך מקורות קדומים
  2. ^ שם
  3. ^ ראש השנה כג א