חופשיי הגליל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

"חופשיי הגליל" (בערבית: أحرار الجليل) הוא כינוי לחוליית טרור של ערביי ישראל, שפעלה בכפר כנא ובכפר מנדא בשנים 2003 - 2004. החוליה נחשפה בשנת 2004 וחבריה נעצרו. לאחר חשיפת החוליה ממשיכים גורמים עלומי שם להזדהות בשם זה, ולקבל את האחריות על פיגועי טרור, המבוצעים לרוב על ידי אנשים יחידים, שלא ניתן להוכיח את הקשר שלהם לארגון כלשהו, ואשר לא שרדו את הפיגוע שבצעו.

[עריכה] החולייה

תחילת הארגון בהתארגנות של מספר תושבי כפר כנא וכפר מנדא בשנת 2002. ב-18 באפריל 2004 ביצעו חברי החוליה עלא מוסא ומוחמד חטיב ירי לעבר מכוניות ישראליות בצומת בית רימון. הפיגוע סוכל, חטיב נהרג ומוסא נעצר. הסתבר כי הנשק בו השתמשו הוא נשקו של החייל אולג שייחט שנחטף ונרצח מספר חודשים לפני כן, ואשר אחרים נעצרו, הואשמו, והודו ברציחתו. מעצרו של מוסא הוביל למעצר חברים נוספים. חברי החוליה שנעצרו הודו ברצח שייחט.‏‏[1] ביולי 2004 דקר אחיו של חטיב חייל בצומת גולני, בטענה כי המדובר בנקמה על מות אחיו ‏‏[2].

[עריכה] נטילת האחריות לפיגועים לאחר מעצר החוליה

לאחר מעצר החוליה, החלה תופעה כי לאחר פיגועים, או אירועים הנחזים לפיגועים, לרוב כאלו שבהם המפגע לא היה קשור בבירור לארגון כלשהו, ולא שרד את הפיגוע, נוטל גוף בשם "חופשיי הגליל" את האחריות למעשה. המקרים הבולטים הם אלו:

  • בינואר 2005 הודיע אלמוני בשם הארגון כי הארגון אחראי להעלמה של דנה בנט שנתיים קודם לכן בשנת 2003‏‏, ואף דרש שחרור אסירים פלסטינים תמורתה[3]. גופתה של בנט נמצאה באזור הגליל בשנת 2009, ובפרשה נעצר חשוד, כאשר לפי פרסומים ראשוניים נראה כי לא היה לו מניע לאומני.
  • באוקטובר 2005 נטל אלמוני בשם הארגון את האחריות על רצח מאבטחת בשם קייטי דוד שגופתה נתגלתה בחורשה סמוך לנתניה. בסופו של דבר הודו ברצח צעירים שהייתה לאחד מהם הכרות קודמת עם הנרצחת, ורצחו אותה על רקע לאומני. ‏‏[4]‏‏[5]
  • באוגוסט 2007 נטל אלמוני בשם הארגון את האחריות על אירוע בעיר העתיקה בו ניסה אחמד חטיב מכפר מנדא לחטוף נשקו של מאבטח בעיר העתיקה ונורה למוות. פרט להודעת נטילת האחריות של הארגון לא נמצא כל קשר בין הארגון ובין המפגע והאירוע.
  • באוגוסט 2007 נטל אלמוני בשם הארגון את האחריות על רצח תושב נצרת עילית מיכאל רונקין, שנרצח בדקירות סכין בסמוך לביתו, כחודש לפני כן. לא נמצא קשר בין הארגון ובין האירוע ‏‏[6]
  • במרץ 2008 נטל אלמוני בשם הארגון את האחריות על הפיגוע בישיבת מרכז הרב. לא נמצא קשר בין הארגון ובין המחבל והפיגוע.
  • ביולי 2008 נטל אלמוני בשם הארגון את האחריות על פיגוע הדריסה ברחוב יפו, ולאחריו על פיגוע הדריסה ברחוב המלך דוד בירושלים, שבוצע ימים מספר לאחר מכן. לא נמצא קשר בין הארגון ובין הפיגועים.
  • בראיון "דובר הארגון" לעיתון אל קודס אל ערבי נטל הארגון אחריות על מספר מקרים נוספים - רצח הרופא דוד ניב באפריל 2007, וזריקת רימון יד לביתו של ראש עיריית כפר יונה אפי דרעי במרץ 2008 [7].
  • ב-21 במרץ 2009 סוכל פיגוע בקניון לב המפרץ אשר בחיפה. עוד באותו הערב נטל מי בשם הארגון אחריות. כוחות המשטרה הטילו ספק באמינות ההודעה. ‏‏[8]

משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי העריכו כי מדובר בפיקציה, וכי הודעות נטילת האחריות אינן נכונות ‏‏[9].

[עריכה] הערות שוליים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
הדפסה/יצוא