לואיס גוסט ג'וניור
לואיס קמרון גוסט ג'וניור (באנגלית: Louis Cameron Gossett, Jr; נולד ב-27 במאי 1936) הוא שחקן קולנוע אמריקאי, זוכה פרס אוסקר לשחקן המשנה הטוב ביותר, פרס האמי ושני פרסי גלובוס הזהב, בפרס האוסקר זכה בשנת 1982 על תפקידו בסרט "קצין וג'נטלמן".
ביוגרפיה [עריכה]
גוסט נולד בשכונת ברוקלין בניו יורק, בנם של הלן רבקה אחות במקצועה ולואיס גוסט האב, סבל במקצועו. גוסט הוא בוגר "תיכון אברהם לינקולן". גוסט למד ב"אוניברסיטת ניו יורק", בהיותו בגובה 1.93 מטר הוצע לו לשחק בקבוצת הכדורסל המקומית אך הוא דחה את ההצעה וגם את ההצעה למלגת ספורטאי, במטרה להתמקד בלימודי התיאטרון. את הופעתו הראשונה במחזה בחסות האוניברסיטה ערך גוסט בגיל 17. עוד בהיותו תלמיד תיכון כישרונו של גוסט היה בולט לעין, והוא נדחף על ידי מוריו להיבחן לתפקיד בברודוויי בו הוא זכה מתוך מבחר של 200 נבחנים.
בסרטו הראשון השתתף גוסט בשנת 1961, כאשר שיחק בתפקיד משני בדרמה "A Raisin in the Sun". השתתף בסדרה "שורשים" שזיכתה אותו בפרס האמי ובסרטים "בעל הבית", סרטו של ג'ורג' קיוקור המבוסס על הסיפור "מסעותי עם דודתי" ובמותחן המיסתורין "המעמקים", כולם צולמו במהלך "שנות ה-70".
גוסט הפך בשנת 1982 לשחקן האפרו אמריקאי השני בהיסטוריה שזוכה בפרס האוסקר אחרי סידני פואטייה, והראשון אי פעם שזוכה בפרס אוסקר לשחקן המשנה הטוב ביותר על הופעתו המשנית בדרמה הרומנטית "קצין וג'נטלמן" שעלייה גם הוסיף זכייה בפרס גלובוס הזהב. בסרט גילם גוסט את סמל אמיל פולי, מדריך הטירונות הקשוח של הצי האמריקאי, שמנסה להזהיר בלא הצלחה את הטירון ז'ק מאיו (ריצ'רד גיר) מפני הבנות המקומיות המנסות לעשות הכל כדי ללכוד בעל טייס.
תפקיד זה היה למעשה התפקיד המשמעותי האחרון של גוסט עד כה בהוליווד, לאחר מכן הופיע גוסט בהפקות קטנות יותר. בפרס גלובוס הזהב השני שלו זכה גוסט ב-1992 עבור תפקידו בסרט הטלוויזיה "סיפורה של ג'וזפין בייקר".
גוסט היה נשוי שלוש פעמים. נישואיו הראשונים היו להת'י גלאססו והתבטלו לאחר זמן קצר. נישואיו השניים היו לכריסטינה מנגוסטינג ב-1973, בנם נולד שנה לאחר מכן וב-1975 החליט הזוג להתגרש. גוסט התחתן בפעם השלישית בשנת 1987 עם שחקנית הקולנוע סינדי ג'יימס ריס, הזוג אימץ ילד והתגרש בשנת 1992.
פילמוגרפיה נבחרת [עריכה]
- "זריחה בשמש" (1961)
- "בעל הבית" (1970)
- "ליאו האחרון" (1970)
- "משחק הצבע" (1978)
- "מסעותי עם דודתי" (1972)
- "המעמקים" (1977)
- "קצין וג'נטלמן" (1982)
- "מלתעות 3" (1983)
- "אויב מהאזור האסור" (1985)
- "נשר הברזל" (1986)
- "אדוני המנהל" (1987)
- "נשר הברזל 2" (1988)
- "המעניש" (1989)
- "חיילי צעצוע" (1991)
- "דיגסטאוון" (1992)
- "נשר הברזל 3" (1992)
- "סקס וכסף זה לא הכל בחיים" (1994)
- "נשר הברזל 4" (1995)
- "הילדות הקטנות של אבא" (2007)
קישורים חיצוניים [עריכה]
- לואיס גוסט ג'וניור, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- אמיר בוגן, "נשר הברזל": טייסינו הפציצו את הקופות, באתר ynet, 30 בספטמבר 2012