העולם השלישי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מפת העולם לפי מדד הפיתוח האנושי של האו"ם:
  פיתוח אנושי גבוה
  פיתוח אנושי בינוני
  פיתוח אנושי נמוך
  לא ידוע
חלוקת העולם על פי המערב בתקופת המלחמה הקרה: בכחול העולם הראשון, באדום העולם השני, באפור העולם השלישי

העולם השלישי הוא מונח מימי המלחמה הקרה המתייחס למדינות הבלתי-מזדהות. המונח הפך לכינוי למדינות שאינן מפותחות, מבחינה כלכלית ומשטרית. מכיוון שמרבית מדינות העולם השלישי היו מדינות עם רמת פיתוח נמוכה, בעיקר באפריקה, אסיה ודרום אמריקה. "העולם השלישי" מתייחס למדינות שלא היו מזוהות עם מדינות המערב וברית נאט"ו ("העולם הראשון") וגם לא עם הגוש הקומוניסטי וברית ורשה ("העולם השני").

בציבור קיימת הקבלה רבה בין המנוח "מדינת עולם שלישי" לבין "מדינה מתפתחת" (וזאת בהשוואה למדינה מפותחת[1]). עם זאת המונחים אינם זהים, מכיוון שמדינות מפותחות כמו אירלנד ושווייץ שייכות היסטורית לעולם שלישי, ומנגד קיימות מספר מדינות מתפתחות שהשתייכו דווקא לעולם שני (כגון סומליה וצפון וייטנאם).

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

למדינות "העולם השלישי" מספר מאפיינים דומים:

חוקרים כמו עמנואל ולרשטיין מתנגדים לניתוח הפוליטי של עולם ראשון, שני ושלישי. לטענתם, המדינות אינן אלא יחידות משנה בתוך מערכת עולמית בלתי שוויונית. במערכת זו ההתפתחות הכלכלית, המבנה החברתי ודפוס המשטר נובעים דווקא ממערכת היחסים הכוללת ומן המיקום היחסי בתוכה, ולא מתוך התפתחויות "אימננטיות" לכל אחת מיחידות המשנה. על כן הציע ולרשטיין ניתוח פוליטי של מסגרת מאוחדת של ליבה מול פריפריה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא העולם השלישי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ פנחס לנדאו, ‏העולם השלישי, רחוב ליד, באתר גלובס, 22 בפברואר 2000
  2. ^ אריה כספי, הנידונים למוות, באתר הארץ, 11 באפריל 2001