פרנק אבגנייל
| פרנק אבגנייל (27 באפריל 1948) |
|
|---|---|
פרנק אבגנייל |
|
| מקום מגורים | טלסה, אוקלהומה |
| ידוע בשל | הונאה, תרגילי עוקץ, וזיוף |
| מקצוע | יועץ אבטחה |
פְרַנְק אָבַּגְנֵייל (באנגלית: Frank Abagnale; נולד ב-27 באפריל 1948) הוא כיום יועץ ל-FBI. ידוע במעשי מרמה רבים. במשך חמש שנים, בין השנים 16 ו-21 לחייו, הונה ב-26 מדינות בסכום של 2,500,000 דולר.
הוא נתפס בגיל 21 לאחר שהתחזה לטייס, לרופא, לעורך דין, ולמורה. הוא נמלט ממשמורת משטרתית פעמיים, (פעם הראשונה ממטוס, ופעם שנייה מבית כלא פדרלי). בשנת 2000 כתב אוטוביוגרפיה על חייו, שבוימה ב-2002 על ידי סטיבן ספילברג בשם "תפוס אותי אם תוכל".
תוכן עניינים |
ילדותו ותחילת פעילותו[עריכה]
פרנק נולד השלישי מבין חמשת ילדי משפחת אבגנייל, הוא גדל במחוז ניו רושל שבניו יורק. הוריו התגרשו כשהיה בן 16.
ההונאה הראשונה שלו התרחשה לאחר שקנה מכונית, פרנק שכנע את אביו לתת לו את כרטיס האשראי שלו. עם הכרטיס הוא רכש כמות גדולה של חלקי חילוף בסכום של 3,400 דולרים. אביו גילה את הגניבה רק לאחר שפנו אליו באופן אישי מחברת האשראי, כיוון שפרנק זרק את כל המכתבים שהגיעו לביתם בדואר.
הוא הסביר לאביו את מעשיו במילים: "זה הבנות, אבא, הן גורמות לדברים משונים אצלי. אני לא יכול להסביר את זה". (It's the girls, Dad, they do funny things to me. I can't explain it)
הונאה בנקאית[עריכה]
פרנק החל לכתוב המחאות לחשבון הבנק שלו, לאחר שהבנק דרש את חובו הוא יצר לעצמו זהויות נוספות ופתח חשבונות בבנקים נוספים. בהמשך הוא התנסה בהדפסת המחאות מזויפות, והפקיד אותן בחשבונו כדי שיוכל למשוך מזומנים. בהונאה זו הרוויח 40,000 דולר.
דמויות[עריכה]
- טייס בין השנים 1964 ו-1966 התחזה לטייס בחברת התעופה פאן אמריקן, מעריכים כי בשנים אלו הוא טס ל-26 מדינות, ב-250 טיסות, בסך הכול למעלה ממיליון ק"מ. בתקופה זו שהה בבתי מלון על חשבון החברה. אולם הוא הצהיר כי מעולם לא הטיס מטוס בפועל.
- מורה פרנק זייף תואר מאוניברסיטת קולומביה ולתקופה לימד סוציולוגיה באוניברסיטת בריגהם יאנג בשם "פרנק אדמס".
- רופא במשך שנה התחזה לרופא ילדים בבית חולים בג'ורג'יה בשם "פרנק קורנס". הוא החליט לעשות כן לאחר שכמעט נתפס בשדה תעופה בניו אורלינס. הוא התיידד עם רופא אמיתי וקיבל תפקיד מנהל מחלקה, למעשה הוא לא עשה שום פעולה רפואית. כשנתפס הודה שעזב תינוק גוסס, ואמר שלא היה לו מושג למה התכוונה האחות כשאמרה שה"תינוק כחול".
- עורך דין פרנק זייף תעודת עורך דין מאוניברסיטת הרווארד, ולאחר שלושה מבחנים הוא התקבל לעבודה במשרד היועץ המשפטי לממשלת לואיזיאנה. לאחר שמונה חודשים, כשהחלו לשאול אותו על האונברסיטה שמעולם לא למד בה הוא פרש.
תפיסתו[עריכה]
פרנק נתפס בצרפת בשנת 1969, כשדיילת של אייר פראנס שהכירה אותו דיווחה למשטרה. בעת שנתפס 12 מדינות בקשו את הסגרתו. הוא שהה במשך שנה בבית כלא בפרפיניאן.
לאחר מכן הוא הוסגר לשבדיה, שם נשפט ושהה שישה חודשים בכלא במאלמה. בסופו של דבר שללה מחלקת המדינה של ארצות הברית את דרכונו, ושבדיה נאלצה לגרש אותו. הוא נידון בארצות הברית ל-12 שנים בכלא פדרלי.
הבריחה מהכלא[עריכה]
בעת שהוסגר לארצות הברית נמלט אבגנייל מהמטוס בנמל התעופה הבינלאומי ג'ון פ. קנדי, הוא לקח מונית לתחנת גרנד סנטרל, ועלה על רכבת למונטריאול.
אבגנייל נתפס על ידי שוטר המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה בנמל התעופה טרודאו במונטריאול, כשניסה לרכוש כרטיס לסאו פאולו (ברזיל), מדינה שלא היה לה הסכם הסגרה עם ארצות הברית.
באפריל 1971 בעודו במעצר לפני משפטו הוא ברח, ונתפס לאחר מספר שבועות בניו יורק.
עבודות חוקיות[עריכה]
בשנת 1974 שוחרר פרנק בטקסס, בתנאי שיסייע לרשויות הפדרליות במלחמתם בעבירות הונאה. לאחר שחרורו ניסה מספר עבודות, בהן: טבח, מקרין סרטים, ומוכר במכולת. אך הוא פוטר מעבודות אלו כיוון שלא הודיע למעסיקיו על עברו הפלילי. בסופו של דבר הוא פנה להנהלת בנק גדול וסיפר להם את סיפור חייו, והם קיבלו אותו לעבודה בתור יועץ ביטחוני.
לאחר שנים הוא הקים חברה בשם "Abagnale & Associates" ("אבגנייל ושותפים"), המייעצת באבטחה לעסקים. אבגנייל ממשיך לייעץ גם לאקדמיית ה-FBI. לפי אתר האינטרנט שלו, יותר מ-14,000 עסקים אימצו תוכניות למניעת הונאה שלו.
כיום הוא מתגורר בטלסה (אוקלהומה), יחד עם אשתו ושלושת ילדיו (אחד מהם עובד ב-FBI).
תפוס אותי אם תוכל[עריכה]
| ערך מורחב – תפוס אותי אם תוכל |
אוטוביוגרפיה שכתב פרנק אבגנייל בוימה על ידי סטיבן ספילברג, ומשחקים בה בתפקידים ראשים: לאונרדו דיקפריו, טום הנקס, וכריסטופר ווקן.
קישורים חיצוניים[עריכה]
- סיפורו של פרנק אבגנייל (באנגלית)
- אתר חברת Abagnale & Associates
- תמליל ראיון רדיו שנערך עם פרנק
- פרנק אבגנייל באתר ה-BBC
- פרנק אבגנייל באתר IMDb