נמלת קציר שחורה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנמלת קציר שחורה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: חרקים
סדרה: דבוראים
תת־סדרה: Apocrita
משפחה: נמליים
סוג: נמלת קציר
מין: נמלת קציר שחורה
שם מדעי
Messor ebeninus
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נמלת קציר שחורה (שם מדעי: Messor ebeninus) היא מין של נמלה, מהנפוצים ביותר בישראל. ידועה בזכות קיניה הגדולים והמרשימים, ומנהגי אגירת המזון שלה.

המין נפוץ במקומות רבים באסיה ובצפון אפריקה. בישראל היא נפוצה בחלקים נרחבים של הארץ, החל במישור החוף וכלה במדבר יהודה.

אורך הפועלות הוא בין 4–10 מילימטרים, וגופן שחור ומבריק. ראשן גדול ורחב יחסית לגוף, ואינו מוארך כמו ראשן של מרבית הנמלים. גופן של החיילות ארוך עוד יותר: כ-10 מילימטרים. אורכה של המלכה הוא בין 12–13 מילימטר, ואורכם של הזכרים הוא כ-8 מילימטר. גם הם, כמו הפועלות והחיילות, שחורים ומבריקים.

נמלת הקציר השחורה פעילה בעיקר בקיץ. היא ניזונה מפירות וזרעים, שהיא אוספת במשך הקיץ. בחורף היא עוסקת בעיקר בתחזוקת הקן. לעיתים היא ניזונה מטחביות שמאכלסות את הקן שלה.

נמלת הקציר השחורה חיה במושבות גדולות, שיכולות להגיע לעשרות אלפי פרטים. בניגוד למינים רבים אחרים, היא אינה נודדת באופן קבוע, אלא נשארת באותו קן במשך שנים רבות. מסיבה זו, וגם בגלל סיבות אחרות (כגון גודלה של הנמלה, ריבוי הפרטים בקן, והזמן הרב שהיא משקיעה בחפירה), קיניה של נמלת הקציר מסוגלים להגיע לגודל עצום, ולעומק של עד שלושה מטרים.

הקן בנוי כמחילה אנכית גדולה, היורדת כלפי מטה, ויש לה הסתעפויות אופקיות רבות. ההסתעפויות משמשות כמאגרי מזון (נמלת הקציר השחורה ממיינת את סוגי המזון שלה למחילות שונות) מאגרי פסולת, ולמגוריה של המלכה והוולדות. במחילות העליונות יותר, החשופות יותר לקור, מזיקים, טורפים ושיטפונות, נמצאת הפסולת והזרעים הלא-מקולפים. בקומות התחתונות והמוגנות יותר חיות הנמלים עצמן, ונמצאים מאגרי המזון הגדולים.

ניתן לזהות את קיני נמלת הקציר על פי גורן מוקפת פסולת (אדמה, מוץ, ופגרי נמלים) הנמצאת בפתח. לעיתים לקן אחד יש כמה פתחים.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]