סימן קריאה
ערך זה עוסק בסימן פיסוק. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו סימן קריאה (פירושונים).
| סימן קריאה | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| סימני פיסוק | סימני כתב נוספים | |||||
|
נקודה ( . ) |
אמפרסנד ( & ) |
|||||
סימן קריאה ("!") הוא סימן פיסוק המסמן את סופו של משפט, לרוב משפט קריאה או ציווי. במקלדת הסימן נמצא על אותו המקש עם הספרה 1, ומתקבל על ידי לחיצה על כפתור ה־Shift ועל המקש 1 יחדיו.
תוכן עניינים |
[עריכה] שימוש
סימן הקריאה מסמן את סופו של משפט קריאה או ציווי. דוגמה לציווי:
- עצור!
דוגמה למשפט קריאה:
- הצילו!
סימן קריאה יופיע גם כאשר מציינים דיבור ישיר, לדוגמה:
- "הוא קרא: 'עצור!'"
אך לא בדיבור עקיף:
- "הוא צעק לנו לעצור."
[עריכה] מקור הסימן
מקורו של הסימן במילה הלטינית io – שהיא קריאת שמחה. הסימן התהווה כשהאות "i" החלה להיכתב מעל האות "o".
[עריכה] וריאציות
[עריכה] סימן תמיהה
|
|
ערך מורחב – סימן תמיהה |
לעתים מסיימים משפט בסימן קריאה ולאחריו סימן שאלה, דבר הנקרא "סימן תמיהה". תפקידו של סימן התמיהה הוא כדי להבהיר שהשאלה שהוא בסופה היא שאלה רטורית.
[עריכה] סימן קריאה הפוך
|
|
ערך מורחב – סימן הפוך |
בספרדית יש להתחיל משפט קריאה או ציווי בסימן קריאה הפוך ולסיימו בסימן קריאה (רגיל). אותו הדבר נכון לגבי סימן שאלה. המטרה היא שהקורא יוכל לזהות את סוג המשפט בטרם יקרא אותו. לדוגמה:
- !Estás loco¡ ("אתה משוגע!").
[עריכה] שימושים לא נכונים בסימן הקריאה
הפיסוק התקין כולל שילוש של סימן הקריאה; הצורות "!" ו־"!!!" הן תקינות. אולם, לעתים סימן קריאה מופיע פעמיים – "!!", או ארבע פעמים ויותר ברצף. לרוב העניין נעשה לשם הקצנת רגשות ודעות. הכפלה שגויה של סימני הקריאה הפכה לסמל לכתיבה עילגת. כאמור, במקלדת הסימן נמצא על אותו המקש עם הספרה 1, ומתקבל על ידי לחיצה על כפתור ה־shift ועל המקש הנ"ל, ולכן הכפלת סימן הקריאה גורמת לעתים לכתיבת הספרה אחד בטעות, כמו בביטוי שולת!!!1.
שימוש לא נכון נוסף בסימן קריאה הוא השמתו בסוגריים כדי למנוע את פירושו כסוף המשפט ולאפשר לו להדגיש חלק מהמשפט. לדוגמה: כשהיה יוסי בן שלוש (!) ידע קרוא וכתוב. דוגמה לאופן נכון להדגשת חלק ממשפט זה היא שימוש במלל המאפשר הדגשה: כבר כשהיה יוסי בן שלוש הוא ידע קרוא וכתוב.
[עריכה] פרסום ושימוש בשמות
בפרסום נפוץ השימוש בסימן קריאה, לדוגמה: בשמו של האתר וואלה!. באנגליה קרויה עיר בשם וסטוורד הו! (באנגלית: "מערבה!") על שמו של הספר בשם זה של צ'ארלס קינגסלי. בקוויבק ישנה עיירה הקרויה בשם סן לואי דו הא! הא!, אשר בשמה הרשמי שני סימני קריאה. במספר שמות מחזות זמר, ובהם המחזות הידועים אוקלהומה! והו! כלכותה!, מצויים סימני קריאה. בשם האלבום של הביטלס, Help!, שקרוי על שם שיר הנושא שלו, ואף מהווה את פס הקול של סרט בשם זה. וכן בשמו של העיתון ישראל הי!ם – שבו סימן הקריאה מחליף את האות ו בשל דמיון בצורתם.
[עריכה] שימושים נוספים
[עריכה] באלפבית הפונטי הבינלאומי
באלפבית הפונטי הבינלאומי סימן הקריאה מציין עיצור בתר מכתשי,מצוץ בשפות חויחוי ובושמנית.
[עריכה] תמרורים
סימן קריאה משמש לסמל סכנה. תמרור המסמל סכנה בלתי צפויה הוא משולש המכיל בתוכו סימן קריאה. בארצות הברית נפוץ תמרור צהוב ועליו סימן קריאה שחור. באירופה ובישראל משולש אדום ובו סימן קריאה שחור על רקע לבן.
[עריכה] מתמטיקה
במתמטיקה משמש סימן הקריאה כסימן פונקציית העצרת. לדוגמה: 24 = 4 × 3 × 2 × 1 = !4
בלוגיקה המתמטית, כאשר הוא סמוך לכמת 'קיים', שסימנו
, סימן הקריאה מציין 'קיים ויחיד'. לדוגמה, במערכת פאנו, הפסוק "קיים מספר יחיד שקטן מ־2" ייכתב כך:
, או בקיצור
.
[עריכה] מחשבים
בשפות תכנות שמקורן בשפת C, משמש בדרך כלל סימן הקריאה לציון ביטוי בוליאני של שלילה, לדוגמה:
- A != B
משמעו A אינו שווה ל־B.
[עריכה] ספרי הנפשה
בספרי הנפשה (קומיקס) נוהגים לצייר סימני קריאה לצדי ראשה של דמות כלשהי לציון הפתעה.
[עריכה] שחמט
במשחק השחמט, סימן קריאה אחד: "!" מסמן מהלך טוב, ושני סימני קריאה ("!!") מסמנים מהלך מצוין. גם לסימן התמיהה יש שימוש בשחמט (לפירוט נוסף ראו רישום תנועות בשחמט).
[עריכה] כתוביות לכבדי שמיעה
בכתוביות לכבדי שמיעה (בעיקר ב־DVD) נוהגים לעתים להשתמש בסימן קריאה בתוך סוגריים (!) בסוף משפט שנאמר באירוניה (עבור מי שאינו שומע את האינטונציה ועלול לפרש אותו מילולית).
[עריכה] סימן הקריאה בתרבות
- בסדרה סיינפלד, בפרק Accountant The Sniffing Accountant, איליין בניס כעסה על חברה ג'ק על כך שכשהוא הודיע לה בעזרת פתק (הוא עזב לאחר שההודעה התקבלה) שחברתה מירה בהריון, הוא לא שם סימן קריאה ("מירה ילדה" ולא "מירה ילדה!"). עניין זה מדגים את הרגש שסימן הקריאה מסמל. לאחר מכן, העורך של הדברים שהיא כתבה (היא כותבת ב"קטלוג ג' פיטרמן") כעס עליה על שימוש מוגזם בסימני קריאה, ויצירת משפטים בסגנון: "הכנסתי כסף למכונה אבל החטיף לא יצא!".
- בישראל קיים כתב עת בנושא ספרות הנקרא סימן קריאה.
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|