נאדז'דה קרופסקיה
נַאדֶּזְ'דַּה קונסטנטינובנה קְרוּפְּסְקַיַה (רוסית: Надежда Константиновна Крупская; 26 בפברואר (14 בפברואר בלוח יוליאני) 1869 - 27 בפברואר 1939) הייתה מהפכנית רוסייה מרקסיסטית.
נאדז'דה קרופסקיה נולדה בסנקט פטרסבורג ובשנת 1889 החלה ללמוד בבית הספר הגבוה לנשים. עזבה את הלימודים לאחר שנה והחלה להשתתף בפגישות של המהפכנים הרוסים. במפגשים אלו היא הכירה את ולדימיר לנין. הואשמה בפעילות נגד השלטון וגורשה מהבירה. את תקופת הגירוש עברה ביחד עם לנין בכפר בסיביר. היא התחתנה עם ולדימיר איליץ' לנין ב-1898 כששניהם היו בסיביר, אחרי שגורשו על ידי המשטרה החשאית הרוסית. בעקבות מחלה לא יכלה נאדיה ללדת צאצאים. בשנת 1901 הזוג עזב את תחומי האימפריה הרוסית ועבר להתגורר באירופה. ביחד עם בעלה חזרה לרוסיה בשנת 1905 אך לאחר כשלונה של מהפכת 1905, הזוג עזב בשנית את רוסיה בשנת 1907 וחזר בשנת 1917.
לאחר מהפכת אוקטובר עבדה בתפקידים שונים במערכת החינוך. בשנת 1929 קודמה לתפקיד סגן שר החינוך. בהיותה פעילה בתחום החינוך, התנגדה באופן נחרץ לשיטת אנטון סמיונוביץ' מקרנקו בחינוך [דרושה הבהרה].
היו מקרים שניסתה להגן על האנשים השונים בתקופת הטיהורים הגדולים אך בדרך כלל ללא הצלחה.