ויקיפדיה:מנטר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ונדליזם

"מנטרים" הם כותבים בוויקיפדיה העברית, העוסקים גם בניטור השינויים האחרונים. לשם כך, הוחלט לתת להם כלים מסוימים שנועדו לסייע להם במלאכת הניטור.

עריכות המנטרים מסומנות אוטומטית כ"בדוקות".

כלים לשימוש המנטרים

למנטרים ניתנה האפשרות לבצע את הפעולות הבאות:

  • יכולת להבחין בין "עריכות בדוקות" לעריכות לא-בדוקות בדף השינויים האחרונים, ברשימת המעקב ובדפי השוואה בין גרסאות
  • סימון עריכות של אחרים כבדוקות במערכת בקרת השינויים
  • שחזור מהיר של דפים (מומלץ להיעזר גם בגאדג'ט שמאפשר להכניס תקציר לשחזור)
  • שינוי שם דף משתמש (דף במרחב משתמש), או שינוי שם של דף לדף משתמש. שינוי זה לא ישנה את שם המשתמש, אלא יעביר את התוכן שבדף, על כל גרסאותיו, לדף אחר. משתמשים ללא הרשאה זו רשאים להעביר למרחב המשתמש או ממנו רק דפי משנה (או לדפי משנה – בהתאמה)
  • כל ההרשאות הכלולות בהרשאת בדוק עריכות אוטומטית נכללות גם בהרשאת מנטר.

תנאי הסף לקבלת ההרשאות

לפי החלטות הקהילה, הרשאות "מנטר" יכולות להינתן רק לוויקיפדים שעומדים בתנאים הבאים:

  1. ותק של 3 חודשים
  2. 1,500 עריכות במרחב הערכים והמרחבים המשיקים לו
  3. היכרות מספקת עם כללי הקהילה הנוגעים לניטור ולטיפול בהשחתות
  4. הסכמה של מפעיל או מפעילת מערכת
  5. כותב הנמצא בתקופת חניכה לא יקבל הרשאת מנטר

כל מפעיל מערכת יכול להעניק ולהסיר הרשאות מנטר של משתמשים אחרים. משתמש המעוניין בהרשאות מנטר, יכול לבקש אותן בדף "ויקיפדיה:בקשות ממפעילים#בקשת הרשאות".

חשוב לזכור שלא לכל המשתמשים שעומדים בתנאים הללו יתווספו אוטומטית הרשאות "מנטר". מפעילי המערכת יפעילו שיקול דעת לבחון האם המועמד מכיר את הכללים והנהלים הישימים המקובלים בוויקיפדיה העברית, והאם למועמד יש שיקול דעת הולם. בפרט, על מפעיל המערכת שרוצה להעניק הרשאת "מנטר" למועמד כלשהו לוודא קיומם של תבחינים מסוימים.

שיקולים שעל מפעילי מערכת לקחת בחשבון כשברצונם להעניק הרשאות "מנטר" למועמד

  • מערכת בקרת השינויים נועדה למנוע מצב שבו מספר מנטרים בודקים את אותו השינוי ובכך מבזבזים את זמנם בעבודה כפולה. בנוסף, היא עוזרת לסנן ערכים שלא נבדקו כלל. לכן, על מפעילי מערכת לבחון האם למועמד יש הידע, הניסיון והיכולת לעזור בכך.
  • סימון ערך או דף כ"בדוק" משמעו שהעריכה איננה ונדליזם (הוספת זבל או קללות, מחיקת קטגוריות וכדומה), שהיא מנוסחת כראוי ובתחביר תקין ושהיא אנציקלופדית ורלוונטית לערך. סימון עריכה כבדוקה לא נועד לאשר את נכונות השינוי, עיצובו או התאמתו לערך. זאת למעט במקרים בהם ברור למדי כי הפעולה באותה עריכה הייתה הוספת מידע שגוי או שינוי המידע הקיים לשגוי. על המפעילים לוודא שהמועמד מבין זאת.
  • על המפעיל לוודא שלמועמד היכרות מספקת עם כללי הקהילה הנוגעים לניטור ולטיפול בהשחתות.
  • אין להשתמש בשחזור מהיר ללא תקציר עריכה לעריכות שאינן השחתה פשוטה. כאשר ההשחתה אינה פשוטה, יש להקפיד על תקציר עריכה מתאים. בפרט, אין להשתמש בשחזור המהיר בעת מלחמת עריכה, גם לא כדי לשחזר את הערך לגרסה יציבה. יש לוודא שהשחזור המהיר לא ביטל תרומות חיוביות לצד ההשחתות. על המפעיל לוודא שהמועמד מבין את המגבלה הזו.
  • כלי ה"שחזור המהיר" לא מבטל בהכרח עריכה יחידה, אלא את כל העריכות של אותו המשתמש, עד לעריכה האחרונה של משתמש אחר כלשהו. על המפעיל לוודא שהמועמד מבין זאת.

מפעילי מערכת יכולים להסיר הרשאות מנטר של משתמש, בלי קשר לשאלה מי העניק אותן.

כעת יש בוויקיפדיה העברית 263 משתמשים בעלי הרשאת מנטר.

ראו גם

קישורים חיצונים