מערך השליטה הימית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סיכת בקרית שליטה ימית וסמל המערך

מערך השליטה הימית בחיל הים הישראלי אחראי על יצירת התמונה הימית הכוללת את כל כלי השיט הנמצאים במרחב הימי של מדינת ישראל וסביבתה ושליטה על הכוחות הנמצאים בים. המערך ממונה על פיקוח על התנועה בכל המרחב הימי של ישראל, וכן על גילוי וזיהוי ניסיונות חדירה למרחב הימי של מדינת ישראל, והכוונת פלגות הבט"ש של החיל אל עבר מטרות ימיות חשודות. הכוח המפעיל את המערך הוא בקריות השליטה הימית וקציני השליטה ימית. המערך מחולק למוצבי שליטה זירתיים (מש"ז) בבסיס חיפה, בסיס אשדוד ובסיס אילת ובעבר גם במוצבי שליטה אזוריים (מש"א) בכגון במעבר ארז, גבעת אולגה, סטלה מאריס וראש הנקרה, שהועברו לתוך המש״זים, אשר מספקים כיסוי של המרחב הימי של מדינת ישראל וסביבתה באמצעות מכמ"ים ואמצעי גילוי נוספים. על כל מש"ז מפקד קצין בדרגת רב-סרן או סרן. בראש יחידת השליטה הימית (יש"י), המרכזת את המידע מכלל הזירות, עומד קצין בדרגת אלוף-משנה. ליחידת השליטה קיימים גם כשני מוצבים משלה, אשר מתפקדים בשיתוף עם שאר המוצבים בארץ.

גילוי וזיהוי[עריכת קוד מקור | עריכה]

על-פי חוקי השיט הבינלאומיים, חייב כל כלי שיט שמתקרב למרחק מסוים מגבולות ישראל, על-פי סוגו, להזדהות מול מערך השליטה הימית. במקרה שכלי שיט לא מזדהה מול מערך השליטה, לא תאושר כניסתו למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. במידה ועולים חשדות לחדירה, מוזנקים לכיוונו כלי בט"ש, שמתקרבים, ובודקים כי לא מדובר באיום.

בעלי תפקידים במערך[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בק"שית – מערך השליטה הימית מורכב מבקריות שליטה ימית (בק"שיות) הפזורות במוצבים השונים ומבצעות תפקידים שונים, החל מתצפיות ואיסוף נתונים ועד יצירת קשר עם גורמים שונים בים. הכשרת הבק"שיות אורכת 12 שבועות בבסיס ההדרכה של חיל הים. המתאימות מוקדמות לתפקיד אחראית משמרת, סמכית או סמב"צית ים המנהלות אירועים בזמן אמת.
  • קשל"ט – פיקוד מערך השליטה מושתת על קציני שליטה ימית (קשל"טים) אשר אחראים על שגרת ההפעלה של מערך הגילוי החופי והפעלת כוחות לסיכול פח"ע ימי, פיקוח ובקרה על שיט אזרחי ואירועי הצלה ימיים. זהו תפקיד פיקודי בליבת העשייה בחיל הים. ההכשרה אורכת כ-6 חודשים, מסלול ההכשרה כולל שהיות בשטח, תכנים פיקודיים והסמכה מנטלית ומקצועית אינטנסיבית.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]