דני גוטפריד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דני גוטפריד
רביעיית הג'אז הישראלי, דני גוטפריד, אהרל'ה קמינסקי, אלי מגן, אלברט פיאמנטה
רביעיית הג'אז הישראלי, דני גוטפריד, אהרל'ה קמינסקי, אלי מגן, אלברט פיאמנטה
לידה 1939 (בן 85 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה פסנתר עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דני גוטפריד (יליד 1939), בנם יחידם של רחל וצבי, הוא פסנתרן ג'אז, מוותיקי ענף אמנותי זה בישראל, יו"ר איגוד המוזיקאים הישראלי ומנכ"ל עילם, עמותת התמלוגים של מוזיקאי ישראל.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גוטפריד החל את הקריירה שלו כפסנתרן קלאסי ואף זכה בפרס מוצרט והופיע עם תזמורות סימפוניות כסולן. את המעבר לתחום הג'אז עשה במסגרת שירותו הצבאי בתזמורת חיל האוויר תחת פיקודו של אריך טייך. בשנת 1962 צורף על ידי הסקסופוניסט ומנצח הג'אז מל קלר לרביעיית הג'אז של קול ישראל. בשנת 1965 פרש מהרביעייה ופיתח קריירה עצמאית כמוביל הרכבים שונים.

בשנת 1971 הקים, יחד עם אלברט פיאמנטה את רביעיית "סדנת הג'אז" שהייתה חדשנית וראשונית בישראל בכך, שהקליטה את תקליט הג'אז האינסטרומנטלי הראשון שיצא בישראל (1971) בשם "מזרה ישראל יקבצנו" והייתה החלוצה במיזוג לחנים ישראליים, יהודים ומזרח תיכוניים עם הג'אז.

בשנת 1981 הקים גוטפריד את המחלקה ללימודי ג'אז באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ועמד בראשה במשך שש שנים. לאחר מכן כיהן כמרצה בכיר באקדמיה עד לפרישתו לגמלאות בשנת 2008. בשנת 2010 רשמה אותו האקדמיה בספר הזהב שלה, בגין תרומתו הנכבדת לביסוס דמותה ויוקרתה.

בשנת 1985 הקים גוטפריד את התשתית ללימודי הג'אז בבית הספר התיכון האמנותי "תלמה ילין".

בשנת 1987 היה גוטפריד בין יוזמי פסטיבל "ג'אז בים האדום" באילת ומקימיו. הוא מונה למנהלו האמנותי של הפסטיבל, תפקיד אותו מילא עד הפסטיבל ה-22 (2008). גוטפריד הצליח למצב את הפסטיבל כאירוע הג'אז המרכזי של ישראל, אליו מגיעים מדי שנה עשרות אלפי מאזינים. במסגרת הפסטיבל הביא לישראל יותר מ-1,500 אמני ג'אז בינלאומיים, בהם רבים מהשמות הגדולים של עולם הג'אז.

בשנת 1992 העלה גוטפריד את סדרת הג'אז במוזיאון תל אביב אותה ניהל במשך שש שנים, ולאחריה יזם והקים את סדרת הג'אז באופרה הישראלית החדשה אותה ניהל עד שנת 2004. הופיע עם רבים מגדולי הג'אז העולמי, בהם סמי דייוויס ג'וניור, בני גולסון, סטן גץ, דיזי גילספי, פרנק פוסטר, סם ריברס, רד רודני, וון פרימן, ג'והני פריגו, פרנץ ג'קסון, רנדי ברקר, שילה ג'ורדן, קווין מהוגני, מרק מורפי, נילס-הנינג ארסטד פדרסן, ג'ורג'י פיים, פיליפ קתרין וז'אן - לו לוניון. גוטפריד הופיע ברחבי העולם כסולן ועם להקותיו השונות, בהן חמישייתו עמה הופיע בשליחות משרד החוץ הישראלי בהודו 1998 ובאיטליה 2004.

בשנת 1994 חנך גוטפריד את לימודי הג'אז במסגרת אסכולות לימודי ההמשך של האוניברסיטה הפתוחה.

בשנת 2007 זכה גוטפריד לפרס משרד המדע, התרבות והספורט על תרומתו רבת השנים לקידום הג'אז בישראל. בשנת 2008 רשמה אותו האקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים בספר הזהב שלה, כהוקרה על תרומתו לקידום לימודי הג'אז ובשנת 2018 זכה בפרס משרד התרבות לאמנים ותיקים על שמו של אריק איינשטיין.

דני גוטפריד הוא אביהם של המנצח, המלחין והפסנתרן ירון גוטפריד, הפסנתרן והמלחין אבירם גוטפריד, איש העסקים עודד גוטפריד ואורי מילשטיין.

במסגרת פעילותו הציבורית, גוטפריד, שהוא בעל תואר אקדמי בכלכלה וגם עורך דין בהשכלתו, הוא ממקימי איגוד המוזיקאים הישראלי שבראשו הוא מכהן. בנוסף, הוא מנכ"ל עמותת התמלוגים של מוזיקאי ישראל עילם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]