דנידין הרואה ואינו נראה
ערך זה עוסק בסדרת הספרים דנידין הרואה ואינו נראה. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו דנידין.
דנידין הרואה ואינו נראה הוא גיבור סדרת ספרים בשם זה שנכתבה על ידי שרגא גפני בשם העט און שריג.
תוכן עניינים |
[עריכה] העלילה
בפתיחת הספר הראשון בסדרה, שותה דנידין הצמא נוזל סגול שהניח פרופ' קתרוס לרגע על אדן החלון, והופך מאותו רגע לרואה ואינו נראה.
עלילותיו של דנידין מתארות את זווית המבט המיוחדת של מי שרואה ואינו נראה. מוקד חשוב הוא הגשמת משימות לאומיות שאין הממסד יכול לבצע עקב מגבלותיו, ולכן הממסד פונה אל הילד בעל כוחות ההיעלמות המיוחדים.
[עריכה] בצה"ל
במהלך הספרים דנידין משתף פעולה עם הצבא בהגנה על המולדת, כשבהתחלה ("דנידין בשירות הריגול") הוא בחיל המודיעין, ובהמשך ("דנידין במלחמת ששת הימים") הוא בחיל השריון. בספר "דנידין בשבי" הוא מועלה לדרגת אלוף משנה, כדי שניתן יהיה להחליפו בעסקת שבויים עם קולונל מצרי.
במהלך שרותו זכה דנידין בעיטור הגבורה ("דנידין גיבור ישראל"), בארבעה צל"שי מח"ט ("דנידין במלחמת ששת הימים") וצל"ש אלוף (מפקד חיל האוויר, "דנידין במטוס החטוף"). כמו כן הוא הרג 720 חיילים עיראקים בספר "דנידין משגע את סדאם", ומספר לא ידוע של מצרים בספר "דנידין במלחמת ששת הימים".
[עריכה] מספרי הסדרה
בהוצאת מ. מזרחי (תחת השם "און שריג"), אם לא מצוין אחרת על הספר, אוייר על ידי מ' אריה. ב-1993 עברו הספרים הראשונים עריכה מחדש ועדכון לשוני בידי המחבר.
- הרפתקאות דני הרואה ואינו נראה, אייר אליעזר ויסברוד, 1961
- דני-דין הקוסם, 1962
- דנידין מופיע בתיאטרון, 1963
- דנידין מפליג בים, 1963
- דנידין טס לאמריקה, 1963
- דנידין בין הפראים, 1963
- דנידין ואוצר שודדי הים, 1964
- דנידין בקרקס, 1964
- דנידין בשירות הריגול, 1964
- דנידין גיבור ישראל, 1965
- דנידין באליפות הכדורגל, 1965
- הרפתקאות דנידין בקבוץ, 1966
- דנידין בשרות המודיעין, 1968
- דנידין במלחמת ששת הימים, 1968
- דנידין בשבי, 1969
- דנידין במשימה בלתי אפשרית, 1970
- דנידין במטוס החטוף, 1971
- דנידין משחרר השבויים, 1974
- דנידין לוכד המחבלים, 1976
- דנידין מקים חבורה, 1979, מבוסס על המחזמר באותו שם
- דנידין וחבורתו יוצאים לפעולה, 1988, מבוסס על המחזמר
- דנידין הרואה ואינו נראה משגע את סאדאם, אופוס, 1991. (פרק מספר זה הופיע לראשונה תחת השם "דנידין במערב עיראק" בעיתון "ידיעות אחרונות - עיתון תל אביב" 15 בפברואר 1991, עם איורים של מ. אריה). הספר אוייר בידי פזית מלר-דושי.
- הרפתקאות דנידין ודינדין הרואים ואינם נראים, 1994. בספר זה מופיעה לראשונה דינה, בת דודה של דנידין, והופכת לבלתי נראית.
- הרפתקאות דנידין ודינדין באליפות הכדורסל, 1994
- הרפתקאות דנידין ודינדין שומרי השלום, 1995
- הרפתקאות דנידין ודינדין בהרפתקה בחלל, 1996
- דנידין ודינדין מצילים את הנשיא, 1997
- דנידין ודינדין משגעים את החייזרים, 1998
- דנידין בג'ונגל, 2001. ספר שבו מבקר דנידין בזימבבואה ופוגש ישראלי "שירן" שהפך למקביל של טרזן ונילחם בנומה האריה.
כן הופיעו בסדרה שני סיפורים קצרים שלא יצאו בספר:
- דנידין נלחם בחמאס, שהופיע ב"ידיעות אחרונות-עיתון תל אביב", 23 באפריל 1993.
- עלילות הרואה ואינו נראה באולימפיאדת אטלנטה, שהופיע ב"כל העיר" 2 באוגוסט 1996, ע' 74 , 77. שבו דנידין עוזר ליעל ארד באולימפיאדה. (ככל הנראה נכתב בידי עיתונאי).
היה מחזמר על דמותו של דנידין בשם "הרפתקאות דני דין הרואה ואינו נראה" שיצא גם כתקליט "הרפתקאות דנידין הרואה ואינו נראה" מאת "און שריג" (גפני) בתיאטרון לילך עם יגאל סלע-לוי ואבירמה גולן שהופיעה בתור דני דין. מ. אריה היה צייר ההצגה. ספרים 20 ו-21 בסדרה הם עיבוד שלו.
אמורים היו להיות ספרים נוספים בסדרה שלא יצאו:
- דנידין יוצא למשימה סודית, (אחרי "דנידין בשבי")
- דנידין בקומנדו הימי, (אחרי "דנידין משחרר השבויים" ו"דנידין ודינדין משגעים את החייזרים")
- דנידין מתנחל בהר הפלאות, (אחרי "דנידין לוכד המחבלים")
- דנידין במלחמת השכונות, (אחרי "דנידין וחבורתו יוצאים לפעולה")
- דנידין באינתיפאדה
- דנידין מנהל את מלחמת המפרץ, (אחרי "דנידין משגע את סאדאם")
- דני דין אליל הג'ונגל, (אחרי "דנידין בג'ונגל")
הסיפור הפארודי גדידין בהרפתקאות נגד הריגול הנגדי מאת אתגר קרת (בקובץ "געגועי לקיסינג'ר") כתוב מנקודת ראותו של גדי, בנו של דנידין, המתאר כיצד נעזב אביו בידי הממסד הביטחוני ובידי פרופסור קתרוס ומת מנזק לכבד שנגרם בגלל הנוזל הסגול ששתה. הסיפור מסתיים כאשר ירון זהבי מחסמבה, שהפך לסוכן בכיר במוסד, רודף אחר גדי דין כדי להשיג מסמכים סודיים שהיו כביכול בידי אביו.
[עריכה] קישורים חיצוניים
- מירב קריסטל, תנו לדנידין לנצח, באתר ynet
- אלי אשד, העולם המופלא של מ. אריה
- אלי אשד, דני-דין פוגש את דן-טרזן, באתר הארץ