פארק נשר

פארק נשר
הגשר התלוי המזרחי מעל נחל קטיע על רקע עמק זבולון
הגשר התלוי המזרחי מעל נחל קטיע על רקע עמק זבולון
נתונים ומידות
שטח 0.275 קמ"ר
מיקום
מדינה ישראלישראל ישראל
מיקום נשר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°46′01″N 35°01′34″E / 32.76694°N 35.02611°E / 32.76694; 35.02611
רחובות סמוכים דרך משה, החרוב
(למפת חיפה רגילה)
 
פארק נשר
פארק נשר
מפת הפארק
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פארק קק"ל בנשר, המכונה גם פארק הגשרים התלויים[1][2], הוא פארק יערני מטרופוליני בשטח של 275 דונם, השוכן בפאתי העיר נשר, על מורדותיו הצפון-מזרחיים של הכרמל. הפארק משתרע בין שכונת רמות יצחק מצפונו ונחל נשר מדרומו, והוא תחום על ידי כביש 705 המקיף אותו מדרום וממערב. במרכזו של הפארק זורם נחל קטיע[3], יובל של נחל נשר, המשתרע בין גבהים של 100 עד 300 מטרים מעל פני הים. אורכו של הפארק הוא כ-800 מטר ממזרח למערב ורוחבו כ-400 מטר.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כבר בתקופת המנדט סומן שטח הפארק כשמורת יער, והחל בשנות ה-50 החל מנהג נטיעת עצי אורן בחלקו הדרומי בכל ט"ו בשבט. חורשה זו קרויה על שמו של אבא חושי. בפארק חורש ים-תיכוני צפוף של עצי אלון, אולם האזור הוזנח והיה למזבלה. מאוחר יותר איימו על קיומו תוכניות בנייה של שכונות מגורים חדשות ותוואי הדרך של כביש 705. התנגדויות שהוגשו כנגד תוכניות אלה התקבלו, וקק"ל נטלה את המקום תחת חסותה ופיתחה אותו.

בשנת 2004 הוקם מעל אפיק הנחל גשר תלוי באורך של 70 מטרים הנישא על-ידי כבלי פלדה. מאוחר יותר הוקם במקום גשר תלוי נוסף, כ-150 מטרים ממזרח לגשר הראשון, וסומנו שבילי הליכה משני צדדיו של אפיק הנחל ובאפיקו. גשרים אלה מהווים כיום את האטרקציה המרכזית בפארק.

אדריכלית הנוף של הפרויקט היא חנה יפה שזכתה על הפרויקט בפרס קרוון לאדריכלות גנים ונוף לשנת 2007. [4]

בחודש ינואר 2024, החלה עיריית נשר בפרויקט של בניית "קו לכיבוי אש" בפארק. בכל תקופת העבודות, הפארק נסגר לציבור.

נחל קטיע[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחילתו של הנחל בגובה של 400 מטר מעל פני הים, מהמורדות הצפוניים של הר טללים ליד כביש 705 ואוניברסיטת חיפה. לאחר מכן פונה מזרחה וזורם במקביל לכביש 705 ונשפך לנחל נשר ליד בית הקברות של העיר נשר. הצמחייה האופיינית בנחל היא חורש ים תיכוני סבוך.

במלחמת העולם הראשונה בעת כיבוש חיפה, עלה כוח של פרשים אנגלים "שרווד ריינג'רס" בנחל נשר ודרך יובלו נחל קטיע בתנאי קרקע קשים אל רכס ההר, ובהדרכת תושב דרוזי הגיעו לרכס המערבי, הקדמי, של הכרמל. החיילים הרכובים נטרלו את התותחים האוסטרים אשר הוצבו להגן על המעגן של מפרץ חיפה. כוח זה השתתף בקרב המכריע על חיפה ביום 23 בספטמבר 1918.[5]

מסלולי טיול ופעילות פנאי[עריכת קוד מקור | עריכה]

בפארק נשר מתקני נופש פעיל ומסלולי טיול מסומנים בשטח בצורה נוחה. בשנת 2004 הוקם מעל אפיק הנחל גשר תלוי באורך של 70 מטרים הנישא על ידי כבלי פלדה. מאוחר יותר הוקם במקום גשר תלוי נוסף, כ-150 מטרים ממערב לגשר הראשון, וסומנו שבילי הליכה משני צדדיו של אפיק הנחל ובאפיקו. השבילים המסומנים עוברים בחורש אורנים וחורש ים תיכוני עשיר. באביב המסלולים מוקפים בפריחה עשירה. השביל השחור היוצא מן החניון מוביל בדרך עפר נוחה ובדרך קצרה אל שני הגשרים שמעל לנחל קטיע, המהווים את האטרקציה וגורם המשיכה העיקרי של פארק נשר.

בשנת 2009 נחנך בפארק מסלול הליכה, המסומן ירוק, הנקרא "דרך אורי", לזכרו של סגן אורי בינמו, בנו של אברהם בינמו, ראש עיריית נשר לשעבר, יליד העיר, אשר נהרג בפעילות מבצעית בכ"ח בכסלו תשס"ו, נר חמישי של חנוכה (29 בדצמבר 2005), וקיבל לאחר מותו ציון לשבח[6]. בכניסה לפארק הוקם אתר הנצחה לזכרו, פסל חנוכייה מעץ. הפסל נחנך ביום 15 בדצמבר 2009. שביל זה יורד אל מורד נחל קטיע עובר ליד שתי מערות שבאחת מהן נתגלו סימני התיישבות מתקופות קדומות. המשכו של השביל מוביל אל שני הגשרים.

גלריית תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארק נשר בוויקישיתוף
ויקימסע מדריך למטייל בנושא פארק נשר בוויקימסע

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]