הקואופרציה במרחביה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
מרחביה
מיקום מרחביה
מרחביה
מרחביה

הקואופרציה במרחביה הייתה חווה קואפרטיבית שהוקמה בעמק יזרעאל בשנת 1911 (כ"ד בטבת ה'תרע"א), על פי רעיונותיו של פרנץ אופנהיימר והתקיימה עד שנת 1918. הקואופרציה במרחביה הייתה היישוב העברי הראשון בעמק יזרעאל והקואופרציה החקלאית הראשונה בארץ ישראל. כיום היא נמצאת בשטחו של קיבוץ מרחביה ונחשבת לאתר לאומי המוגן על פי חוק.

היישוב מרחביה הוא היישוב היהודי הראשון שהוקם על ידי חלוצים יהודים בעמק יזרעאל. בשנת 1910 עלתה למקום לראשונה "קבוצת כיבוש" מאנשי "השומר" ופועלים, אנשי העלייה השנייה. בראשית שנת 1911 נוסד היישוב כ"קואופרציה" על פי רעיונותיו של הכלכלן והסוציולוג היהודי-גרמני פרופ' פרנץ אופנהיימר, אשר הצליח להלהיב את בנימין זאב הרצל ואת משתתפי הקונגרס הציוני ה-5, אשר גם הקצו את הסכום הדרוש להקמת הקואורפציה. ה"קואופרציה" על פי אופנהיימר הייתה אמורה להיות משק שיתופי שחבריו מקבלים שכר דיפרנציאלי, כל אחד על פי תרומתו. הקואופרציה במרחביה הוקמה בסיועם של ארתור רופין, יהושע חנקין, בנק אנגלו-פלשתינה ואליהו בלומנפלד.

מתכנן "החצר הגדולה" בקואופרציה היה ידידו של פרופ' אופנהיימר, אלכסנדר ברוולד, אשר תיכנן גם את הטכניון בחיפה ובניני ציבור רבים אחרים בארץ, גם הקים וניהל את הפקולטה לאדריכלות בטכניון. מנהל החווה היה שלמה דיק.

בקואופרציה התגוררו, בשנים 1917-1918, קציני הטייסת הבווארית ה-304 (הטייסת שנשלחה כדי לסייע בידי הטורקים במלחמת העולם הראשונה), אשר גם צילמו, לראשונה, את מרבית ארץ ישראל מהאוויר.[1] הקואופרציה התפרקה בשנת 1918 בשל נגישות הטורקים, המחלות הקשות, וכן קשיים כלכליים וחברתיים שונים. במקומה התקיימו מספר קבוצות להכשרה חקלאית. ביניהן בלטה קבוצת משוחררי "הגדודים העבריים" (אשר באו כדי לסייע בידי גנרל אלנבי, מפקד חיל המשלוח הבריטי, לכבוש את ארץ ישראל). לקבוצה זו השתייכו גם מוריס וגולדה מאירסון (לימים גולדה מאיר, ראש ממשלת ישראל) בשנים 1921-1925.

בשנת 1929 עלה למקום קיבוץ השומר הצעיר מרחביה, השומר ומטפח את מבני הקואופרציה עד היום. בין היתר הוקם במקום מרכז מבקרים בשם "החצר הגדולה במרחביה" המספר את סיפור הקואופרציה בטקסט, תמונות, סרט הדרכה וכן באתר אינטרנט. המקום נחשב מבנה לשימור של המועצה לשימור אתרים.‏‏[2]

שם היישוב לקוח מפסוק בספר תהילים:"מן המצר קראתי יה ענני במרחב יה".

[עריכה] ראו גם

[עריכה] קישורים חיצוניים

[עריכה] הערות שוליים

  1. ^ ראו בספר "מבט ועוד מבט על ארץ ישראל", מאת פרופ' בנימין זאב קידר
  2. ^ החצר הגדולה באתר המועצה לשימור אתרים
כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
הדפסה/יצוא