הרפובליקה הסובייטית הפדרלית הסוציאליסטית עבר-הקווקז

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרפובליקה הסובייטית הפדרלית הסוציאליסטית עבר-הקווקז
Zaqafqaziya Sovet Federativ Sosialist Respublikası, Անդրկովկասյան Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Խորհրդային Հանրապետություն, ამიერკავკასიის საბჭოთა ფედერაციული სოციალისტური რესპუბლიკა, Zaqafqaziya Sovet Sosialist Respublikaları Federativ İttifaqı, Фэдэратыўны Саюз Сацыялістычных Савецкіх Рэспублік Закаўказьзя, Закаўкаская Сацыялістычная Фэдэратыўная Савецкая Рэспубліка
דגלסמל
מוטו לאומי ארמנית:Պրոլետարներ բոլոր երկրների, միացե'ք!
גאורגית: პროლეტარ ყველა ქვეყნისა, შეერთდით!
אזרית: Бүтүн өлкәләрин пролетарлары, бирләшин!
רוסית: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
פועלי כל העולם, התאחדו!
ממשל
שפה נפוצה רוסית, גאורגית, ארמנית, אזרית
עיר בירה טביליסי
(והעיר הגדולה ביותר)
גאוגרפיה
יבשת אירואסיה
היסטוריה
הקמה  
תאריך 12 במרץ 1922, במסגרת ברית המועצות ב-30 בדצמבר 1922
פירוק  
תאריך 5 בדצמבר 1936
ישות קודמת Socialist Soviet Republic of Georgia עריכת הנתון בוויקינתונים
ישות יורשת גאורגיה הסובייטית, הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית של אזרבייג'ן, הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית הארמנית עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח בעבר 186,100 קמ"ר
כלכלה
מטבע רובל רוסי (ռուբլի, манат, მანეთი)
שונות
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרפובליקה הסובייטית הפדרלית הסוציאליסטית עבר-הקווקזרוסית: Закавказская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика, ЗСФСР) הייתה רפובליקה סובייטית שהתקיימה בשנים 19221936, שהכילה את גאורגיה, ארמניה ואזרבייג'ן, שהיו ידועות באופן מסורתי כמדינות של עבר הקווקז, בברית המועצות. בירת הרפובליקה הייתה טביליסי.

שורשי הרפובליקה מגיעים לתקופת התפוררות האימפריה הרוסית ב-1917, בתקופת מהפכת אוקטובר, כאשר הפרובינציות של הקווקז התנתקו והקימו פדרציה משלהם שנקראה הרפובליקה הדמוקרטית הפדרטיבית של עבר-הקווקז. כשהיא מתמודדת על אינטרסים לאומיים ומלחמה כנגד טורקיה התפרקה הרפובליקה חצי שנה לאחר מכן באפריל 1918.

בשנים שלאחר מכן, שלוש המדינות עברו מלחמת אזרחים שבהן היה הצבא האדום מעורב במידה רבה. לבסוף אוחדו לרפובליקה סובייטית אחת במרץ 1922, ובדצמבר באותה השנה הייתה היא לאחת מארבע הרפובליקות המייסדות של ברית המועצות (יחדיו עם רוסיה, אוקראינה, ובלארוס). בשנת 1936 פורקה הרפובליקה לשלוש רפובליקות סובייטיות סוציאליסטיות נפרדות: גאורגיה, ארמניה ואזרבייג'ן.

בולים והיסטוריה של הדואר[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפני 1923, כל אחת מהמדינות גאורגיה, ארמניה ואזרבייג'ן הנפיקו בולי דואר משלהן. הרפובליקה הפדרלית החלה להנפיק בולים משלה ב-15 בספטמבר 1923, והחליפה את הבולים הנפרדים שהנפיקו המדינות ב-1 באוקטובר של אותה שנה. ההנפקה הראשונה הכילה חלק מהבולים של רוסיה וארמניה, שהודפסו עם הכוכב האדום וחמש האותיות שהן ראשי התיבות של שם הרפובליקה נכללו בתוך הכוכב. אינפלציה מסיבית גרמה להנפקות חדשות של בולים, עם עיצוב חדש של הרפובליקה הפדרלית, ארבעה בולים של שדות נפט, וארבעה עם מונטז'ים של הסמלים הסובייטים על רקע הרים, ועגורנים. ערכי הבולים נעו בין 40,000 ל-500,000 רובל. הבולים, שערכם היה 40,000 ו- 75,000 רובל, עודכנו לאחר מכן ל-700,000 רובל. ב-24 באוקטובר של אותה שנה, הונפקו הבולים מחדש עם ערכים חדשים שנעו בין 1 ל-18 קופייקות זהב. החל משנת 1924, הרפובליקה הפדרלית השתמשה בבולים שהונפקו ברוסיה הסובייטית.

רוב הבולים של הרפובליקה הפדרלית אינם נדירים במיוחד כיום: בשנת 1998 מחירם נע בין דולר אחד ל-2 דולר. אף על פי כן, מחירי הבולים הארמניים שהונפקו מחדש נעים בסביבות 200 דולר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]