הפארק הלאומי בריכות מאנה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
הפארק הלאומי בריכות מאנה
ואזורי הספארי של סאפי וצ'וורה
Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
ZmbziRvr.jpg
נהר הזמבזי התחתון בברכות מאנה
מדינה זימבבואה זימבבואה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1984, לפי קריטריונים 7, 9, 10
(למפת זימבבואה רגילה)
מיקום הפארק הלאומי בריכות מאנה במפת זימבבואה
 
הפארק הלאומי בריכות מאנה
הפארק הלאומי בריכות מאנה

בריכות מאנה ואזורי הספארי של סאפי (Sapi) וצ'וורה (Chewore) הם אתר מורשת עולמית צפונית-מזרחית לאגם קאריבה, בצפון-מערב זימבבואה ולאורך גבולה עם זמביה[1]. בריכות מאנה, המשתרעות על כ-2,200 קמ"ר, הוכרזו כפארק לאומי בשנת 1963, ואזורי הספארי של סאפי וצ'וורה (ששטחם 3,390 ו-1,180 קמ"ר, בהתאמה) הוכרזו כפארק לאומי ב1964.

ברכות מאנה ואזורי הספארי נמצאים על נהר הזמבזי התחתון, וכוללים אזורים נרחבים של המדרונות המבותרים של הנהר, המתנשאים לעתים לגובה של מאות מטרים. באזור נמצא גם החלק הטבעי האחרון של הזמבזי התיכון.

בריכות מאנה הן שמורת טבע במערב זימבבואה, שהיא פארק לאומי. הן נמצאות בנהר הזמבזי התחתון, אזור ההופך לאחר עונת הגשמים למרחב של אגמים. עם התייבשות האגמים העונתיים ונסיגתם, מושכים האגמים חיות גדולות רבות הבאות לחפש מים, דבר ההופך את הבריכות לאחד מהאתרים הידועים ביותר באפריקה לצפייה בחיות בר.

בשפת שבט השונָ‏ה המקומי, מאנה פירושו ארבע, והכוונה לארבע הבריכות הקבועות באזור, הנוצרות על ידי פיתולי נהר הזמבזי התיכון. באזור זה, שגודלו כ-2,500 קילומטרים רבועים, על גדות הנהר, נמצאים איים, שרטונות ובריכות מים, המוקפים ביערות מהגוני, תאנות בר, באובב והָבֶנֱה. זהו אחד מן הפארקים הלאומיים הפחות מפותחים באפריקה הדרומית. בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 בוטלה תוכנית לבניית סכר שנועד להנעת תחנת כוח הידרואלקטרית, דבר שהיה גורם להצפת האזור כולו.

באזורי הבריכות והספארי נמצא ריכוז גדול של חיות בר, כולל חיות הנמצאות בסכנת הכחדה. ביניהן יש למנות ריכוז גדול של קרנפים שחורים (במיוחד בצ'וורה, שם נמצא אחד הריכוזים הגדולים שלהם ביבשת), פילים, נמרים, ברדלסים וכלבי בר. בשמורה נמצא הריכוז הגדול ביותר בזימבבואה של היפופוטמים ותנינים, ובעונה היבשה גם אוכלוסיות גדולות של תאו ומספר מיני אנטילופה. לאורך הנהר נמצא מגוון גדול שציפורים השייכות ל-380 מינים לפחות.

בין הסיבות לציון המקום כאתר מורשת עולמית צויין היופי הבלתי רגיל של האתר, היותו אחד המקומות הייחודיים לצפייה בשפע של מיני חיות בר ובמספרים גדולים, והיותו סביבת מגורים טבעית למינים נכחדים רבים, של צמחים, ציפורים ובעלי חיים.

[עריכה] קישורים חיצוניים

[עריכה] הערות שוליים

  1. ^ הקואורדינטות מתייחסות למיקומן של בריכות מאנה. אזורי הספארי נמצאים כשלושים קילומטרים מצפון מערב לברכות.


Flag of Zimbabwe
סמל אונסק"ו
אתרי מורשת עולמית בזימבבואה

מפלי ויקטוריההמונומנט הלאומי של זימבבואה הגדולההריסות חאמיגבעות מטובוהפארק הלאומי בריכות מאנה ואזורי הספארי של סאפי וצ'וורה

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא