וילם ארונדאוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
וילם ארונדאוס
Willem Arondeus
לידה 22 באוגוסט 1894
נארדן, הולנד עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה להורג 1 ביולי 1943 (בגיל 48)
הארלם, הולנד עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Willem Johan Cornelis Arondéus עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ממלכת ארצות השפלה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה Dutch Honorary Cemetery Bloemendaal עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה Quellinusschool עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אמסטרדם

וילם ארונדאוסהולנדית: Willem Arondeus‏; 22 באוגוסט 18941 ביולי 1943) היה אמן וסופר הומוסקסואל הולנדי, שהצטרף לתנועת ההתנגדות האנטי נאצית במלחמת העולם השנייה, והוכר כחסיד אומות העולם על ידי יד ושם ב-19 ביוני 1986.

שנותיו הראשונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

וילם ארונדאוס נולד בנארדן, כבנו הצעיר של סוחר דלקים מאמסטרדם. הוריו היו הנדריק קורנליס ארונדאוס וקאתרינה ווילהלמינה דה וריס. הוא התחיל לעבוד כמאייר, מעצב כרזות ושטיחי קיר וצייר, למשל ציור קיר גדול על בניין עיריית רוטרדם. הוא העריץ את המעצב ההולנדי המבוגר רישרד רולנד הולסט (אנ'), והדבר מתבטא בעבודותיו. בחייו לא השיג הרבה תהילה וחי בדוחק. בסביבות שנת 1935, הוא ויתר על אמנות חזותית והפך סופר. את השירים והסיפורים שכתב בשנת 1920 לא פרסם, אבל בשנת 1938 הוא פרסם שני רומנים, "בית הינשופים" ו"בפרוח צנונית החורף", שניהם מאוירים עם עיצובים שנעשו על ידי ארונדאוס עצמו. ב-1939 יצאה לאור יצירתו הטובה ביותר, "מתת'יס מריס: הטרגדיה של חלום", ביוגרפיה של הצייר מתת'יס מריס (Matthijs Maris), שהיה אחיהם של האמנים ההולנדיים יעקב וילם מריס. שנתיים לאחר מכן הוציא את הספר "דמויות ובעיות בציור מונומנטלי בהולנד" גם הוא עם איורים מאת המחבר. בשלב זה היה ארונדאוס כבר מעורב בתנועת המחתרת ההולנדית.

במחתרת[עריכת קוד מקור | עריכה]

באביב של שנת 1941, הוא החל בפעילות מחתרתית שבה הוא ניסה להסית את עמיתיו אמנים להתנגד לכיבוש הנאצי של הולנד. ארונדאוס הבין מוקדם מאחרים, שהדרישה הנאצית שכל היהודים להירשם אצל הרשויות המקומיות אין כוונתה, כפי שטענו הנאצים, למען ביטחונם, אלא כדי שאפשר יהיה לגרשם לווסטרבורק - מחנה הריכוז ומשם למחנות ההשמדה בפולין.

החלה התארגנות של מספר ארגוני מחתרת להשגת מסמכים מזויפים עבור יהודים והטמעתם באוכלוסייה הכללית. ארונדאוס היה חבר באחת מקבוצות אלו - Raad van Verzet (מועצת ההתנגדות) תוך זמן קצר, החלו הנאצים לפעול כדי לחשוף את המסמכים המזויפים על ידי השוואת השמות עם אלה במרשם האוכלוסין המקומי. כדי לעכב את הנאצים, ב-27 במרץ 1943, ארונדאוס הוביל קבוצה בפעולה חבלנית שפוצצה את בניין מרשם האוכלוסין באמסטרדם, בפעולה זו השתתפה גם המוזיקאית הלסבית ההולנדית פרידה בלינפנט. אלפי תיקים הושמדו, ועיכבו את הניסיון להשוות מסמכים לרישום. בתוך שבוע, ארונדאוס ושאר חברים מן הקבוצה נעצרו. הם הוצאו להורג בהארלם באותו חודש יולי. מילותיו האחרונות של ארונדאוס, שחי בגלוי כהומוסקסואל לפני המלחמה, לפני הוצאתו להורג, היו "ידע-נא העולם כי הומוסקסואלים אינם פחדנים."

הכרה והנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1945, לאחר שחרורה של הולנד, הוענקה למשפחתו מדליה על פעולותיו על ידי ממשלת הולנד.

בשנת 1984, הוענק לארונדאוס ולכל יתר חברי הקבוצה עיטור "צלב זיכרון ההתנגדות" (אנ') (Verzetsherdenkingskruis) על ידי מלכת הולנד.

ב-19 ביוני 1986 הוכר כחסיד אומות העולם על ידי יד ושם, ושמו הונצח על לוח הכבוד בחורשת חסידי אומות העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וילם ארונדאוס בוויקישיתוף
  • וילם ארונדאוס באנציקלופדיית השואה של אתר מוזיאון השואה הלאומי של ארצות הברית (אנגלית)
  • וילם ארונדאוס - פעילותו להצלת יהודים בתקופת השואה, באתר יד ושם (באנגלית)