ראש ממשלת בלגיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ראש ממשלת בלגיה
Eerste minister van België
Premier ministre de la Belgique
Premierminister von Belgien
איוש נוכחי אלכסנדר דה-קרו
תאריך כניסה לתפקיד 1 באוקטובר 2020
דרכי מינוי נבחר בבחירות על ידי העם
תחום שיפוט בלגיהבלגיה בלגיה
מעון רחוב למברמון 1 עריכת הנתון בוויקינתונים
מושב המשרה בריסל
ייסוד המשרה 26 בפברואר 1831 עריכת הנתון בוויקינתונים
איוש ראשון אטיין קונסטנטין דה ז'רלאש
www.premier.be
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
סמל בלגיה
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של בלגיה

ראש ממשלת בלגיההולנדית: Eerste minister van België; בצרפתית: Premier ministre de la Belgique; בגרמנית: Premierminister von Belgien) הוא המשרה הפוליטית הבכירה ביותר בבלגיה. למרות שהמשטר בבלגיה הוא מונרכיה חוקתית, במרוצת השנים החשיבות הפוליטית של מלך בלגיה נחלשה לאורך זמן, ואילו משרת ראש הממשלה הפכה בהדרגה ליותר חשובה.

באופן פורמלי, ראש הממשלה ממונה על ידי המלך, לצד השרים האחרים ומזכירי המדינה של הממשל הפדרלי. בפועל, המינוי משקף את תוצאות הבחירות לפרלמנט, ונעשה לאחר התייעצויות עם ראשי הסיעות הגדולות ואישי ציבור נוספים. כראש הממשלה, הוא הראשון להתמנות מבין כל השרים. בעוד המלך לא יכול לבצע כל פעולה ביצועית ללא הסכמה והאחריות של אותו שר האחראי על תחום הפעולה הביצועית שבכוונת המלך לעשות.

מינוי של ראש ממשלה חדש נחתם על ידי ראש הממשלה המתפטר. לאחר מכן, ראש הממשלה החדש חותם על ההתפטרות של ראש הממשלה המתפטר. כמו כן, ראש ממשלת בלגיה חבר במועצה האירופית.

ראש הממשלה הראשון היה אטיין קונסטנטין דה ז'רלאש שכיהן בתפקיד בשנת 1831. נכון לשנת 2021, ראש ממשלת בלגיה הנוכחי הוא אלכסנדר דה-קרו.

סמכויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראש הממשלה אחראי על תיאום מדיניות הממשלה. מלבד זאת, ראש הממשלה אחראי על ביצוע ההסכם הקואליציוני. הוא נוכח בכל ישיבות מועצת השרים. בנוסף, ראש הממשלה מייצג את הקואליציה בפומבי, הן בבלגיה והן מחוץ לבלגיה. ראש הממשלה אמון ליצור קשר עם המלך ולעדכן אותו במצב הפוליטי של המדינה.

ראש הממשלה מציג את מדיניות הממשלה בפרלמנט הפדרלי של בלגיה- בסנאט הבלגי ובבית הנבחרים. הוא גם יכול להעלות בפרלמנט הצבעת אמון בממשלתו. אם הצבעת האמון לא עוברת, דבר זה יוביל להתפטרות של הממשלה. הממשלה כולה מתפטרת אך ורק אם הממשלה נפלה בהצבעת אי אמון, אך אם ראש הממשלה מתפטר מסיבות אישיות או בריאותיות הממשלה ממשיכה לכהן תחת ראש ממשלה חדש.

ראש הממשלה מייצג את בלגיה בארגונים הבינלאומיים שונים ובמדינות שונות, לצד שר החוץ[1]. בשל רפורמת המדינה. לראש הממשלה יש משימות נוספות, כגון שמירה על היחסים בין האזורים והקהילות בבלגיה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ראש ממשלת בלגיה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]