פריק (סלנג)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תצוגת פריקים בשנת 1941, ביריד בורמונט

פְרִיקאנגלית Freak) הוא כינוי סלנגי המשמש לתיאור אדם שהתנהגותו, הופעתו או טעמו האישי חורגים בצורה בולטת מהמנהגים החברתיים הרגילים והמקובלים. בהקשרים מסוימים המילה פריק משמשת ככינוי גנאי בעלת קונוטציה שלילית, ובהקשרים אחרים המילה מציינת חריגה מהמיינסטרים המתבטאת במאפיינים מקוריים וייחודיים ולה קונוטציה חיובית מאוד. לדוגמה: יאניס שחקן הכדורסל אשר מכונה: The Greak Freak.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המילה מגיעה מהשפה האנגלית, בה היא שימשה במקור לתאר אנשים בעלי עיוותים גופניים בולטים לעין. אנשים כאלה הוצגו לקהל ב"הופעות פריקים", בקרקסים הנודדים, שהיו מפותחים לפני המצאת הקולנוע וגן החיות, ובמופעי שוליים. הם הוצגו לצד חיות מאולפות, חיות ראווה, ליצנים ולוליינים. ביטוי תרבותי להופעות הפריקים הללו ניתן בסרט האימה "פריקים" משנת 1932.

עם המהפכה הערכית של שנות השישים, חריגות חברתית ועמה המושגים המתארים אותה החלו להיתפס באופן פחות שלילי. ההגדרה של המושג "פריק" גם התרחבה והחלה לכלול גם חריגות חברתיות. המושג פריק משמש במשמעות רחבה ביותר, לתיאור מגוון גדול של מתבדלים חברתיים מסוגים שונים, ותחת הגדרה רחבה זו עשויים להיכנס בני תת-תרבויות שונות, כגון היפים, פאנקיסטים או מטאליסטים. המילה שימשה בתחילה ככינוי מבזה, אבל עם הזמן, כפי שקרה לכינויי גנאי רבים, היא אומצה על ידי הציבור לו הופנתה, וכיום אנשים רבים, בעיקר ילדים ובני נוער, מזהים עצמם כפריקים מיוזמתם ולא רואים את הכינוי כעלבון. כיום, המונח פריק בעיקר מתייחס לאנשים שלבושם לא-מיינסטרימי, בדרך כלל בגדים שחורים וצמודים או לבוש היפסטרי, האזנה למוזיקה שונה, כמו ג'אז, קייפופ ומטאל, אומנות גוף כגון קעקוע ופירסינג, תספורות וצבעי-שיער בלתי מקובלים או השקפות חריגות לגבי העולם והחברה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פריק בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החברה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.