נחל מערות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־11:09, 2 בנובמבר 2010 מאת Hanay (שיחה | תרומות) (←‏תולדות המקום: אזכור דורותי גארוד)
הכניסה לנחל מערות , מערת טבון ומערת הנחל
נחל המערות

נחל מערות, שמורת טבע בשטח פארק הכרמל. בשטח השמורה ארבע מערות: מערת התנור, מערת הגמל, מערת הנחל ומערת הגדי. מערות אלה חשובות במיוחד משום שהן מייצגות התיישבות של האדם הקדמון, הן האדם הניאנדרטלי והן ההומו סאפיינס, בתקופות שונות, החל בתקופת האבן הקדומה (פליאולית תחתון), לפני כ-200,000 שנה וכלה בתקופה הנטופית, לפני כ-10,000 שנה.

תולדות המקום

חוקרים הזכירו את קיומן של המערות כבר במאה ה-19, אך החפירות בהן החלו בשנות ה-20 של המאה העשרים והן נמשכות לסירוגין עד ימינו. על צלע הכרמל המערבית יש עוד כמה מערות, שנמצאו בהן שרידים לאדם הקדמון: מערת כבארה, מערת טבון נחל אורן ונחל ספונים, אך המרשימות ביותר הן ארבע המערות שבשטח השמורה.

העצמות שנמצאו בירכתי המערות מלמדות על עושר עולם החי שהיה באזור בתקופות ההן - לפני כ-40,000 שנים חיו שם מיני איילים ויחמורים, ששימשו מזון לטורפים הגדולים - אריות, דובים וצבועים מנומרים. עוד היו שם בקר בר ומין קרנף שעיר, ובביצות שלרגלי ההר שכנו סוסי יאור ותנינים.

החפירות במערות הכרמל שהחלו בשנת 1928 על ידי הארכאולוגית דורותי גארוד העלו תגלית בעלת חשיבות עולמית: בניגוד למה שסברו עד אז, ההומו סאפיינס לא הכחיד את האדם הניאנדרטלי ואף לא ירש אותו. במערות התגלו שרידי הניאנדרטאלי מלפני 60,000 שנה ושרידי ההומו סאפיינס מתקופה קדומה יותר. במדרגה אשר בחזית מערת אל-וואד נחפר יישוב המשתייך לתרבות הנטופית מתוארך לתקופה לפני 13,000 – 10,500 שנים. מטרת החפירה לשחזר את הארגון של אחת מההתיישבויות המוקדמות במרחב. באתר נתגלו כמות רבה של כלי צור, כלי השחזה, עצמות בעלי חיים, וקברים אנושיים.

גאולוגיה

רדיוליט שלם מספרד בנחל המערות נמצאו רק שברים של רדיוליטים
מערת האדם הקדמון

ממצא גאולוגי בשטח העיד עוד לפני החפירות על כך, שפני הים התיכון היו גבוהים בימי קדם הרבה יותר משהם עכשיו. מי הים הגיעו אל פני המצוק.

עם נסיגת הים נמסה אבן הגיר ונוצרו המערות, ששימשו למשכן האדם הקדמון. במתלול מעל המערות מצוי המחשוף היפה והשלם ביותר בארץ של שונית רודיסטים אלו צדפות חרוטיות בעלות מכסה קטן, בגובה של 10-30ס"מ, מאובנת . באזורנו מצויים שלושה מינים של רודיסטים, רדיוליטים (Radiolites) . הצדפות (Bivalve) נמנות עם מחלקת הצדפיים (Pelecypoda) במערכת הרכיכות (Mollusca). ‏‏[1]

המצוק מעל המערה נוצר משונית חוף קדומה, אשר התרוממה בעבר הגאולוגי אל מעל לפני הים. בעוד בחזית הפונה לים הרכס הוא תלול , הרי בצד הפונה מזרחה על הר הכרמל המדרון מתון ומשתפל אל עבר ים רדוד , אשר שרידיו נחשפים במחשופים במרחבי הר הכרמל.

בעברו הצפוני של נחל המערות הקימה רשות שמורות הטבע מסלול גאולוגי. המסלול מטפס אל הגדה הצפונית של המצוק בפתח נחל המערות אל חוף הכרמל.

הערות שוליים

  1. ^ ‏שלמה שובל, הגדה הצפונית של נחל המערות, קורס צפונות כדור הארץ באתר האוניברסיטה הפתוחה

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תבנית:אין בינוויקי