דניס הופר
דניס לי הופר (באנגלית: Dennis Lee Hopper; 17 במאי 1936 - 29 במאי 2010) היה שחקן ובמאי קולנוע אמריקאי, אשר היה מועמד ל-2 פרסי אוסקר.
תוכן עניינים |
[עריכה] השנים הראשונות
הופר נולד בדודג' סיטי, קנזס, למריג'ו וג'יי מילארד הופר. משפחתו של הופר עברה לקנזס סיטי לאחר מלחמת העולם השנייה, שם למד אמנות ב""בית לאומנות של קנזס". בגיל 13 עבר הופר עם משפחתו לסן דייגו, שם למד בבית ספר "ווסטר", לאחר מכן עבר ל"תיכון הליקס". הופר החל לפתח את יכולות המשחק שלו בבית ספר לתיאטרון מקומי בסן דייגו בשם "אולד גלוב", לאחר מכן עבר לאולפן השחקנים במנהטן.
[עריכה] קריירה
ההופעה הטלוויזיונית הראשונה של הופר הייתה ב-1955 בסדרה "חובש", באותה שנה קיבל הופר את תפקידו הראשון בסרט, תפקיד קטן בסרט "מרד הנעורים". בהמשך שנות ה-50 השתתף הופר בסרטים "ענק" וב"Gunfight at the O.K. Corral". בשנות ה-60 שיחק הופר במערבון "הבנים של קייטי אלדר" ובדרמה "Cool Hand Luke".
ב-1969 ביים הופר את הסרט "אדם בעקבות גורלו", בו גם כיכב בעצמו. הוא קיבל מועמדות לפרס האוסקר על התסריט הטוב ביותר ביחד עם פיטר פונדה וטרי סאווטרן. על אותו סרט קיבל הופר את פרס פסטיבל הקולנוע בקאן והיה מועמד לפרס דקל הזהב.
ב-1977 גילם הופר את דמותו הבדיונית של טום ריפלי בסרט "החבר האמריקאי". ב-1979 הופיע בסרט המלחמה של פרנסיס פורד קופולה "אפוקליפסה עכשיו", בסרט גילם הופר את דמותו של צלם אמריקאי מטורף שמתלווה לקולונל וולטר קורץ (מרלון ברנדו). ב-1983 שיחק הופר בסרט נוסף של קופולה, "ראסטי ג'יימס".
ב-1986 הופיע הופר בדרמת הספורט "Hoosiers" לצד ג'ין הקמן. על תפקידו בסרט קיבל הופר מועמדות לפרס האוסקר ולפרס גלובוס הזהב. כמו כן שיחק בדרמת המיסתורין של דייוויד לינץ', "קטיפה כחולה" בדמותו הפסיכותית של המאפיונר פרנק בות'. על תפקידו בסרט קיבל מועמדות שניה לפרס גלובוס הזהב. הופר גם הופיע בסרט האימה "המנסרים מטקסס 2" בתור השריף המשוגע שרוצה לרצוח את המשפחה של פני-עור.
ב-1991 הופר היה שותף לסרט התיעודי על עשיית סרט המלחמה "אפוקליפסה עכשיו", "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse". הסרט התיעודי זכה בשני פרסי אמי. כמו כן קיבל הופר מועמדות לפרס האמי על תפקידו בסדרה "Paris Trout".
ב-1993 שיחק הופר בסרט אשר מבוסס על משחק המחשב הפופולארי "האחים סופר מריו", הופר גילם את דמותו של המלך בווסר קופה שנחשב בשביל הופר להשפלה בקריירה שלו. באותה שנה שיחק בסרטו של טוני סקוט, "רומן על אמת". בשנת 1994 שיחק הופר בסרט הפעולה "ספיד". בסרט גילם הופר את דמותו של הטרוריסט המטורף הווארד פיין שמניח פצצות ודורש כופר בשביל לנטרלן. על תפקידו בסרט קיבל הופר את פרס הMTV לרשע הטוב ביותר.
בשנת 1995 שיחק הופר בסרט העתידני "עולם המים" שהביא לו פרס פטל הזהב הפרס הסטירי, הפך מפרס אוסקר שיותר המשפיל. ב-1999 הופיע בקומדיה של רון הווארד "EDtv". ב-2001 הופיע הופר בסרט האקשן "אומנות החבלה" ובסרט הפשע "מאפיה: דור ההמשך". ב-2005 שיחק הופר בסרט האימה "ארץ המתים". ב-2008 השתתף הופר בסדרת טלוויזיה המבוססת על הסרט זוכה פרס האוסקר משנת 2005, "התרסקות".
[עריכה] חייו האישיים
הופר היה נשוי במהלך חייו 5 פעמים:
- לשחקנית ברוק הייווארד מ-1961 עד 1967, לזוג נולדה בת ב-1962,
- לשחקנית מועמדת פרס גלובוס הזהב מישל פיליפס מ-31 באוקטובר עד ה-8 בנובמבר 1970.
- לדריה הלפרין מ-1972 עד 1976 , לזוג נולדה בת ב- 1974.
- לשחקנית קתרין לנסה מ-1982 עד 1992, לזוג נולד בן ב-1990.
- לוויקטוריה דאף מ-1996, לזוג נולדה בת ב-2003.
הופר נפטר בביתו בקליפורניה ב-29 במאי 2010, כתוצאה מסרטן הערמונית שהתפשט בגופו בחודשים האחרונים לחייו.
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- דניס הופר, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- אורי קליין, דניס הופר, המורד ששרד, עכבר העיר, 8.2.2010
- אבנר שביט, השחקן דניס הופר הלך לעולמו, וואלה!, 29.5.2010
- שמוליק דובדבני, דניס הופר: מורד בעקבות גורלו - הספד לענק, ynet, 29.5.2010
- נירית אנדרמן, מת השחקן דניס הופר, לאחר שנים של מאבק בסרטן הערמונית, עכבר העיר, 30.5.2010
- מאיר שניצר, הפרא: שניצר נפרד מדניס הופר, nrg, 31.5.2010