דרך חברון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דרך חברון ובניינים בשכונת צמרת אלנבי. במרכז הכביש - נתיבים המיועדים לתחבורה ציבורית
דרך חברון ובניינים בשכונת צמרת אלנבי. במרכז הכביש - נתיבים המיועדים לתחבורה ציבורית
התוואי ההיסטורי של דרך חברון, בקטע החוצה את גיא בן הינום
התוואי ההיסטורי של דרך חברון, בקטע החוצה את גיא בן הינום
תצלום אוויר של דרך חברון משנת 1927, בקטע העובר באזור בקעה ותלפיות של היום
תצלום אוויר של דרך חברון משנת 1927, בקטע העובר באזור בקעה ותלפיות של היום
בית בדרך חברון, בשכונת אבו תור
בית בדרך חברון, בשכונת אבו תור

דרך חברון היא שמו של ציר תנועה ראשי בירושלים ומהארוכים ברחובות העיר, המקשר בין מרכז העיר לבין שכונותיה הדרומיות. ראשיתו של הרחוב בגיא בן הינום למרגלות הר ציון, והוא יוצא משם דרומה עד ליציאה הדרומית מן העיר בקצה שכונת תלפיות, בואכה בית לחם. הרחוב סלול על תוואי הדרך העתיקה מירושלים לבית לחם והלאה לחברון, דרך אשר יצאה משער יפוערבית "באב אל-ח'ליל" - שער חברון) דרומה לאורך המורדות המערביים של הר ציון, חצתה את גיא בן הינום לגדתו המערבית, ומשם המשיכה דרומה.

דרך חברון היא אחת מכמה דרכים עתיקות אשר נסללו בסוף המאה ה-19 מירושלים לערים אחרות. השם "דרך חברון" ניתן לה בדומה לדרכים אחרות שיצאו מירושלים ונקראו על שם היעד אליהן הובילו, וכיום מהווים חלק ממארג רחובות ירושלים החדשה: רחוב יפו, דרך שכם, דרך יריחו ורחוב עזה.

הכביש אשר פותח בזמן המנדט הבריטי בארץ, הוביל את התחבורה לאזור קבר רחל, בית לחם, גוש עציון וחברון. לצידו של הכביש נבנו בתקופת המנדט שכונות יהודיות וערביות כגון בקעה, תלפיות ומקור חיים, וכן תחנת הרכבת בעמק רפאים.

ממלחמת העצמאות (1948) ועד למלחמת ששת הימים (1967) נחצה הכביש על ידי הקו העירוני בין ישראל לירדן, וחלקו הצפון-מזרחי (הסמוך לשער יפו, בריכת הסולטן ומשכנות שאננים) עבר בשטח ההפקר והיה סגור לתנועה. עם איחודה של ירושלים, חזר הכביש להוות עורק תנועה ראשי דרומה ממרכז העיר לכיוון השכונות אבו תור, בקעה, תלפיות, גילה, חומת שמואל ויישובי גוש עציון. לקטע הצפון-מזרחי של הדרך, בין בריכת הסולטן לשער יפו, ניתן השם "רחוב חטיבת ירושלים", בעוד יתר אורכו של הרחוב ממשיך להיקרא "דרך חברון".

כיום, בדומה לדרך בר לב ורחובות נוספים, היא מהווה חלק מכביש 60 - עורק תנועה ראשי החוצה את ירושלים. לאחרונה הורחב הכביש ונוסף לו נתיב תחבורה ציבורית כשבהמשך אמורה לעבור במרכזו מסילת הברזל של הרכבת הקלה בירושלים.

[עריכה] אתרים לאורך הרחוב

כלים אישיים