ז'אק ז'וז'אר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בניין אקול דו לובר ובמרכזו "שער ז'וז'אר" (La porte Jaujard)

ז'אק ז'וז'ארצרפתית: Jacques Jaujard;‏ 3 בדצמבר 1895 - 21 ביוני 1967) היה אוצר צרפתי ומי שכיהן כבכיר ברשות המוזיאונים הלאומיים של צרפת ומנהל מוזיאון הלובר בתקופת מלחמת העולם השנייה.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ז'וז'אר נולד לאנרי ומארי-דניס דליו (Delieux) בדצמבר 1895.

באוקטובר 1914 הוא התנדב לצבא הצרפתי ובאפריל 1915 שוחרר משירותו הצבאי עקב מחלה והפך לעיתונאי, במקצוע זה עבד בהצלחה רבה והצליח בכיסוי התחום הכלכלי.

ב-1922 עבד כמזכירו של פול פנלבה שכיהן ב-1924 כסגן יו"ר מטה לנשיא בית הנבחרים הצרפתי. בשנת 1925 פנלבה מונה לראש מטה המועצה, שר המלחמה.

מנהל מוזיאון הלובר[עריכת קוד מקור | עריכה]

באותה שנה מונה ז'וז'אר למזכ"ל רשות המוזיאונים הלאומיים וב-1933 היה לסגן מנהל הרשות ובשנת 1940 מונה למנהל "איגוד המוזיאונים הלאומיים" (Réunion des Musées Nationaux), הגוף שהיה אחראי לניהול מוזיאון הלובר. בהיותו מנהל המוזיאונים הלאומיים ומוזיאון הלובר הוא ערך רפורמה במבנה המוזיאונים המקומיים והלאומיים והקים את הפיקוח הכללי על המוזיאונים הפרובינציאליים, השלב הראשון בדה-צנטרליזציה של התצוגות הרשמיות בפריז בשנות ה-30 וה-50 של המאה ה-20.

בתקופת מלחמת האזרחים הספרדית הוא הבטיח את פינוי יצירות האמנות של מוזיאון הפראדו כדי להצילם מביזה והשחתה.

בתקופת הכיבוש הגרמני בצרפת הוא ניסה ללא הצלחה לשכנע את הגרמנים בנחיצות האמנות ולבסוף ארגן את העברתם והסתרתם של מאות יצירות אמנות מהלובר לאזורי הספר תחת אפם של הנאצים וממשלת וישי. באותה עת, הוא תרם לאבטחת אוספי האמנות הפרטיים והציבוריים (כמו האוסף של מוריס דה רוטשילד) ותמך בפעולות שביצעה רוז ואלאן (Rose Valland) בהברחת יצירות אמנות מהגלריה הלאומית ז'ה דה פום.

הוקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 1944, תנועת השחרור הצרפתית מינתה אותו למנכ"ל רשות יצירות האמנות ובדצמבר היה למנהל הכללי לאומנות וכתבי יד. בתקופת כהונתו הקים את הקרן הלאומית לכתבים ומרכזי דרמה.

לאחר המלחמה, הוא עוטר במדליית המחתרת ובשנת 1958 שארל דה גול מינה אותו למפקד לגיון כבוד.

בדצמבר 1955 היה למזכיר באקדמיה לאומנות ולאחר שהתגרש מאשתו הראשונה, נישא לשחקנית ז'אן בואטל (Jeanne Boitel) אותה פגש ב-1944 בעת שנשלחה אליו מטעם המחתרת הצרפתית כאשת קשר.

משרד התרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביולי 1959 הוקם משרד המדינה לענייני תרבות ולשר התרבות התמנה אנדרה מאלרו שמינה את ז'וז'אר למזכ"ל משרד התרבות והוטל עליו לתאם בין המחלקות השונות שבסמכות המשרד: מחלקת התיאטרון הלאומי, המחלקה למדעי האמנות ומדעים הומאניים, מחלקת תעמולה תיירותית, המחלקה לאנדרטאות היסטוריות, מחלקת הקולנוע ומחלקת ההשכלה הפופולרית.

ז'וז'אר הוצא לפנסיה ביוני 1961 אך זומן לשירות כיועץ מדינה ומנהל כבוד לאמנות וכתבי יד. בשנת 1962 היה אחראי לארגון כל התערוכות בצרפת ומחוצה לה, תוך סיוע ממשרד התרבות.

בפברואר 1964 היה לחבר בוועדה להכנת תוכנית החומש התרבותית של משרד החוץ הצרפתי ובספטמבר אותה שנה היה לחבר במועצה הכלכלית והחברתית.

שקיעתו ומותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסוף 1966 הוא פוטר מתפקידיו במשרד התרבות על ידי השר אנדרה מאלרו שטען כי הוא מחפש להזרים דם צעיר ומודרני, אך הוא הבטיח לז'וז'אר כי ימנה לתפקיד מבטיח. הבטחה שמעולם לא קוימה.

עשרה חודשים לאחר מכן, ב-21 ביוני 1967, נפטר בפריז מתסחיף ריאתי.

לאחר מותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר מותו, השר אנדרה מאלרו קרא לשער הכניסה לאקול דו לובר (מוסד להשכלה גבוהה המצוי בארמון הלובר) בשם "שער ז'וז'אר".

באוקטובר 2014 ערוץ הטלוויזיה France 3 שידר סרט תעודה על חייו בשם "האיש שהציל את הלובר".

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Gaston Palewski, Notice sur la vie et les travaux de Jacques Jaujard (1895-1967), Paris, Institut de France, Académie des Beaux-Arts, séance du 20 novembre 1968, 27 p.
  • Guillaume Fonkenell, Le Louvre pendant la guerre. Regards photographiques, 1938-1947, catalogue de l’exposition organisée au Musée du Louvre, Paris, Musée du Louvre-Éd. Passage, 2009, 165 p. (ISBN 978-2-8474-2136-1)

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]