פליאדות (צביר כוכבים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
צביר הכוכבים פליאדות

הפליאדות (בעברית כימה) הוא שמו של צביר כוכבים פתוח המונה כמה אלפי כוכבים ומהווה חלק מקבוצת הכוכבים שור. הוא ידוע גם בשם M45‏ (Messier M45). הצביר קרוי על שם הפליאדות. צביר הפליאדות נמצא במרחק של כ-440 שנות אור מכדור הארץ. בעין בלתי מזוינת נראים בצביר בין שישה לשמונה כוכבים. במשקפת ובטלסקופ ייראו מאות עד אלפי כוכבים.

השם העברי לפליאדות הוא כימה. השם מוזכר בתנ"ך בספר איוב (לח,לא) ובספר עמוס (ה,ח). בתלמוד הבבלי (סוף פרק הרואה) מוסבר השם כימה - "כמאה ככבי" (כמאה כוכבים), כחלק ממדרש על משמעות הפסוקים בספר איוב, המספר שכימה מופיעה בחורף בלבד. בהמשך מתואר עש כעוקב אחר כימה ומבקש את שני הכוכבים שניטלו ממנו בחזרה.

כימה משמשת כאחד מהתיאורים המרגשים של הכהן הגדול בפיוט 'מראה כהן' ביום כיפור, וכן מופיעה בפיוטים אחרים. בספרות הקבלה כימה מופיעה כקבוצת כוכבים יפים המסמלים כתר (זוהר פרקי היכלות רבתי). ב'ספר הרזים' הוא מופיע כאחד הסודות שיש להבין את כוחם (אך לא מוסבר).

ביפנית שמו "סובארו", והסמל של המכונית סובארו הוא ציור של הפליאדות כפי שהן נראות בעין בלתי מזוינת.

בעולם הקדום (תקופת התנ"ך) כימה היה כוח המזל הרע וההרס שפגע באנשים.

Q space.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החלל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא