הרי מזאטזל

הרי מזאטזל
הר ארבע הפסגות ברכס הרי מזאטזל
הר ארבע הפסגות ברכס הרי מזאטזל
הר ארבע הפסגות ברכס הרי מזאטזל
מידע כללי
סוג הר רכס
גובה 2,409 מטר (פסגת מזאטזל)
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום אריזונה בארצות הברית
קואורדינטות 33°42′31″N 111°21′53″W / 33.7086568°N 111.3648531°W / 33.7086568; -111.3648531
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרי מזאטזלאנגלית: Mazatzal Mountains) הם רכס הרים בדרום מרכז מדינת אריזונה שבארצות הברית, כ-50–70 קילומטרים צפונית מזרחית לפיניקס, בירת אריזונה. מקור השם אינו ידוע, אבל אחת האפשרויות שהוא מאצטקית ופירושו "מקום האייל". קו הרכס של הרי מזאטזל מהווה את קו הגבול בין המחוזות מריקופה וחילה. הכביש המדינתי מספר 87 (SR 87), המכונה גם "Beeline Highway" (בתרגום חופשי "דרך הקו האווירי"), חוצה את הרי מזאטזל בדרך לעיירה פאיסון (Payson). בקטע הכביש דרומית ליישוב פיין (Pine) מתמזגים הרי מזאטזל במתלול שולי מגיון (Mogollon Rim), כשהמתלול ממשיך בכיוון צפון מערב לתוך אזור קניון אוק קריק (Oak Creek Canyon).

הפסגה הגבוהה ביותר ברכס היא פסגת מזאטזל (Mazatzal Peak‏; 2,409 מטרים). הר ידוע נוסף ברכס הוא הר ארבע פסגות (Four Peaks), שכשמו יש לו ארבע פסגות, הגבוהה בהן מכונה פסגת בראון (Brown's Peak‏; 2,334 מטרים). הר זה נשקף מחלקה המזרחי של העיר פניקס, והוא נקודת ציון בולטת של אזור זה, בייחוד בחורף כשפסגותיו מושלגות.

אזור טבע בראשיתי מזאטזל ("Mazatzal Wilderness Area") הוא אזור טבע בראשיתי מוגן המשתרע על שטח של 1,022 קמ"ר וכולל חלקים מהיער הלאומי טונטו ומהיער הלאומי קוקונינו. חלק מהאזור הוכרז כשטח מוגן ב-1940 והוא הורחב לגודלו הנוכחי ב-1984. האזור משתרע בין גובה של 640 מטרים ב"גשר הכבשים" (Sheeps Bridge, גשר שהוקם ב-1944 ונועד לצמצם את אובדן הכבשים בעת חציית נהר ורדה[1]) בכניסה המערבית לאזור הטבע הבראשיתי, ועד לגובה 2,409 מטרים בפסגת מזאטזל. החלק המזרחי של אזור הטבע הבראשיתי כולל הרים המכוסים בסבך שיחים או בחורשות עצי אורן שמדי פעם חוצים אותם קניונים תלולים צרים. בצדו המערבי של האזור מתחת למורדות ההרים התלולים המכוסים בשיחים זורם הנהר ורדה דרך מדבר סונורה. הנהר ורדה הוכרז על ידי הקונגרס של ארצות הברית ב-1984 כנהר פראי ונופי (Wild and Scenic River), אחד משני נהרות במעמד זה באריזונה.

אי ההתאמה הגדולה באזור הטבע הבראשיתי מזאטזל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביישוב פיין (Pine), השוכן על הכביש המדינתי מספר 87 באזור הצפון מזרחי של אזור הטבע הבראשיתי מזאטזל, ובקצה הצפוני של הרי מזאטזל, צולח הכביש את נקודת המגע בין שתי יחידות גאולוגיות אופקיות, "אבן חול טפאיטס" (Tapeats Sandstone) שגילה מוערך לפני 525 מיליון שנים, שהורבדה על גרניט שנוצר בפרקמבריון המכונה "גרניט זורואסטר" (Zoroaster Granite). הפרש הזמנים בין יצירת הגרניט להרבדה של אבן הגיר עולה על מיליארד שנים. פער זה מכונה אי ההתאמה הגדולה (Great Unconformity). ייתכן שהורבדו משקעים אחרים, אבל גם אם היו קיימים, הם הורחקו לחלוטין על ידי הסחיפה. את "אי ההתאמה הגדולה" גילה ג'ון וסלי פאוול לראשונה במסעו בגרנד קניון, והיא נתגלתה במקומות רבים אחרים מלבד הגרנד קניון ואזור הטבע הבראשיתי מזאטזל. בין השאר ברכס ההרים הסמוך סיירה אנצ'ה שבו קיימת שכבת אבן חול מקבילה ל"אבן חול טפאיטס".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרי מזאטזל בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המורדות המזרחיים של הרי מזאטזל, מרץ 2010
המורדות המזרחיים של הרי מזאטזל, מרץ 2010