התאזרחות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
טקס התאזרחות בקנדה

התאזרחות הוא ההליך המשפטי שבו מי שאינו אזרח במדינה כלשהי יכול לרכוש אזרחות של אותה המדינה. כללי התאזרחות שונים ממדינה למדינה, וכוללים בדרך כלל דרישה לתושבות במדינה לזמן של מספר שנים במדינה עד לבקשת האזרחות, ולעתים גם דרישות נוספות כגון הפגנת ידע ובקיאות בשפת המדינה, בתרבותה, בתולדותיה, בחוקיה ובמבנה הפוליטי שלה; ובדרך כלל גם הבטחה, הצהרה, התחיבות או שבועה לציית ולקיים את חוקיה של אותה המדינה. בנוסף, יש מדינות הדורשות מהמתאזרח לוותר על אזרחויות אחרות בהן הוא מחזיק, כלומר הן אוסרות על אחזקה של יותר מאזרחות אחת.

במהלך מאות השנים האחרונות, ובפרט לאחר מלחמת העולם השנייה, עם העמקת הגלובליזציה הבינלאומית, אפשר לראות עלייה חדה במספרם של מהגרים ופליטים אשר עוזבים את מדינותיהם, ובמקשים לרכוש אזרחות זרה במדינות אחרות. רכישת אזרחות זרה נעשית בדרך כלל על-מנת לשפר את איכות החיים של המתאזרח, את זכויותיו הפוליטיות, קבלת הגנה כתוצאה מרדיפה פוליטית או אידאולוגית, רצון להשגת ביטחון אישי רב יותר, וסיבות נוספות אחרות.

תהליך ההתאזרחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תהליך ההתאזרחות כולל בדרך כלל מגורי קבע של מספר שנים במדינת היעד, בקשת אזרחות, גיל סף מינמלי לבקשה, הפגנת ידע ובקיאות בשפת המדינה ובקורותיה, הצהרת נאמנות למדינת היעד, ולעתים גם ויתור על אזרחויות אחרות שאינן של מדינת היעד, הוכחת עצמאות כלכלית, ועבר פלילי נקיא.

רכישת תושבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברוב מדינות העולם הליך ההתאזרחות כולל חיוב לתושבות במדינה של מספר שנים קודם קבלת האזרחות (לרוב בין 3 ל-6 שנים). האפשרויות המובילות לרכישת תושבות ברוב המדינות היא קבלת אשרת שהייה במדינה, בדרך כלל באמצעות אשרת עבודה או אשרת לימודים במדינת היעד.

רכישת אזרחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר מגורים של מספר שנים במדינת היעד - עומדים למתאזרח מספר דרישות נוספות עד שיזכה באזרחות המקומית, השונות במעט ממדינה למדינה, המפורטות בטבלה שלהלן:

דרישות להתאזרחות במדינות שונות ברחבי העולם
דגל מדינה מגורים במדינה ידע ובקיאות אזרחות כפולה אחר
Flag of Austria.svg אוסטריה ישנה דרישה לתושבות קבע 10 שנים קודם קבלת האזרחות. במקרים חריגים זמן המגורים הנדרש עשוי להתקצר (פליטים יכולים להסתפק ב-6 שנים וכך גם אזרחי מדינות החברות באיחוד האירופי ובאזור הכלכלי האירופי) נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הגרמנית אזרחות כפולה אסורה במקרה והמתאזרח הא עובד בשירות הציבורי במדינתו, או ששירת שירות צבאי שאינו שירות חובה במדינתו, הוא מאבד את זכותו להתאזרחות
Flag of Australia.svg אוסטרליה ישנה דרישה לתושבות קבע 4 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בסיסית בשפה האנגלית (פטור לאנשים בני 60 ומעלה). בנוסף, על המתאזרח לגלות הבנה לגבי הזכויות והחובות שלו מעצם היותו אזרח אוסטרלי (גם - פטור לאנשים בני 60 ומעלה) אזרחות כפולה מותרת
Flag of Italy.svg איטליה ישנה דרישה לתושבות קבע 10 שנים קודם קבלת האזרחות. במקרים חריגים זמן המגורים הנדרש עשוי להתקצר (פליטים יכולים להסתפק ב-5 שנים, ואזרחי מדינות החברות באיחוד האירופי יכולים להסתפק ב-4 שנים) אין צורך להפגין ידע כלשהו אזרחות כפולה מותרת על המתאזרח להוכיח שיש לו אמצעים כספיים מינמלים, ושהוא חסר עבר פלילי
Flag of Ireland.svg אירלנד ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות, כאשר גם תושבות בצפון אירלנד נחשבת למרות שזו להלכה טריטוריה בריטית אין צורך להפגין ידע כלשהו אזרחות כפולה מותרת, אך אסורה אזרחות שנרכשה (אזרחות שהאדם לא נולד אליה, אלא רכש במהלך חייו באמצעות התאזרחות) הענקת האזרחות נתונה לשיקול דעתו של שר המשפטים המקומי. בנוסף, על מנת לזכות באזרחות יש להפגין עצמאות כלכלית, ולהיות חסר עבר פלילי משמעותי
Flag of Argentina.svg ארגנטינה ישנה דרישה לתושבות קבע 2 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הספרדית מקנה עדיפות אזרחות כפולה מותרת לא זכאי לאזרחות אדם אשר היה מצוי בהליך פלילי משמעותי בתקופת התושבות שלה בה
Flag of the United States.svg ארצות הברית ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות יש צורך להפגין בקיאות בסיסית בשפה האנגלית. בנוסף, יש לענות על שש שאלות באופן חיובי מתוך עשר שאלות במסגרת מבחן על קורותיה של ארצות הברית ועל המבנה הפוליטי שלה אזרחות כפולה מותרת עדיפות לאנשים ששירתו בצבא ארצות הברית. להרחבה ראו: חוק האזרחות האמריקני
Flag of Bulgaria.svg בולגריה ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת בקיאות בשפה הבולגרית אזרחות כפולה אסורה (מלבד אזרחויות של שווייץ ומדינות החברות באיחוד האירופי ובאזור הכלכלי האירופי) לא זכאי לאזרחות אדם שנחקר או נפשט על ידי רשויות המדינה בתקופת התושבות שלה בה
Flag of Belgium (civil).svg בלגיה ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות. פליטים ומחוסרי אזרחות יכולים להסתפק בשנתיים אין צורך להפגין ידע כלשהו אזרחות כפולה אסורה
Flag of the United Kingdom.svg בריטניה ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות יש להפגין ידע ובקיאות בשפה האנגלית (ברך כלל ניתן פטור לבני 65 שנים ומעלה) אזרחות כפולה מותרת על מנת לזכות באזרחות יש להוכיח שפיות נפשית ו"התנהגות חיובית"
Flag of Germany.svg גרמניה ישנה דרישה לתושבות קבע 8 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הגרמנית, בקורותיה של גרמניה ואודות המבנה הפוליטי שלה אזרחות כפולה אסורה (מלבד אזרחיות של שווייץ ומדינות החברות באיחוד האירופי ובאזור הכלכלי האירופי) על המתאזרח להוכיח עצמאות כלכלית. בנוסף, קורבנות התקופה הנאצית יכולים לבקש בקשת חריגים לאזרחות
Flag of Denmark.svg דנמרק ישנה דרישה לתושבות קבע 9 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הדנית ובתרבות וההיסטוריה המקומית אזרחות כפולה אסורה
Flag of the Netherlands.svg הולנד ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה ההולנדית ובקורות המדינה אזרחות כפולה אסורה (למעט מקרים חריגים) במקרה והמתאזרח ביצע עבירות פליליות משמעותיות במהלך שנות שהותו כתושב קבע, הוא איננו זכאי להתאזרחות
Flag of Hungary.svg הונגריה ישנה דרישה לתושבות קבע 8 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה ההונגרית. בנוסף יש לעבור בהצלחה מבן על היסודות החוקתיים של המדינה אזרחות כפולה מותרת על המתאזרח להיות חסר עבר פלילי
Flag of Turkey.svg טורקיה ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת בקיאות בשפה הטורקית אזרחות כפולה מותרת על המתאזרח להיות עצמאי כלכלית
Flag of Israel.svg ישראל ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת בקיאות בסיסית בשפה העברית אזרחות כפולה אסורה (למעט מקרים חריגים) עדיפות לאדם ששירת שירות סדיר בצה"ל. הענקת האזרחות נתונה לשיקול דעתו של שר הפנים. ניתנת לעתים רחוקות. להרחבה ראו: חוק האזרחות הישראלי
Flag of Norway.svg נורבגיה ישנה דרישה לתושבות קבע 7 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הנורבגית או בשפה הסאמית. יש גם אפשרות להסתפק בהפגנת ידע בשפות סקנדינביות אחרות (שבדית, דנית או פינית) אזרחות כפולה אסורה (למעט מקרים חריגים) על המתאזרח להיות חסר עבר פלילי
Flag of Spain.svg ספרד ישנה דרישה לתושבות קבע 10 שנים קודם קבלת האזרחות (מתאזרחים אשר הוכרו כפליטים יכולים להסתפק ב-5 שנים, וכך גם אזרחי פורטוגל, הפיליפינים, אנדורה, מדינות שונות באמריקה הלטינית או יהודים המוכיחים כי הם צאצאי מגורשי ספרד) אין צורך להפגין ידע כלשהו אסורה החזקה של יותר משתי אזרחויות מלבד זו הספרדית
Flag of Poland.svg פולין ישנה דרישה לתושבות קבע 3 שנים קודם קבלת האזרחות, שנתיים לפליטים נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הפולנית אזרחות כפולה מותרת, אך לא בכל המקרים על המתאזרח להוכיח שהו מחזיק במקור הכנסה קבוע. להרחבה ראו: חוק האזרחות הפולני
Flag of Finland.svg פינלנד ישנה דרישה לתושבות קבע 6 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הפינית אזרחות כפולה מותרת על המתאזרח להוכיח שיש לו אמצעים כספיים מינמלים, ושהוא חסר עבר פלילי
Flag of France.svg צרפת ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות. לסטודנטים אשר למדו לפחות שנתיים במוסד להשכלה גבוהה בצרפת - ישנה דרישה לתושבות קבע של שנתיים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הצרפתית אזרחות כפולה מותרת עדיפות לבעלי מקצועות אשר הממשלה המקומית רואה בהם מקצועות היכולים לתרום למדינה
Flag of Canada.svg קנדה ישנה דרישה לתושבות קבע 3 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה האנגלית או הצרפתית. בנוסף, אדם שגילו בין 18 ל-54, צריך לענות על 15 שאלות באופן חיובי מתוך 20 במסגרת מבחן על קורותיה של קנדה, הגאוגרפיה שלה, על המבנה הפוליטי שלה ועל הזכויות והחובות של אזרח קנדי אזרחות כפולה מותרת לא זכאי לאזרחות אדם שנמצא בהליך פלילי, או שמוכר כפושע מלחמה
Flag of Romania.svg רומניה ישנה דרישה לתושבות קבע 8 שנים קודם קבלת האזרחות נדרשת הפגנת ידע ובקיאות בשפה הרומנית ובתרבות המקומית אזרחות כפולה מותרת יש לקבל תעודת יושר מהמשטרה המקומית
Flag of Sweden.svg שבדיה ישנה דרישה לתושבות קבע 5 שנים קודם קבלת האזרחות. לאנשים אשר הוכרו כפליטים ישנה דרישה לתושבות קבע של 4 שנים קודם קבלת האזרחות ולתושבי מדינות המועצה הנורדית שנתיים בלבד אין צורך להפגין ידע כלשהו אזרחות כפולה מותרת
Civil Ensign of Switzerland.svg שווייץ ישנה דרישה לתושבות קבע 12 שנים קודם קבלת האזרחות. במקרה וגיל המתאזרח נמוך מ-20, הספירה של שנות התושבות כפולה נדרשת הפגנת ידע ובקיאות באחת בלשונותיה הרשמיות של שווייץ: גרמנית, צרפתית, איטלקית ורומאנש. בנוסף, יש להראות ידע בהרגלים, המנהגים והמסורות של שווייץ אזרחות כפולה מותרת האזרחות מוענקת על ידי הקנטונים של שווייץ ולא על ידי השלטון המרכזי

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]