סאנה לדרמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סאנה לדרמן
Susanne "Sanne" Lederman
סאנה לדרמן
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 7 באוקטובר 1928
ברלין, רפובליקת ויימאר עריכת הנתון בוויקינתונים
נרצחה 19 בנובמבר 1943 (בגיל 15)
אושוויץ, גרמניה הנאצית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניה, הרייך הגרמני עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סוזן "סאנה" לדרמן (Susanne "Sanne" Lederman7 באוקטובר 192819 בנובמבר 1943) הייתה נערה יהודייה שנספתה בשואה. היא נודעה כחברתה של אנה פרנק, ומוזכרת מספר פעמים ביומנה של אנה פרנק. באוסף החיבורים של אנה פרנק, שיצא לאור אחרי הצלחת יומנה, שולב גם חיבור מאת לדרמן.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סאנה נולדה בברלין כבתם הצעירה של פרנץ לדרמן (Franz Ledermann), עורך דין ומוזיקאי, ואילזה לואיזה (Ilse Luise Ledermann) פסנתרנית ואחות לברברה לדרמן (Barbara Ledermann) הגדולה ממנה בשנתיים. לדרמן ומשפחתה נספו בשואה.

בית הספר יֶקֶר (Jeker School) באמסטרדם בו למדה סאנה לדרמן.

המעבר להולנד[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1933, עם עליית הנאצים לשלטון, עברה משפחת לדרמן להתגורר באמסטרדם, והוריה רשמו אותה לבית הספר יֶקֶר (Jeker School)[1] בו גם למדה אחותה ברברה ומרגוט פרנק האחות הגדולה של אנה, בשנת 1940 הצטרפה גם אווה שלוס (האחות החורגת של אנה פרנק) לכיתה בה למדה סאנה. לאחר פלישת הנאצים להולנד חויבו הילדים היהודים ללמוד בבתי ספר נפרדים מההולנדים, וסאנה עברה ללמוד בבית ספר יהודי אחר מבית הספר שבו למדו אנה פרנק וחנה גוסלר, אך עדיין נשמר הקשר ביניהן, והיא גם עזרה לה בכתיבת הסיפור על הברווזים עליו כתבה אנה פרנק ביומנה.

סאנה הייתה גם חברה במועדון הפינג פונג "הדובה הקטנה פחות שתיים" בו השתתפו חמש בנות (הן חשבו בהתחלה שבדובה הקטנה יש חמישה כוכבים כחמשת חברות המועדון, במקום שבע, ולכן הוסיפו אחר כך את ה"פחות שתיים").

ביולי 1942 עברה משפחת פרנק למחבוא וסאנה, כיתר חברותיה, חשבה שהמשפחה נמלטה לשווייץ, דבר שהיה נפוץ מאוד בתקופה ההיא, כאשר משפחות רבות ניסו למצוא מקומות מסתור או להימלט. אביה של סאנה שהאמין כי אם ימלאו אחר כל ההוראות של המשטר הנאצי לא יקרה להם דבר, לא ניסה להימלט או להסתתר.

המעצר[עריכת קוד מקור | עריכה]

סאנה, אמה ואביה נעצרו ב-20 ביוני 1943 ונשלחו למחנה המעבר וסטרבורק בצפון הולנד (אחותה הגדולה ברברה לדרמן לא הייתה בזמן המעצר בבית, ובעזרת המחתרת ההולנדית הצליחה להסתתר עד סוף המלחמה ולהגר בסיומה לארצות הברית, שם נישאה לחתן פרס נובל הביוכימאי מרטין רודבל).

בנובמבר נשלחו סאנה יחד עם אמה ואביה בטרנספורט למחנה ההשמדה אושוויץ, שם נרצחו שלושתם בתאי הגזים מיד עם הגעתם.

סאנה לדרמן ביומנה של אנה פרנק[עריכת קוד מקור | עריכה]

סאנה לדרמן הייתה אחת משלוש חברותיה הקרובות ביותר של אנה פרנק בהן גם חנה גוסלר וז'קלין ואן מרסן. סאנה מוזכרת ביומנה של אנה פרנק פעמים אחדות, ואחד האירועים המפורסמים יותר מופיע ביומן בתאריך 21 ביוני 1942, כאשר אנה מתבקשת לכתוב חיבור כעונש על פטפטנות יתר בזמן השיעור.

הייתי חייבת למצוא מישהו אחר, מקורי במיוחד והנה הציעה חברתי סאנה החרזנית המוכשרת את עזרתה בכתיבת חיבור שכולו חרוזים מהתחלה ועד הסוף...השיר נכתב והיה מעולה סופר בו על אמא ברווזה אבא ברבור ושלושה ברווזונים... קייסינג קלט את ההומור. הוא הקריא את השיר בכיתה בתוספת הערות משלו וגם בכיתות אחרות. מאז מותר לי לדבר בשיעור בלי להיענש על כך, להיפך עכשיו קייסינג בעצמו תמיד מתלוצץ.

אנה הוסיפה מאוחר יותר שגם זכתה לכינויי גברת קואק קואק על ידי שאר חבריה לכיתה בעקבות סיפור זה.

חלק מהחיבור המקורי שכתבה סאנה לדרמן מופיע בספרה של אנה סיפורים מן האגף הנסתר (בגרסה האנגלית) Tales from the Secret Annex (שהוא אוסף אירועים וסיפורים נוסף שכתבה אנה פרנק מלבד היומן).

קטע מן הגרסה האנגלית בחרוזים[עריכת קוד מקור | עריכה]

Quack Quack Quack, said Mistress Chatterback

Calling Her duckling from the deep

And up they came cheep cheep cheep

Well do you have any bread for us

For Gerald, Mina and little Gus

Why yes of course I do

A lovely crust I stole for you

Its all I could find You'll have to share

Now please divide it fair and square

So following their mom's advice

They did their best to be precise

Eating and calling' Cluck, cluck, cluck

My piece is bigger I'm in luck

But, oh along came Papa swan

Scowling at their noisy going-on

בית הספר יֶקֶר (Jeker School)[עריכת קוד מקור | עריכה]

לוח זיכרון בכניסה לבית הספר

בית הספר נמצא בקרבת כיכר המרוודפליין ולפני הכיבוש הגרמני של הולנד למדו בו תלמידים יהודים רבים ביניהם מרגוט פרנק, ברברה לדרמן, סאנה לדרמן, אווה שלוס ועוד רבים אחרים. בכניסה לבניין בית הספר מוצב לוח זיכרון לזכרם של המורים והתלמידים שנשלחו למחנות הריכוז ולא חזרו.

Joodse leerlingen en leerkrachten van de in dit gebouw gevestigde joodche schoolen 10 en 11 werden in de oorlogjaren 1940 - 1945 op last van de duitse bezetter weggrvoerd en keerden niet meer terug.

מורים ותלמידים יהודים מבתי הספר 11 - 10 בבניין זה נלקחו בשנות המלחמה 1945 - 1940 בצו הכובש הגרמני ולא חזרו.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ חנה גוסלר מספרת על סאנה בסרטו של ווילי לינדוור https://www.youtube.com/watch?v=BD8D5gZZSYI&t=60s