צ'ורבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צ'ורבה
מאכלים
סוג מרק עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח המטבח הטג'יקי, המטבח הטורקמני, המטבח האוזבקי, המטבח הקזחי, המטבח הקירגיזי, Caucasian cuisine עריכת הנתון בוויקינתונים
מרכיבים עיקריים בשר עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
צלחת מרק צ'ורבה

צ'וֹרְבָּהרומנית: Ciorbă, בטורקית: Çorba), מילה שפירושה מרק חמוץ, ובעברית היא מתייחסת בדרך-כלל למרק רומני המכיל ירקות, עלי לאושטיאן, (צמח תבלין ממשפחת הסלרי) ובשר. המילה קיימת גם בערבית בצורה "שורבה" (شوربة) וגם בשפות אחרות המדוברות בבלקן ובסביבותיו, אולם מקורה אינו ברור.

בעוד סוּפָּה (Supa) ברומנית ובלאדינו הוא כל מרק, צ'ורבה הוא כל מרק חמוץ, החמיצות מהווה את טעמו האופייני של מרק צ'ורבה, ומושגת על ידי הוספת לֶאוּשְטִיאָן, לימון, מי גבינה חמוצים, או חומרי טעם חמוצים אחרים כמו מי כבישת כרוב חמוץ. ברומניה שרר בעבר מחסור בפירות הדר ולימונים, וחמיצות הצ'ורבה הושגה על ידי הוספת מחמצת (bors) - העשויה מסובין ודגנים שונים השרויים במים בתוך סיר חרס עמוק ואטום - תהליך המזכיר במעט הכנת שאור ללחם.

ישנם סוגים רבים של צ'ורבה, בנוסף למרק הכרוב והבשר, ה"שקמבה צ'ורבה" הוא מרק חמצמץ מקיבת בקר, "צ'ורבה דה פרישוארה" הוא מרק עם כדורי בשר מתובלים, "צ'ורבה דה פסואלה" הוא מרק שעועית, "צ'ורבה דה פשטה" הוא מרק דגים ובנוסף, קיימת גם גרסה צמחונית של המרק - "צ'ורבה דה לגומה".

בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פתגם בלאדינו (שפתם של יהודי אסיה הקטנה והבלקן) אומר: "מי שנִכוֶה מצ'ורבה נושף ומקרר גם את היוגורט" (מקביל לפתגם: מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננין).

במערכון "המוסך" של הגשש החיוור, מסופרת בדיחה על "שר האוצר נכנס למסעדה רומנית אוכל צ'ורבה".

סוגים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Radu Anton Roman: Bucate vinuri si obiceiuri romanesti, editura Paideia 2009

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]