רשימת מדינות על-פי תפוקת הנפט הגולמי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

להלן טבלה של דירוג מדינות בעולם על פי תפוקת הנפט הגולמי, המבוססת על נתוני מנהל מידע האנרגיה של משרד האנרגיה האמריקאי, נכון ל-פברואר 2013. 5 מפיקות הנפט הגולמי הראשיות הן: רוסיה 9.99 מיליון חביות נפט ביום (13.2%); ערב הסעודית 9.14 מיליון ח/י (12.1%); ארצות הברית 7.18 מיליון ח/' (9.5%); סין 4.15 מיליון ח/' (5.5%); וקנדה 3.56 מיליון ח/' (4.7%). מפיקות אלו תרמו 45% לתפוקה העולמית. חלקו היחסי של אופ"ק בתפוקה זו היה 42% למרות הירידה בייצור הנפט האיראני בשל הסנקציות המוטלות עליה. מדינות המפרץ הפרסי הפיקו כשליש מסך כל הנפט הגולמי המופק בעולם.


דירוג שם המדינה תפוקה (באלפי חביות ליום)‏[1] אחוז מסה"כ
1 Flag of Russia.svg רוסיה 9,990 13.19%
2 Flag of Saudi Arabia.svg ערב הסעודית[2][3] 9,140 12.07%
3 Flag of the United States.svg ארצות הברית 7,177‏[4] 9.48%
4 Flag of the People's Republic of China.svg סין 4,146 5.47%
5 Flag of Canada.svg קנדה 3,563‏[5] 4.70%
6 Flag of Iran.svg איראן[2][3] 3,200‏[6] 4.23%
7 Flag of Iraq.svg עיראק[2][3] 3,075 4.06%
8 Flag of the United Arab Emirates.svg איחוד האמירויות הערביות[2][3] 2,820 3.72%
9 Flag of Kuwait.svg כוית[2][3] 2,650 3.50%
10 Flag of Mexico.svg מקסיקו 2,602 3.44%
11 Flag of Nigeria.svg ניגריה[2] 2,420 3.20%
12 Flag of Venezuela.svg ונצואלה[2] 2,300 3.04%
13 Flag of Brazil.svg ברזיל 2,017 2.66%
14 Flag of Angola.svg אנגולה[2] 1,790 2.36%
15 Flag of Kazakhstan.svg קזחסטן 1,583 2.09%
16 Flag of Norway.svg נורבגיה 1,502 1.98%
17 Flag of Algeria.svg אלג'יריה[2] 1,490 1.97%
18 Flag of Libya.svg לוב[2] 1,400‏[7] 1.85%
19 Flag of Qatar.svg קטאר[2][3] 1,200 1.58%
20 Flag of Colombia.svg קולומביה 998 1.32%
21 Flag of Oman.svg עומאן[3] 944 1.25%
22 Flag of Azerbaijan.svg אזרבייג'ן 903 1.19%
23 Flag of the United Kingdom.svg הממלכה המאוחדת 862 1.14%
24 Flag of Indonesia.svg אינדונזיה 834 1.10%
25 Flag of India.svg הודו 767 1.01%
26 Flag of Malaysia.svg מלזיה 559 0.74%
27 Flag of Argentina.svg ארגנטינה 553 0.73%
28 Flag of Egypt.svg מצרים 547 0.72%
29 Flag of Ecuador.svg אקוודור[2] 509 0.67%
30 Flag of Vietnam.svg וייטנאם 320 0.42%
31 Flag of Australia.svg אוסטרליה 309 0.41%
32 Flag of Equatorial Guinea.svg גינאה המשוונית 282 0.37%
33 Flag of the Republic of the Congo.svg הרפובליקה של קונגו (קונגו-ברזוויל) 265 0.35%
34 Flag of Thailand.svg תאילנד 254 0.34%
35 Flag of Gabon.svg גבון 239 0.32%
36 Flag of Turkmenistan.svg טורקמניסטן 227 0.30%
37 Flag of Denmark.svg דנמרק 197 0.26%
38 Flag of Yemen.svg תימן 162 0.21%
39 Flag of Syria.svg סוריה 133‏[8] 0.18%
40 Flag of Brunei.svg ברוניי 115 0.15%
41 Flag of South Sudan.svg דרום סודאן Flag of Sudan.svg סודאן 113‏[9] 0.15%
42 Flag of Ghana.svg גאנה 112 0.15%
43 Flag of Chad.svg צ'אד 100 0.13%
44 Flag of Italy.svg איטליה 98 0.13%
45 Flag of Romania.svg רומניה 83 0.11%
46 Flag of Trinidad and Tobago.svg טרינידד וטובגו 83 0.11%
47 Flag of East Timor.svg מזרח טימור 77 0.10%
48 Flag of Uzbekistan.svg אוזבקיסטן 70 0.09%
49 Flag of Tunisia.svg תוניסיה 65 0.09%
50 Flag of Peru.svg פרו 64 0.08%
51 Flag of Cameroon.svg קמרון 62 0.08%
52 Flag of Germany.svg גרמניה 56 0.07%
53 Flag of Pakistan.svg פקיסטן 56 0.07%
54 Flag of Cuba.svg קובה 50 0.07%
55 Flag of Turkey.svg טורקיה 46 0.06%
56 Flag of Ukraine.svg אוקראינה 43 0.06%
57 Flag of New Zealand.svg ניו זילנד 41 0.05%
58 Flag of Bolivia.svg בוליביה 40 0.05%
59 Flag of the Netherlands.svg הולנד 37 0.05%
60 Flag of Côte d'Ivoire.svg חוף השנהב 37 0.05%
61 Flag of Bahrain.svg בחריין[3] 35 0.05%
62 Flag of Belarus.svg בלארוס 30 0.04%
63 Flag of Papua New Guinea.svg פפואה גינאה החדשה 26 0.03%
64 Flag of the Philippines.svg הפיליפינים 21 0.03%
65 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg קונגו (לשעבר זאיר) 20 0.03%
66 Flag of Niger.svg ניז'ר 20 0.03%
67 Flag of Myanmar.svg מיאנמר 20 0.03%
68 Flag of Albania.svg אלבניה 16 0.02%
69 Flag of Austria.svg אוסטריה 16 0.02%
70 Flag of France.svg צרפת 16 0.02%
71 Flag of Suriname.svg סורינאם 15 0.02%
72 Flag of Serbia.svg סרביה 14 0.02%
73 Flag of Poland.svg פולין 13 0.02%
74 Flag of Hungary.svg הונגריה 12 0.02%
75 Flag of Mongolia.svg מונגוליה 11 0.01%
76 Flag of Croatia.svg קרואטיה 11 0.01%
77 Flag of Guatemala.svg גואטמלה 10 0.01%
78 Flag of Spain.svg ספרד 8 0.01%
79 Flag of Mauritania.svg מאוריטניה 7 0.01%
80 Flag of Chile.svg צ'ילה 6 0.01%
81 Flag of Japan.svg יפן 5 0.01%
82 Flag of South Africa.svg דרום אפריקה 4 0.01%
83 Flag of Belize.svg בליז 3 0.00%
84 Flag of the Czech Republic.svg צ'כיה 3 0.00%
85 Flag of Lithuania.svg ליטא 2 0.00%
86 Flag of Bulgaria.svg בולגריה 1 0.00%
87 Flag of Greece.svg יוון 1 0.00%
88 Flag of Georgia.svg גאורגיה 1 0.00%
89 Flag of Kyrgyzstan.svg קירגיזסטן 1 0.00%
90 Flag of Barbados.svg ברבדוס 1 0.00%
91 Flag of the Republic of China.svg טיוואן 0.8 0.00%
92 Flag of Morocco.svg מרוקו 0.5 0.00%
93 Flag of Tajikistan.svg טג'יקיסטן 0.206 0.00%
94 Flag of Slovakia.svg סלובקיה 0.2 0.00%
95 Flag of Israel.svg ישראל 0.1‏[10] 0.00%
96 Flag of Jordan.svg ירדן 0.02 0.00%
97 Flag of Slovenia.svg סלובניה 0.005 0.00%
-- Flag of Europe.svg  האיחוד האירופי 1,405 1.86%
-- OECD logo.svg הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי 16,570 21.88%
-- PersianGulf vue satellite du golfe persique.jpg המפרץ הפרסי 23,064[11] 30.45%
-- Flag of OPEC.svg אופ"ק[12] 31,994 42.25%
-- Globe004.gif סך הכל 75,732 100%


סימוכין[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נפט גולמי שכולל גם את הקונדנסט (lease condensate), קרי נוזלי גז טבעי שמופקים מן הגז הטבעי במתקני הפרדה בין נוזל לגז או במתקני שדות גז. זוהי תערובת שבעיקרה מורכבת מפחמימנים כבדים יותר מפנטאן. קטגוריה זו של הקונדנסט לא כוללת את ה-NGPL ‏ (natural gas plant liquids) כגון פרופאן ובוטאן, שמופקים במתקני ה"דאונסטרים" (downstream) לעיבוד גז טבעי. חלק מנתוני התפוקה המוצגים מעוגלים.
  2. ^ 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 חברת אופ"ק
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 מדינה באגן הניקוז של המפרץ הפרסי
  4. ^ מהפכת האנרגיה צוברת תאוצה בשנים האחרונות בשל פיתוח מזורז של פצלי גז (גז לא קונבציונלי) ופצלי נפט (נפט לא קונבנציונלי). תפוקת הנפט הגולמי של ארצות הברית קפצה מכ-5 מיליון חביות ביום בממוצע ב-2008 ל-6.5 מיליון חבית ביום ב-2012 הודות בעיקר לתפוקת נפט לא קונבציונלי משלושה שדות הקרויים בפי תעשיית הנפט "ביג ת'רי" ("Big Three" - ‏the Bakken, Eagle Ford and Permian Basin), ראו: "Light, sweet oil may outpace US Gulf Coast refining capacity soon: S&P analyst", Platts, 19 June 2013. מגמה זו שהמשיכה אל תוך 2013. בין השנים 2012-2011 קפצה תפוקת הנפט הגולמי של ארצות הברית מ-5.65 ל-6.5 מיליון חביות ביום, גידול של כ-850,000 חביות ביום בשנה אחת!, שזהו שיעור הגידול השנתי הגבוה ביותר בהיסטוריית תפוקת הנפט האמריקנית. בארצות הברית יש כיום דיבורים על ייצוא נפט בטווח הלא רחוק (מעבר לייצוא לקנדה). לפי שעה מהווה הייבוא נטו של נפט ומוצריו לארצות הברית כ-40% מסך הביקוש שלה לנפט, לעומת 60% ב-2005.
  5. ^ למעלה ממחצית תפוקת הנפט הגולמי נובעת מחולות הזפת. בשנת 2012 הפיקה קנדה בממוצע 3.2 מיליון חביות נפט גולמי ביום - מזה 1.8 מיליון חביות או 56% מקורן בחולות הזפת. ראו: Canadian Association of Petroleum Producers (CAPP), The Facts on Oil Sands [pdf file], July 2013, p. 12
  6. ^ סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) העריכה במאי 2013 את תפוקת הנפט הגולמי של איראן לחודש פברואר ברמה נמוכה יותר - 2.72 מיליון חביות ביום. על פי אותו הפרסום, תפוקתה המשיכה לרדת בחודשים הבאים: 2.68 במרץ ו-2.65 באפריל. ראו: IEA, "Supply Tables: OPEC Crude Production", Oil Market Report (OMR), 14 May 2013, p. 6. "אויל אנד גז ז'ורנל" אף הוא העריך כי תפוקת הגולמי של איראן עמדה על 2.72 מיליון חביות ביום בפברואר 2013, ראו: “Statistics: Worldwide Crude Oil and Gas Production”, Oil & Gas Journal, 13 May 2013, p. 34. הירידה היא תוצאה של סנקציות והיעדר השקעה בתשתיות נפט מזה שנים. על פי נתוני מינהל מידע האנרגיה האמריקאי, עמדה תפוקת הגולמי של איראן על 4.1 מיליון חביות ביום ביוני 2011. היא ירדה כעבור שנה ל-3.35 מיליון חביות ביום ביוני 2012. והמגמה המשיכה אל תוך 2013.
  7. ^ התפוקה הלובית השתקמה אם כי עדיין לא לרמה מלפני מלחמת האזרחיםינואר 2011 הפיקה לוב 1.65 מיליון חביות נפט גולמי ביום. ביוני-יולי אותה השנה תפוקתה קרסה ל-100,000 חביות ביום ובאוגוסט פסקה לחלוטין. בינואר 2012 הפיקה לוב 1 מיליון חביות ביום).
  8. ^ עד לפני מלחמת האזרחים הפיקה סוריה 364,000 חביות נפט גולמי ביום (אוקטובר-דצמבר 2010), אך מאז התפוקה ירדה: ל-205,000 חביות ביום בדצמבר 2011 ול-136,000 בדצמבר 2012.
  9. ^ הנתון מתייחס לתפוקת שתי המדינות. יצוין, כי מרבית התפוקה בימים כתיקונם (כ-75%) מרוכזת בדרום בעוד שצינור הנפט, מתקני הזיקוק ותשתית הייצוא הם בצפון. ביולי 2010, שנה לפני הכרזתה של דרום סודאן על עצמאותה, עמדה תפוקת הנפט הגולמי של סודאן על 510,000 חביות ביום. ואולם סכסוכים שונים בין המדינות, ובעיקר הסכסוך סביב גובה התשלום של דרום סודאן לסודאן על העברת הנפט דרכה לייצוא, גרמו לשיבושים קשים ולירידה חדה בתפוקה. תפוקת הגולמי, לשם המחשה, ירדה מ-450,000 חביות ביום בדצמבר 2011, ל-67,000 חביות ביום באפריל 2012, על פי נתוני מינהל מידע האנרגיה האמריקאי. בשנת 2012 כולה הפיקה סודאן (צפון + דרום) בממוצע 118 מיליון חביות נפט גולמי ביום, על פי נתוני ה"מינהל", ו-113 מיליון, על פי נתוני חברת ב.פ. הבריטית. מזה, לפי החברה הבריטית, 82,000 הופקו בסודאן ו-31,000 בדרום סודאן, ראו: BP Statistical Review of World Energy, June 2013, p. 8‏
  10. ^ כתב העת האמריקני "אויל אנד גז ז'ורנל" העריך בסיכום השנתי שלו בדצמבר 2012 כי ישראל הפיקה בממוצע 600 חביות נפט גולמי ביום במהלך 2012, ובאותה הרמה כמו ב-2011, ראו: "[לוח]: מבט כולל על עתודות ותפוקה", 3 בדצמבר 2012 (באנגלית). באתר של משרד האנרגיה והמים של ישראל, הנתונים הם פחות מעודכנים: ב-2009 (השנה האחרונה לגביה קיים הנתון) עמדה תפוקת המדינה על כ-70 חביות נפט גולמי ביום, לעומת כ-150 ב-2008 (הנתונים במקור מובאים בשווה ערך טונה נפט - שעט"ן, וכאן הומרו לחביות נפט ביום). בכל קידוחי חלץ מפיקים 120 חביות ביום, ראו: אבי עמית, "רק חול וחול [במסגרת המהדורה מרכזית]", ערוץ 10, 26 בספטמבר 2013.
  11. ^ הנתון של מינהל מידע האנרגיה של משרד האנרגיה האמריקאי תוקן כדי לכלול גם את עומאן (חצי האי מוסנדם - مسندم; או מובלעת מוסנדם נמצאת באגן הניקוז של המפרץ הפרסי), בנוסף לשבע המדינות שמופיעות בסטטיסטיקה האמריקאית (איחוד האמירויות הערביות, איראן, בחריין, כווית, עיראק, ערב הסעודית וקטאר) שתפוקתן מסתכמת ב-22.12 מיליון חביות ביום.
  12. ^ אופ"ק מורכב מ-12 מדינות חברות: איחוד האמירויות הערביות, איראן, אלג'יריה, אנגולה, אקוודור, ונצואלה, כווית, לוב, ניגריה, עיראק, ערב הסעודית, וקטאר. התפוקה מהאזור הנייטרלי הסעודי-כווייתי מתחלקת שווה בשווה בין סעודיה לכווית, ונכללת בנתוני התפוקה של השתיים.

מקורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

(מינהל מידע האנרגיה מעדכן את נתוניו מדי פעם)

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • “Statistics: Worldwide Crude Oil and Gas Production”, Oil & Gas Journal, 13 May 2013, p. 34
  • "Oil: Production", BP Statistical Review of World Energy, June 2012, p. 8
  • "Oil: Production", BP Statistical Review of World Energy, June 2013, p. 8

[BP data includes crude oil, shale oil, oil sands and NGLs - natural gas liquids, the liquid content of natural gas where this is recovered separately].