נחל איילון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־13:49, 30 בספטמבר 2010 מאת Aviados (שיחה | תרומות) (כמובן)
נחל איילון דרומית מערבית לנמל תעופה בן-גוריון (מימין למטה)
נחל איילון זורם בשטח פארק איילון במבואות תל אביב
נחל איילון במבט מגשר מוזס לכוון המע"ר שלרמת גן
המפגש עם הירקון

נחל איילון הוא נחל איתן שמוצאו בהרי יהודה דרומית לרמאללה ואשר נשפך לנחל הירקון בתל אביב.

מקור השם

הנחל היה מוכר בעבר בשמו הערבי: ואדי מוסררה (وادي المصرارة "ואדי אל-מצרארה"). יש המפרשים את השם הערבי במשמעות "צרורות אבנים" (صرّة "צֻרָה"= צרור). את שמו העברי קיבל מעמק איילון בו הוא עובר, לאורכו. אורכו הכולל של הנחל הוא כחמישים קילומטר ושטח אגן הניקוז שלו הינו כ-815 קילומטר רבוע. הנחל מנקז, בין היתר, את נחל גזר, נחל בית עריף, נחל נטוף, נחל כפר, נחל יהוד, נחל מודיעין ונחל שפירים.

תוואי הנחל

נחל איילון מתחיל את דרכו מיובלים בהרי יהודה, זורם בעמק איילון, משם הוא נכנס למאגר איילון וממשיך לרדת במורדות ההר, מזרחית ליישובים כפר שמואל ומשמר איילון. ואדי עלי, שהכניסה הצרה אליו נקראת שער הגיא, הוא יובל מזרחי של נחל איילון.

נחל איילון ממשיך לזרום מהשפלה לכיוון כללי של צפון מערב. מערבית לנמל התעופה בן-גוריון, מתחברים שני יובליו הגדולים. הנחל נכנס לפארק איילון בקצהו המזרחי של הפארק מתחת לכביש 412 וחוצה אותו לכל אורכו עד שהוא מתועל לנתיבי איילון בכניסה לתל אביב. מנקודה זו ועד קרוב לשפך הוא זורם לכיוון צפון בתעלה בין נתיבי הכביש המהיר. האיילון נשפך לנחל הירקון ודרכו לים התיכון. נקודת המפגש עם הירקון יוצרת לשון יבשה המפרידה בין הנחלים ונקראת "פארק ראש הציפור", בשל צורת השטח במבט מהאוויר. היא נמצאת בשטחו של פארק הירקון.

משטר הזרימה

בעבר היה נחל איילון נחל איתן בעל ספיקה גבוהה ואגן ניקוז גדול יותר. בעבר הרחוק הוא נשפך לים באזור יפו. הנחל היה עולה על גדותיו בעבר בעונות החורף וגורם להצפות בשכונות המזרחיות של תל אביב. כדי להפחית את התופעה הוקם מאגר איילון ותוואי הנחל הוסדר ויושר במסגרת פרויקט נתיבי איילון. גם כיום הנחל עולה על גדותיו באירועי גשמים כבדים ואף גרם בעבר להצפת וסגירת נתיבי איילון (בחורפים 1991 - 1992, 1992 - 1993).

כדי למנוע שיטפונות נבחנות כיום הצעות להטיית הנחל לים התיכון בתעלה סגורה דרך התוואי ההיסטורי, אך עלותה גבוהה וקיים חשש שהיא תגרום לזיהום חוף יפו ולנזקים אקולוגיים נוספים. מנגד נבחנות הצעות לבניית משטחי הצפה במסגרת פרויקט פארק איילון, אשר יזינו את האגם המתוכנן בפארק.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • שמואל אביצור, נחל אילון ואדי מוצררה, הוצאת מרכז לתרבות והסברה.
  • כל מקום ואתר משרד הביטחון ההוצאה לאור וכרטא, 1978.

קישורים חיצוניים