דרך הפסלים בחצרים

דרך הפסלים בחצרים
ציפדג, פסל של דינה מרחב בדרך הפסלים
ציפדג, פסל של דינה מרחב בדרך הפסלים
מידע כללי
סוג גן פסלים
כתובת חצרים
אוצר ראשי מרגה פישטיין
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–2000
תאריך פתיחה רשמי 2000
אדריכל איתמר רעיוני
קואורדינטות 31°14′04″N 34°42′54″E / 31.23456944°N 34.715°E / 31.23456944; 34.715
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דרך הפסלים בחצרים היא מסלול טיול ומיצב אמנותי, הממוקם באזור צפון הנגב, מערבית לבאר שבע. הגישה למקום היא רגלית, על אופניים או ברכב. דרך הפסלים מונה 39 פסלים, המוצבים בצידי הדרך ובגבעות הסמוכות ליישוב חצרים. העמדת הפסלים באתר החלה בשנת 2000.

על היער[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוזמי "דרך הפסלים", האמנית והאוצרת מרגה פישטיין ובעלה ישראל, הזמינו את מיטב אמני ישראל להציב בצידי הדרך ובגבעות שמסביב, יצירות המביעות אמירה אמנותית המתייחסת לסביבה ולמרחב. תהליך האוצרות נמשך מהקמת דרך הפסלים בשנת 2000 ומאז לא נפסק. עם זאת, מעת-לעת נגנבים פסלי מתכת מהאתר, ונעשה מהלך לחדשם או להציב אחרים במקומם. דרך הפסלים סובבת את קיבוץ חצרים מדרום ועוברת בסמוך לשדות חוחובה. הדרך זמינה לכל רכב. בשני מקומות לאורך הדרך הציבה קק"ל חניונים לבילוי בחיק הטבע.

הפסלים[עריכת קוד מקור | עריכה]

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אתרים במקום[עריכת קוד מקור | עריכה]

באר עלי אבו יחיה

באר עלי אבו יחיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת משתי הבארות שהיו ברשותה של חמולת אבו יחיה - חמולה גדולה של בדווים שהתגוררה באזור עד מלחמת העצמאות. כמו רבות מבארות הנגב שנחפרו בימי המנדט הבריטי, גם באר זו נחפרה בשנות ה-20' של המאה העשרים. עומקה עולה על כ-30 מטרים ומימיה נשאבו במנוע אל בריכת אגירה סמוכה. ראשוני קיבוץ חצרים רכשו בשנים הראשונות לעלייתם על הקרקע מים מהבארות של חמולת אבו יחיה. מסביב לבאר היה בוסתן גדול. אחדים מעצי הבוסתן שרדו עד היום, וקק"ל ממשיכה לטפח אותם ואף הוסיפה נטיעות משלה.

גבעת הרדאר[עריכת קוד מקור | עריכה]

בגבעת הרדאר שכנה בימי הכוננות שקדמו למלחמת ששת הימים (מאי-יוני 1967) יחידה צבאית קטנה. היחידה, שחייליה התגוררו באוהלים, תפעלה תחנת רדאר לאיתור ולזיהוי מטוסי אויב. במהלך מלחמת ששת הימים נמצאו באל עריש פקודות מצריות שהורו להפציץ את הגבעה. שרידי עמודים ובסיסי בטון הם כל אשר נותר מעברו זה של המקום.

מאגורת חצרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

במרכז המאגורה ניצב עמוד שתמך בתקרתה. דרך המסדרון פינו את הסחף שהצטבר במשך הזמן במאגורה. בהיעדר עדות לתעלות איסוף בסביבת מאגורת חצרים, חלוקות הדעות אם החלל אכן שימש כמאגורה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דרך הפסלים בחצרים בוויקישיתוף