רשימת אהבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
רשימת אהבה
Love Inventory offical film poster.jpg
כרזת הסרט רשימת אהבה
בימוי: דוד פישר
הפקה: יהלי גת
דוד פישר
תסריט: דוד פישר
עריכה: טלי הלטר-שנקר
מוזיקה: אמנון פישר
דורון שנקר
צילום: איציק פורטל
הקרנת בכורה: פסטיבל ירושלים, 2000
משך הקרנה: 90 דקות
שפת הסרט: עברית
כתוביות בצרפתית/גרמנית/אנגלית
פרסים:

רשימת אהבה (באנגלית: Love Inventory) הוא סרט תיעודי ישראלי משנת 2000 שנכתב ובוים על ידי דוד פישר והופק על ידי דוד פישר ויהלי גת. בסרט חמישה אחים בני הדור השני לניצולי השואה שיוצאים למצוא אחות אבודה ולבסוף מוצאים את עצמם‏[7]. זהו הסרט הראשון בטרילוגיה המשפחתית של דוד פישר ‏[8], שבעקבותיו יצר את הסרטים מוסטאר הלוך ושוב (2011) ושישה מיליון ואחד (2011).

עלילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מימין לשמאל: רונאל פישר ודוד פישר

לאחר פטירת הוריו, חושש הבמאי דוד פישר שהמשפחה המלוכדת שלו החלה בתהליך של התרחקות היות ששלושת אחיו וגם אחותם מתמודדים כל אחד עם בעיותיו הוא: גירושין, גידול ילדים, לחץ של עבודה ובעיות רגשיות. פישר ואחיו נוברים במסמכים של המשפחה ומגלים סוד שנקבר במשך זמן רב. במשך שנים אימם סיפרה שהרתה תאומים, ילד וילדה, ושהילדה נעלמה זמן קצר לאחר הלידה. האחים ידעו שהיה להם אח גדול שנפטר לאחר מספר חודשים, אבל לא ידעו כיצד להתייחס לסיפורים אודות התאומה שנעלמה. האם מתה בינקותה, ואם כן היכן נקברה? או שמא היא עודנה בחיים וחיה ללא כל ידיעה על זהותה. כיצד היא תיראה ומה קרה לה? פישר מגייס את עזרת אחיו לפתרון התעלומה בתקווה למצוא מזור וללכד את המשפחה. במסע דרך בתי קברות, דרך מאבק בבירוקרטיה, דרך חקירה של רשומות מוות מתפוררות, מתחילים האחים לפענח את העבר ובה בעת להביט אל תוך חבלי הלידה של המדינה לפני יותר משישים שנים. על ידי רתימת האחים לחיפוש אחר האמת פישר חושף משפחה שנלחמת על עצם קיומה‏[9].

הפקת הסרט[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט צולם בווידאו בטא והועבר גם לפילם 35 מ"מ. הוא הופק בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה והמועצה הישראלית לקולנוע עבור נגה תקשורת וערוץ 8 בכבלים. בהמשך שודר הסרט גם במסגרת שידורי yes דוקו. הסרט שודר על ידי ARTE‏‏[10] באירופה ברצועת Grand Format וברשת הטלוויזיה הציבורית PBS בארצות הברית במסגרת הסדרה Independent Lens‏[11] .

הסרט הופץ עצמאית לסינמטקים ובתי הקולנוע בישראל‏[12][13]. הוא הופץ על ידי חברת Freunde der Deutschen Kinemathek לארצות דוברות גרמנית ועל ידי המרכז הלאומי לסרטים יהודיים בארצות הברית.

בשנת 1999 לפני שהסרט יצא לאקרנים וכחלק מתהליך ההפקה של הסרט, הודפס קלסתרון מדומיין של האחות האבודה בעיתון ידיעות אחרונות. הקלסתרון הורכב משילוב מאפיינים של חמשת האחים ופורסם בניסיון למשוך את תשומת הלב של האחות, במידה והיא חיה כמו שחשדו האחים פישר‏[14].

אנשי צוות נוספים:
איה מינסטר – עורכת תסריט
איתי אלוהב – סאונד
אלי טרגן - סאונד

המוזיקה לסרט וכן שיר הנושא " הבן של יוסף ומלי" נכתבו ומבוצעים על ידי אמנון פישר.

פסטיבלים ופרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבכורה העולמית של רשימת אהבה הייתה ב- 17 ביולי בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים 2000‏[15] שבו זכה הסרט בפרס וולגין לסרט התיעודי הטוב ביותר‏[16]. למחרת ההקרנה כתב יהודה סתיו מבקר הקולנוע של ידיעות אחרונות: "הפתיחות המדהימה והאותנטיות של חמשת האחים מול המצלמה גרמה להרבה צופים לצחוק ולבכות בעת ובעונה אחת. רשימת אהבה רשם אתמול את אחד מרגעיו היפים והמרגשים של הפסטיבל."‏[17]. אירית שמגר מבקרת הקולנוע של מעריב: "הבמאי דוד פישר הביא אתמול מתנה לפסטיבל הסרטים בירושלים. סרטו רשימת אהבה הוא סיפר מרגש ומקסים, אישי בלי להיות לוחץ, מביך או מציצני."‏[18]. Emanuel Levi מבקר הקולנוע של ורייאטי: "רשימת אהבה הוא סרט דוקומנטארי מרתק, הן מבחינה תמטית והן מבחינה טכנית, שמציג את הגבולות בין הקולנוע הבדיוני והלא בדיוני כבלתי רלוונטיים. זוכה פרס וולגין לסרט התיעודי הטוב ביותר לשנת 2000, הסרט נבנה כמסע רגשי רב רבדים של ארבעה אחים ואחות אחת למצוא את הקבר של אחיהם, שמת בינקותו, ולחפש מידע אודות אחותו התאומה, שנעלמה זמן קצר אחרי לידתם בשנת 1951". לוי מסכם במילים: "מסוגנן ואיכותי מספיק כדי להתמודד עם סרטים דוקומנטארים בפסטבילים גדולים מסביב לעולם, רשימת אהבה הוא פנינה שמסבה כבוד לקולנוע הישראלי".‏[19]

בהמשך אותה שנה זכה הסרט בפרס אופיר לסרט התיעודי הטוב ביותר על ידי האקדמיה הישראלית לקולנוע לשנת 2000‏[20] ופרס דוקונוגה לסרט התיעודי הטוב ביותר‏[21]. Michael Fox ב- New Jersey Jewish News העיר: "רשימת אהבה זכה בפרס האקדמיה הישראלית לסרט הדוקומנטארי הטוב ביותר אבל חבל שפישר לא רדף אחרי השערורייה המרומזת בסרט של אחותו האבודה מעבר למבוי הסתום שהוביל אליו החיפוש. כמו תינוקות רבים שנולדו לניצולי שואה, מסכנים וחלשים, גם האחות לבית פישר נלקחה מהוריה וגודלה על ידי אנשים "ראויים יותר". האם הייתה למדינה היהודית מדיניות רשמית? מי אישר ופיקח על היישום של המדיניות? כיצד שוכנע צוות בית החולים לקחת בכך חלק?." ‏[22]

הבכורה הבינלאומית של הסרט הייתה בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין בשנת 2001 (במסגרת הפורום)‏[23][24]. Margarete Wach נימקה בקטלוג הפסטיבל את הבחירה [27]: "החיפוש הפרטי הופך לשורה שלמה של שאלות לחברה בנוגע ליכולת שלה לטפל בעבר... בלי היסטריה אבל עם חוש מפותח לשכול וגם להומור, בונה הסרט תולדות של משפחה שצריכה להמשיך, להתאמץ, לשרוד ולהישאר מלוכדת כמשפחה גם בעתיד". Hans-Jorg Rother כתב בעיתון הגרמני Frankfurter Allgemeine Zeitung: "הסרט הישראלי רשימת אהבה הוא אחד מהסרטים הטובים ביותר בקטגוריית הפורום של פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בברלין."‏[25]. לאחר הפסטיבל, הסרט הופץ להקרנות מסחריות בבתי קולנוע בארצות דוברות גרמנית על ידי Freunde der Deutschen Kinemathek ושודר ברשת הטלוויזיה ARTE‏[26] בצרפת ובגרמניה. מבקר העיתון הצרפתי Le Monde סיכם: "הסרט טווה ברגישות את הסיפור האינטימי של ההיסטוריה המשפחתית, הנע בין הייחודי לבנאלי, ובסופו של דבר אל אוניברסלי."‏[27]. בשנת 2004 הסרט שודר בארצות הברית ברשת הטלוויזיה הציבורית PBS במסגרת הסדרה Independent Lens‏[28]. Peter Keough כתב ב- Boston Phoenix: "צולמה בוידאו ונראית כסרט ביתי, יצירתו האוטוביוגרפית של במאי הקולנוע הישראלי דוד פישר הופכת לחקירת משמעותם של משפחה, אינדיבידואליות, מוות וזיכרון."‏[29].

עם יציאת הסרט להקרנות מסחריות בבתי הקולנוע בישראל כתב מבקר הקולנוע נחמן אינגבר בעכבר העיר: "סרט יומרני, מרגש לפרקים, מסקרן, עשוי באופן מרתק, ותורם להבנתנו את עצמנו, כולל נושא השואה הנמצא ברקע."‏[30].

הסרט הוזמן לכנס הטלוויזיה היוקרתי INPUT 2001 בקייפטאון, דרום אפריקה‏[31] והוזמן לפסטיבלים בינלאומיים ברחבי העולם:

  • פסטיבל הקולנוע הדוקומנטארי הבינלאומי בטייוואן 2000 – פרס הצטיינות‏[32].
  • פסטיבל הסרטים הבינלאומי בהונג קונג 2001‏[33].
  • פסטיבל הסרטים בבנגקוק, תאילנד 2001‏[34].
  • פסטיבל הסרטים CineManila, פיליפינים‏[35].
  • פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בסינגפור 2001‏[36].
  • פסטיבל WorldFest יוסטון, ארצות הברית 2001 - פרס הברונזה‏[37].
  • פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בסיאטל, ארצות הברית 2001‏[38].
  • פסטיבל הסרטים בבוסטון, ארצות הברית 2001‏[39].
  • פסטיבל הסרטים הדוקומנטארי בשיקגו, ארצות הברית 2001‏[40].
  • פסטיבל הסרטים DOK.Fest מינכן, גרמניה 2001‏[41].
  • פסטיבלים יהודיים בינלאומיים שונים, ביניהם: סן פרנסיסקו, ונקובר, מונטריאול, דנבר ועוד...

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ [1] רשימת אהבה בפסטיבל הקולנוע ירושלים ‏
  2. ^ מרב יודילוביץ', "רשימת אהבה" בהקרנות מסחריות, באתר ynet‏, 1 במאי 2001
  3. ^ [2] רשימת הזוכים בפרס אופיר לסרט התיעודי הטוב ביותר ‏
  4. ^ [3] רשימת אהבה זכה בפרס דוקונוגה, באתר ynet
  5. ^ [4] רשימת אהבה זכה בפרס הצטיינות בפסטיבל טייואן, באתר הארץ ‏
  6. ^ [5] פסטיבל הסרטים WorldFest
  7. ^ יהודה סתיו, ידיעות אחרונות, 18.5.2001
  8. ^ [6] הטרילוגיה המשפחתית של פישר באתר תפוז ‏ ‏
  9. ^ דנה צימרמן, דיוקן של אישה נעלמת, הארץ, 16.5.1999
  10. ^ [7] רשימת אהבה בARTE ‏
  11. ^ [8] רשימת אהבה משודר במסגרת הסדרה Independent Lens
  12. ^ [9] יציאת רשימת אהבה להקרנות מסחריות בישראל באתר ynet‏
  13. ^ [10] הודעה על הקרנות מסחריות בישראל באתר וואלה
  14. ^ אספה פלד, יש לנו אחות ואין לה שם, ידיעות אחרונות, 8.6.2001
  15. ^ [11] רשימת אהבה בפסטיבל הקולנוע ירושלים ‏
  16. ^ מרב יודילוביץ', "רשימת אהבה" בהקרנות מסחריות, באתר ynet‏, 1 במאי 2001
  17. ^ יהודה סתיו, יום של הצלחות, ידיעות אחרונות, 18.7.2000
  18. ^ אירית שמגר, מכתב אהבה מן האח הגדול, מעריב, 18.7.2000
  19. ^ Levi, Emanuel (August 14, 2000). Love Inventory. Variety.
  20. ^ [12] רשימת הזוכים בפרס אופיר לסרט התיעודי הטוב ביותר ‏
  21. ^ [13] רשימת אהבה זכה בפרס דוקונוגה, באתר ynet
  22. ^ Fox, Michael. Film review. New Jersey Jewish News.
  23. ^ [14] רשימת אהבה בפסטיבל הקולנוע בברלין
  24. ^ מרב יודילוביץ', ישראלים בברלין, באתר ynet‏, 18 בינואר 2001
  25. ^ Rother, Hans-Jorg, Frankfurter Allgemeine Zeitung, February 2, 2001
  26. ^ [15] רשימת אהבה בARTE ‏
  27. ^ R. Lo., Le Monde, April 6, 2001
  28. ^ [16] רשימת אהבה משודר ב Independent Lens
  29. ^ Keough, Peter (September 6, 2001). Film festival review. Boston Phoenix.
  30. ^ נחמן אינגבר, עכבר העיר, 7.7.2001
  31. ^ [17] INPUT Conference
  32. ^ [18] רשימת אהבה זכה בפרס הצטיינות בפסטיבל טייואן, באתר הארץ ‏
  33. ^ ong פסטיבל הסרטים בהונג קונג
  34. ^ [19] רשימת אהבה בפסטיבל הסרטים בבנגקוק, באתר ynet
  35. ^ [20] פסטיבל הסרטים CineManila
  36. ^ [21] פסטיבל הסרטים בסינגפור
  37. ^ [22] פסטיבל הסרטים WorldFest
  38. ^ [23] פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בסיאטל
  39. ^ [24] פסטיבל הסרטים בבוסטון
  40. ^ [25] פסטיבל הסרטים הדוקומנטארי בשיקגו
  41. ^ [26] רשימת אהבה בפסטיבל הסרטים DOK.Fest במינכן