דו-חיים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף דו חיים)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ויקיפדיה:קריאת טבלת מיוןכיצד לקרוא טבלת מיון
דו-חיים
Frog.jpg
אחד ממיני הצפרדע,
בין הידועים ביותר בסדרת הדו-חיים.
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
תת-מערכה: בעלי גולגולת
קבוצה: בעלי חוליות
על-מחלקה: חולייתנים לסתניים
קבוצה: בעלי סנפירים בשרניים
קבוצה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: דו-חיים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Amphibia

דו-חיים (שם מדעי: Amphibia) היא מחלקה של מיתרניים בקבוצת בעלי ארבע רגליים, בעל-מחלקת חולייתנים לסתניים.

תוכן עניינים

[עריכה] תיאור כללי

הדו-חיים הם חולייתנים שבצעירותם חיים במים מתוקים, ובבגרותם מסוגלים להתקיים גם מחוץ למים. למרות זאת, גם בשלב זה זקוקים הדו-חיים ללחות תמידית; את זאת הם מקיימים באמצעות הפרשת ריר על-גבי עורם, השומר על לחות העור. הריר המכסה את גופם של הדו-חיים הוא אחד מהמאפיינים העיקריים של מחלקה זו. לעתים מכיל הריר חומרים רעילים המשמשים להגנה.

שמם של הדו-חיים מעיד על היותם בעלי החיים הראשונים אשר התפתחו באופן אבולוציוני מהדגים, יצאו מן המים ועברו, באופן חלקי, לחיות בסביבה יבשתית. המעבר לא היה מושלם, ועד היום לא הסתגלו הדו-חיים לחיים יבשים לגמרי (למעט סוגים מסוימים של קרפדות אשר חיות במדבר). גם שמם הלועזי של הדו-חיים, אמפיביה, מתאר מציאות זו (אמפיבי = הקשור למים וליבשה כאחד).

כאמור, הדו-חיים הצעירים, בדרך-כלל ראשנים, חיים במים בלבד. הסיבה לכך היא שליצורים אלו ישנם זימים בלבד, המאפשרים נשימה רק באמצעות סינון של חמצן מתוך המים. כאשר הדו-חיים מתבגרים הם מפתחים ריאות, ואז הם מסוגלים לקלוט חמצן מהאוויר.

הדו-חיים הידועים ביותר הם הצפרדעים, הקרפדות והסלמנדרות. תנועתן של הסלמנדרות על-גבי הקרקע מזכירה את אופן השחייה של דגים בים (זיג-זג), דבר שתרם להבנת הקשר האבולוציוני בין שתי המחלקות.

[עריכה] הידלדלות אוכלוסיית הדו-חיים

עמוד ראשיPostscript-viewer-shaded.png
ערך מורחב – הידלדלות אוכלוסיית הדו-חיים

מאז שנות ה-80 ניתן להבחין בהידלדלות אוכלוסיית הדו-חיים. במקומות שונים בעולם נרשמו התמוטטויות של אוכלוסיות שלמות, עד כדי הכחדה של מינים. הידלדלות זו היא חלק מתופעה כוללת יותר של הצטמצמות אוכלוסיות של בעלי חיים. אולם הצטמצמות אוכלוסיות הדו-חיים היא איום גדול במיוחד, שכן היא מסכנת באופן משמעותי את המגוון הביולוגי על פני כדור הארץ.

מספר סיבות משוערות הביאו למצב זה, בהן: הרס של בתי גידול, ניצול יתר סביבתי, זיהום, מינים פולשים, התחממות עולמית, קרינת על סגול מוגברת ומחלות. עם זאת, סיבות רבות שעל פי המשוער גרמו להידלדלות אוכלוסיית הדו-חיים עדיין אינן מובנות דיין, ומחקרים עכשוויים רבים עוסקים בנושא זה.

[עריכה] דו-חיים בישראל

בישראל שרדו 7 מינים בלבד של דו-חיים בשלולית החורף, בית הגידול העיקרי של המחלקה:

מיני דו-חיים שנכחדו:

[עריכה] מיון מדעי של דו-חיים

[עריכה] קישורים חיצוניים

[עריכה] הערות שוליים

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא