ויקיפדיה:אוטוביוגרפיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

כתיבת ערך על עצמכם, או על נושא אתם מעורבים בו באופן אישי, אינה מומלצת. המתינו לכך שוויקיפדים אחרים יכתבו ערכים על נושאים שבהם אתם מעורבים באופן אישי. זה כולל ערכים העוסקים בכם, בהישגיכם, במקום עבודתכם או בבית הספר שלמדתם בו או בכל ארגון שיש לכם זיקה אליו. נכון הדבר גם באשר לפרסומים שלכם (מאמרים מדעיים למשל), לאתר האינטרנט שאתם מפעילים, לקרובי משפחה שלכם, ולכל ערך אחר אשר עוסק בתחום שבו ייתכן ניגוד עניינים.

בוויקיפדיה נערכו כמה וכמה עימותים על חשיבות, דיוק עובדתי ונייטרליות של ערכים שכאלו, כולל בנושא ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה, בכבודו ובעצמו.[1] אם תקפידו על המדיניות לעיל, נוכל לשמור על מדיניות הנייטרליות של הערכים בוויקיפדיה. אם כתבתם בעבר על נושא מסוים בסוגה מדעית אקדמית, ספרותית או פובליציסטית, אתם מוזמנים לתרום לערכים שעוסקים בו, אולם כל ערך בוויקיפדיה צריך לסקר את נושאו באופן נייטרלי, הוגן ומקיף, כדי להרחיב את המידע על נושאו בכללותו. ערכים שייכתבו אך ורק כדי לקדם את העניינים של כותביהם עשויים להימחק.

מעבר לכך, זכרו שקיומו של ערך על עצמכם לא בהכרח עשוי להיות חיובי עבורכם. כל אדם יורשה להוסיף לערך כזה מידע שלילי עליכם, בתנאי שיהיה רלוונטי ומעוגן בסימוכין סבירים.

מה הבעיה עם אוטוביוגרפיות?[עריכת קוד מקור]

נאמר שהולדתו של זאפוד ביבלברוקס צוינה ברעידות אדמה, גלי צונאמי, סופות טורנדו, סופות אש, התפוצצותם של שלושה כוכבים שכנים, וזמן קצר לאחר מכן, הגשת יותר משישה מיליון ושלושת רבעי תביעות פיצויים על ידי כל בעלי הבתים בחלק זה של הגלקסיה. אולם היצור היחידי שאמר שכל זה קרה הוא ביבלברוקס עצמו, וישנן כמה תאוריות אשר מנסות להסביר מדוע זהו המצב.

הפסקה לעיל אולי משעשעת, אך מציגה בצורה בהירה את הבעיה של אוטוביוגרפיות:

  • הן בדרך כלל מוטות באופן חיובי לטובת מושאן. אנשים נוטים להציג עצמם באור חיובי ולפאר את מעלליהם, כמו גם להציג דעות כעובדות. בוויקיפדיה אין להציג דעות כעובדות. כך למשל, אם מוחמד עלי יכתוב על עצמו בערך עליו "אני הגדול מכולם!", זו תהיה תוספת בלתי-מקובלת. גם כתיבה בגוף שלישי לא תהפוך דעה לעובדה.
  • הן מציגות עובדות שאי אפשר לאמת. אם המקור היחיד לעובדה מסוימת בערך שאתם מושאו הוא אתם בעצמכם, אז אין בידי הקוראים שום דרך לוודא את נכונותה. הדבר בולט במיוחד אם תכתבו על התקוות שלכם, השאיפות שלכם, מחשבותיכם וכו'. אם עובדה לא ניתנת לאימות - אין מקומה בוויקיפדיה.
  • הן עשויות להכיל מחקר ראשוני. אנשים נוטים לכלול באוטוביוגרפיות מידע שלא פורסם במקומות אחרים. קוראים שירצו לאמת מידע כזה יידרשו לבצע את המחקר בעצמם. דוגמה מוקצנת: מידת הנעליים שלכם. אלא אם כן יש סיבה מיוחדת, זהו פרט שרק אתם ומוכר הנעליים שלכם יודעים. קוראים שירצו לאמת את המידע לעיל יצטרכו לכתת רגליהם אליכם ולמדוד את רגליכם בעצמם. ויקיפדיה, כאמור, אינה מקום לפרסום מחקר ראשוני.

ואם יש כבר בוויקיפדיה ערך עליכם?[עריכת קוד מקור]

כפי שנכתב לעיל, קשה לכתוב באופן נייטרלי על עצמכם. לכן, עדיף שאחרים יעסקו בזה. אם יש לכם הערות או הצעות לשיפור הערך העוסק בכם, כתבו אותן בדף השיחה של הערך, ותנו לאחרים להחליט כיצד, אם בכלל, לשלב את המידע בגוף הערך.

במקרים קיצוניים, יהיה לגיטימי לערוך ערכים שעוסקים בכם. כך, למשל, אתם יכולים לשחזר ערך אשר עוסק בכם שהושחת; אך צריך להיות מדובר בהשחתה ברורה ו"פשוטה", ולא מחלוקת סביב התוכן. אתם גם יכולים לתקן עובדות שגויות או לא מעודכנות, למשל: מקום העבודה שלכם, מצבכם המשפחתי, מקום הולדתכם וכו', אך היו מודעים לכך, שאם העובדה מצויה במחלוקת או לא ידועה ומפורסמת מספיק, יכול להיות שאחרים ישנו זאת.

כיוון שוויקיפדיה היא אנציקלופדיה, היא מתפקדת כמקור שניוני או שלישוני. על כן, ויקיפדיה אינה צריכה לכלול מידע "חדש" או השערות, וכל המידע, כולל העובדות, תיאורי האירועים, וההבהרות שאתם רוצים להוסיף לערכים העוסקים בכם, צריך להיות בר-אימות על ידי עורכים אחרים.

אף אחד בוויקיפדיה אינו מעוניין בכך שהערך העוסק בכם לא יהיה מדויק. מדיניות הנייטרליות שלנו, משמעה, שאנו רוצים ערכים מאוזנים והוגנים. מטרתנו אינה להציג את דעותינו, אלא להציג את דעותיהם של אחרים, ואותן יש לצטט ולייחס למקורן. תוכלו לסייע לנו על ידי הפנייתנו למקורות אשר יאפשרו לנו להציג את מושאי הערכים בצורה מאוזנת.

אם אתם לא מרוצים מתמונה שלכם אשר מופיעה בערך העוסק בכם, תוכלו לסייע לנו על ידי תרומת תמונה טובה יותר תחת תנאי רישיון חופשי מתאים.

אם בחרתם לכתוב בדף השיחה של הערך העוסק בכם, כדאי שתזדהו ("אני מוישה זוכמיר, עליו נכתב ערך זה") כדי שיהיה ברור לכולם מי אתם. מותר לכתוב ולהתדיין בוויקיפדיה גם באופן אנונימי, אבל התחזות אסורה.

לעיתים תגלו בערך עובדות שלא נעים לכם מפרסומן. כדי להסיר עובדות כאלה, עליכם להצטייד בנימוקים טובים, למשל שהעובדה שגויה או חסרת חשיבות, ולהציג אותם בדף השיחה של הערך. בפרט, עליכם לחשוב פעמיים קודם שאתם מנסים לערער על קביעה של בית המשפט - ויקיפדיה אינה מקום מתאים לערער על קביעות אלה.

כתיבת ערך על עצמכם או על מכריכם[עריכת קוד מקור]

כתיבתו של ערך על עצמכם או מכריכם, כמו גם עריכתו, אינה מומלצת. אם תעשו כן, ובפרט אם תיצרו ערך על דמות שספק אם היא ראויה להופיע באנציקלופדיה או שתיאורה מחמיא לה או מבקר אותה במידה מופרזת, סביר להניח שהערך יוצע למחיקה. אומנם מחיקת הערך אינה מובטחת, אך ויקיפדים רבים יסכימו, שלא ראוי שתיצרו ערך על עצמכם או על הקרובים לכם. אם אדם אחר בחר לכתוב עליכם ערך, ייתכן שנשקלו שני עקרונות: חשיבות ויכולת אימות המידע – שני עקרונות מפתח, שלאדם קשה להפעיל באופן נייטרלי בערך העוסק בעצמו. אם יש לכם הישגים בולטים ואפשר לאמת אותם, סביר להניח שבסופו של דבר ייכתב עליכם ערך על ידי אדם אחר.

קחו בחשבון, שכל מלל שתכתבו ייערך (באופן חסר רחמים) על ידי אחרים. בוויקיפדיה אין בעלות על ערכים ולא תוכלו להתלונן מאוחר יותר על כך ששינו ללא היכר את הטקסט שכתבתם. ייתכן גם שבעריכות של אחרים ייכללו פרטים ביוגרפיים עליכם שאתם עצמכם בחרתם שלא לשתף בהם את הציבור, כגון שלבים פחות מחמיאים בחיים ובקריירה, יריבויות והסתבכויות, וכדומה. כל עוד המידע נכון, אינו פוגע בצנעת הפרט ואינו מהווה לשון הרע – יִקשה עליכם מאוד לדרוש את הסרתו, ועל כן, שקלו היטב אם ברצונכם להעמיד ביוזמתכם את חייכם בעין הציבור. עצם הדיון עם אחרים על חשיבות הערך הוא מאוד רגשי באופיו, ועלול לגרום לכם צער ותחושת פגיעה. שקלו היטב האם אתם מוכנים נפשית להתמודד עם דיון שכזה.

אם יש לכם אתר אישי, תוכלו לסייע לוויקיפדים שיכתבו עליכם, אם תכללו באתר מידע רלוונטי. אומנם אתרכם האישי לא יהווה הוכחה ניצחת לנכונותה של עובדה, אך הוא יכול לשמש כמקור לראיות במחלוקות לגבי פרטים ביוגרפיים כלליים.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]