נציב מצודת לונדון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף נציב המצודה)
גנרל סר ריצ'רד דנט, לבוש במדים הטקסיים של נציב המצודה

נציב מצודת לונדון (אנגלית: Constable of the Tower) הוא התפקיד הבכיר ביותר במצודת לונדון. בימי הביניים היה הנציב אחראי על המצודה כאשר הבעלים - המונרך האנגלי או האציל - לא שהה במקום. לנציב המצודה היה תפקיד בעל חשיבות רבה כאדם האחראי על המבצר העיקרי שהגן על לונדון, בירת אנגליה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

משרד נציב המצודה הוא אחד העתיקים ביותר באנגליה, והוא קיים החל משנים אחדות לאחר כיבוש אנגליה על ידי ויליאם הראשון, ותמיד היה בעל חשיבות וכבוד רבים. בעבר ניתן התפקיד לבכירי הכנסייה, פוליטיקאים בכירים וחיילים מצטיינים. הנציב הראשון, ג'פרי דה מנדוויל, מונה על ידי ויליאם הראשון (10661087) במאה ה-11. בעבר, ובהיעדרו של המונרך, הנציב היה אחד מהאנשים החזקים ביותר בלונדון. גם כיום יש לנציב זכות גישה ישירה לריבון הבריטי. כל הנציבים שכיהנו מאז 1784 הם קציני צבא בכירים.

בימי הביניים הנציב ניהל את המצודה, ותפקידו כלל את תחזוקת הבניינים, תשלום לחיילים, וכן את הפיקוח על בעלי החיים כאשר גן החיות המלכותי היה בשטחי המצודה. הנציב היה אחראי גם לאסירים שהוחזקו במצודה. האסיר הידוע הראשון הוא הבישוף הנורמי רנולף פלמבארד מ-1100, והגנגסטרים הלונדוניים רוני ורג'י קריי הם האסירים הרשמיים האחרונים, שנכלאו במצודה למשך ימים אחדים ב-1952. אחריותו של הנציב כלפי האסירים בוטאה גם במסגרת הטקסט שהוא היה אומר בטקס כניסתו לתפקיד. עד לגירוש יהודי אנגליה ב-1290 הנציב היה אחראי גם על קביעת התקנות הקשורות ליהודי לונדון.

תפקידו של נציב המצודה היה רווחי מאוד בימי הביניים; בין זכויותיו היו:

כל ספינה ששטה במעלה הזרם לכיוון לונדון הייתה חייבת לעגון במזח המצודה על מנת לתת חלק מהמטען שלה לנציב, ובתמורה לכך זכתה להגנה מתותח שהיה במצודה. מטענים אלה כללו, בין היתר, צדפות מסוגים שונים, סוף ויין. מסורת זו נשמרת כיום על ידי הצי המלכותי, כאשר בטקס השנתי של חובות הנציב (Ceremony of the Constable's Dues) כלי שיט גדול של הצי מעניק לנציב חבית של רום.

אחד מן הנציבים הידועים ביותר הוא ארתור ולסלי, הדוכס הראשון מוולינגטון, שכיהן בין 1825 ל-1852. בתקופת כהונתו הועברו מהמצודה גן החיות המלכותי ומשרד התעודות, ומבנים רבים שופצו כך שייראו כפי שנראו בימי הביניים. החפיר יובש והומר לרחבת מצעדים. שומרי המצודה לא הורשו יותר לקנות או למכור את תפקידם, ובמקום זאת נבחרו בהגרלה מבין הסרג'נטים של הצבא. בתקופת כהונתו של הדוכס חל גידול ניכר בנפח התיירות למצודה, בניגוד מוחלט לרצונו.

כיום התפקיד הוא בעל מהות טקסית בעיקר, והוא כולל בעיקר השתתפות בטקסים המסורתיים שנערכים במצודה וכן חלק מהצוות הקבוע שמתגורר בה. באירועים לאומיים הנציב אחראי על תכשיטי הכתר והוא בעל גישה ישירה למלך. הנציב הנוכחי הוא גנרל לורד דנט, שהחל לכהן בו ב-1 באוגוסט 2009, והוא הנציב ה-159 בהיסטוריה של המצודה (קיימות הערכות שונות ביחס למספר הנציבים של המצודה).

לפי תקנות המלך לצבא תפקיד הנציב מוענק לפילדמרשל או לגנרל בדימוס, והכהונה נמשכת חמש שנים. בסיום טקס הכניסה לתפקיד של הנציב הלורד צ'מברלין מעניק לו באופן סמלי את המפתחות לבית המלך, כסמל לתפקידו. לאחר מכן מעביר הנציב את בית המלך ל"המושל התושב של מצודת לונדון ושומר בית התכשיטים", שאחראי על הניהול השוטף של המצודה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]