רשימת תנועות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רשימת התנועות מכילה מגוון תנועות המוכרות על ידי האלפבית הפונטי הבינלאומי. ישנן כ-28 תנועות נבדלות זו מזו. כל תנועה היא בעלת גובה, מיקום וברוב התנועות יש גם הבחנה בין תנועות מעוגלות לבלתי מעוגלות. בטבלה וברשימות המצויות בערך זה, התנועות ממויינות לשלוש הקטגוריות: גובה, מיקום ומעוגלות. כאשר מופיעות בטבלה שתי תנועות באותה משבצת, התנועה הימנית היא מעוגלת והשמאלית היא בלתי מעוגלת.


תנועות
ראה גם: IPA, עיצורים
  אחורית כמעט-אחורית מרכזית כמעט-קדמית קדמית
סגורה
Blank vowel trapezoid.svg
i · y
ɨ · ʉ
ɯ · u
ɪ · ʏ
ɪ̈ · ʊ̈
ʊ · 
e · ø
ɘ · ɵ
ɤ · o
 · ø̞
ə
ɤ̞ · 
ɛ · œ
ɜ · ɞ
ʌ · ɔ
 · æ
ɐ
a · ɶ
ä
ɑ · ɒ
כמעט-סגורה
חצי-סגורה
אמצעית
חצי-פתוחה
כמעט-פתוחה
פתוחה
כאשר מופיעות זוג תנועות באותה משבצת, הימנית מעוגלת.
תנועות
אחוריות כמעט אחוריות מרכזיות כמעט קדמיות קדמיות
סגורות u ‏· ɯ ʉ ‏· ɨ y ‏· i
כמעט סגורות ʊ ʊ̈ ‏· ‏ɪ̈ ʏ ‏· ɪ
חצי סגורות o ‏· ɤ ɵ ‏· ɘ ø ‏· e
אמצעיות ‏· ‏ɤ̞ ə ø̞ ‏· ‏e̞
חצי פתוחות ɔ ‏· ʌ ɞ ‏· ɜ œ ‏· ɛ
כמעט פתוחות ɐ æ
פתוחות ɒ ‏· ɑ ä ɶ ‏· a


מיון לפי גובה התנועות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תנועות סגורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, סגורה, בלתי-מעוגלת [ɯ]
  • תנועה אחורית, סגורה, מעוגלת [u]
  • תנועה מרכזית, סגורה, בלתי-מעוגלת [ɨ]
  • תנועה מרכזית, סגורה, מעוגלת [ʉ]
  • תנועה קדמית, סגורה, בלתי-מעוגלת [i]
  • תנועה קדמית, סגורה, מעוגלת [y]

תנועות כמעט סגורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה כמעט-אחורית, כמעט סגורה, מעוגלת ʊ
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, בלתי-מעוגלת ɪ̈
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, מעוגלת [[ʊ̈]]
  • תנועה כמעט קדמית, כמעט סגורה, בלתי-מעוגלת ɪ
  • תנועה כמעט קדמית, כמעט סגורה, מעוגלת ʏ

תנועות חצי סגורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת ɤ
  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, מעוגלת o
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת ɘ
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, מעוגלת ɵ
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת e
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, מעוגלת ø

תנועות אמצעיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, אמצעית, בלתי-מעוגלת [ɤ̞]
  • תנועה אחורית, אמצעית, מעוגלת
  • תנועה מרכזית, אמצעית ə
  • תנועה קדמית, אמצעית, בלתי-מעוגלת
  • תנועה קדמית, אמצעית, מעוגלת [ø̞]

תנועות חצי פתוחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת ʌ
  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, מעוגלת ɔ
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת ɜ
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, מעוגלת ɞ
  • תנועה קדמית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת ɛ
  • תנועה קדמית, חצי-פתוחה, מעוגלת œ

תנועות כמעט פתוחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה מרכזית, כמעט פתוחה ɐ
  • תנועה קדמית, כמעט פתוחה, בלתי-מעוגלת æ

תנועות פתוחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, פתוחה, בלתי-מעוגלת ɑ
  • תנועה אחורית, פתוחה, מעוגלת ɒ
  • תנועה מרכזית, פתוחה, בלתי-מעוגלת ä
  • תנועה קדמית, פתוחה, בלתי-מעוגלת a
  • תנועה קדמית, פתוחה, מעוגלת ɶ

מיון לפי מיקום התנועות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תנועות אחוריות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, סגורה, בלתי-מעוגלת ɯ
  • תנועה אחורית, סגורה, מעוגלת u
  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, בלתי מעוגלת ɤ
  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, מעוגלת o
  • תנועה אחורית, אמצעית, בלתי-מעוגלת [ɤ̞]
  • תנועה אחורית, אמצעית, מעוגלת
  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת ʌ
  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, מעוגלת ɔ
  • תנועה אחורית, פתוחה, בלתי-מעוגלת ɑ
  • תנועה אחורית, פתוחה, מעוגלת ɒ

תנועות כמעט אחוריות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה כמעט אחורית, כמעט סגורה, מעוגלת ʊ

תנועות מרכזיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה מרכזית, סגורה, בלתי-מעוגלת ɨ
  • תנועה מרכזית, סגורה, מעוגלת ʉ
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, בלתי-מעוגלת [ɪ̈]
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, מעוגלת [ʊ̈]
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת ɘ
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, מעוגלת ɵ
  • תנועה מרכזית, אמצעית ə
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת ɜ
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, מעוגלת ɞ
  • תנועה מרכזית, כמעט פתוחה ɐ
  • תנועה מרכזית, פתוחה, בלתי-מעוגלת ä

תנועות כמעט קדמיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה כמעט קדמית, כמעט סגורה, בלתי-מעוגלת ɪ
  • תנועה כמעט קדמית, כמעט סגורה, מעוגלת ʏ

תנועות קדמיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה קדמית, סגורה, בלתי-מעוגלת i
  • תנועה קדמית, סגורה, מעוגלת y
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת e
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, מעוגלת ø
  • תנועה קדמית, אמצעית, בלתי-מעוגלת
  • תנועה קדמית, אמצעית, מעוגלת [ø̞]
  • תנועה קדמית, חצי פתוחה, בלתי-מעוגלת ɛ
  • תנועה קדמית, חצי-פתוחה, מעוגלת œ
  • תנועה קדמית, כמעט-פתוחה, בלתי-מעוגלת æ
  • תנועה קדמית, פתוחה, בלתי-מעוגלת a
  • תנועה קדמית, פתוחה, מעוגלת ɶ

מיון לפי מעוגלות התנועות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תנועות בלתי-מעוגלות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, סגורה, בלתי-מעוגלת [ɯ]
  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת [ɤ]
  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת [ʌ]
  • תנועה אחורית, פתוחה, בלתי-מעוגלת [ɑ]
  • תנועה מרכזית, סגורה, בלתי-מעוגלת [ɨ]
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, בלתי-מעוגלת [ɪ̈]
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת [ɘ]
  • תנועה אחורית, אמצעית, בלתי-מעוגלת [ɤ̞]
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, בלתי-מעוגלת [ɜ]
  • תנועה מרכזית, פתוחה, בלתי-מעוגלת [ä]
  • תנועה קדמית, סגורה, בלתי-מעוגלת [i]
  • תנועה כמעט-קדמית, כמעט-סגורה, בלתי-מעוגלת [ɪ]
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, בלתי-מעוגלת [e]
  • תנועה קדמית, אמצעית, בלתי-מעוגלת [e̞]
  • תנועה קדמית, חצי- פתוחה, בלתי-מעוגלת [ɛ]
  • תנועה קדמית, כמעט-פתוחה, בלתי-מעוגלת [æ]
  • תנועה קדמית, פתוחה, בלתי-מעוגלת [a]

תנועות מעוגלות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תנועה אחורית, סגורה, מעוגלת [u]
  • תנועה אחורית, חצי-סגורה, מעוגלת [o]
  • תנועה אחורית, אמצעית, מעוגלת [o̞]
  • תנועה אחורית, חצי-פתוחה, מעוגלת [ɔ]
  • תנועה אחורית, פתוחה, מעוגלת [ɒ]
  • תנועה כמעט-אחורית, כמעט-סגורה, מעוגלת [ʊ]
  • תנועה מרכזית, סגורה, מעוגלת [ʉ]
  • תנועה מרכזית, כמעט-סגורה, מעוגלת [ʊ̈]
  • תנועה מרכזית, חצי-סגורה, מעוגלת [ɵ]
  • תנועה מרכזית, חצי-פתוחה, מעוגלת [ɞ]
  • תנועה כמעט-קדמית, כמעט-סגורה, מעוגלת [ʏ]
  • תנועה קדמית, סגורה, מעוגלת [y]
  • תנועה קדמית, חצי-סגורה, מעוגלת [ø]
  • תנועה קדמית, אמצעית, מעוגלת [ø̞]
  • תנועה קדמית, חצי-פתוחה, מעוגלת [œ]
  • תנועה קדמית, פתוחה, מעוגלת [ɶ]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]