נשיא צ'ילה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף נשיאת צ'ילה)
נשיא צ'ילה
Presidente de la República de Chile
-
-
-
איוש נוכחי גבריאל בוריץ'
תאריך כניסה לתפקיד 11 במרץ 2022
דרכי מינוי בחירות ישירות על ידי העם
תחום שיפוט צ'ילהצ'ילה צ'ילה
מעון קאסה דה לה מונדה
מושב המשרה סנטיאגו דה צ'ילה
משך כהונה קצוב 4 שנים
ייסוד המשרה 9 ביוני 1826
איוש ראשון מנואל בלנקו אנקאלדה
http://www.gob.cl/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מנואל בלנקו אנקאלדה, הנשיא הראשון של צ'ילה
נשיא צ'ילה סבסטיאן פיניירה לוחץ את ידו של נשיא המדינה ראובן ריבלין, בעת ביקורו בבית הנשיא, יוני 2019

נשיא צ'ילהספרדית: Presidente de la República de Chile) הוא ראש המדינה והאדם העומד בראש ממשלת צ'ילה. הנשיא אחראי גם על הממשל הראשי וגם על הממשל הפרובינציאלי. אף על פי שתפקידו ומשמעותו השתנו לאורך ההיסטוריה של צ'ילה, הנשיא הוא הפוליטיקאי הבכיר במדינה ובעל הסמכויות הביצועיות העיקריות. ב-18 בספטמבר 1925 השיבה החוקה לנשיא הרפובליקה את סמכויותיו, חתמה את הגולל על שלטון הפרלמנט וכוננה משטר נשיאותי.

החוקה הנוכחית התקבלה ב-1980 בזמן הממשל הצבאי בהנהגת אוגוסטו פינושה. החוקה הגבירה את כוחו של הנשיא ומיסדה את השתתפותם של מפקדי הצבא בשלטון. לאחר תבוסת פינושה במשאל העם של 1988 בוצעו שינויים בחוקה שהקטינו את כוחו של הנשיא ואת ההשפעה של הצבא. דיונים לגבי רפורמות נוספות ממשיכים להיערך, אך נכון ל-2003 הם בעדיפות נמוכה.

בראש הרשות המבצעת עומד הנשיא, והוא גם ממנה את השרים. הנשיא נבחר לתקופה של 4 שנים ואינו יכול להיבחר מיד לאחר סיום תקופת כהונתו. ממלא מקום נשיא צ'ילה במקרה של הפסקת כהונה או נבצרות הוא שר הפנים: בניגוד לתקדים המקובל במדינות שבהן אין תפקיד נפרד של ממלא מקום נשיא המדינה, תוארו של שר הפנים כשהוא ממלא את מקום הנשיא הוא "סגן הנשיא".

הנשיא הנוכחי של צ'ילה הוא גבריאל בוריץ' שנכנס לתפקיד ב-11 במרץ 2022.

התפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

דרישות[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקה של 1980, אשר התקבלה בזמן הממשל הצבאי בהנהגת אוגוסטו פינושה הגבירה את כוחו של הנשיא ומיסדה את השתתפותם של מפקדי הצבא בשלטון, קובע את הדרישות להיות נשיא. במקור, הנשיא חייב להיות אזרח יליד הטבע של המדינה. הנשיא חייב להיות גם בן 35 לפחות.

בחירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

סעיף 26 לחוקה מפרט את השיטה בה נבחר הנשיא. הנשיא ייבחר בהצבעה ישירה, ברוב מוחלט של הקולות המוטלים. על מנת לזכות בבחירות בסיבוב הראשון, על מפלגת המועמד הזוכה לקבל יותר מ-50% מהקולות הקבועים.

הבחירות יתקיימו ביום ראשון השלישי של חודש נובמבר של השנה מיד לפני סוף כהונת הנשיא. אם יש יותר משני מועמדים בבחירות לנשיאות ואף אחד מהם לא הצליח להשיג יותר ממחצית הקולות, ייערכו בחירות חדשות. הבחירה השניות ("ההצבעה") תיערך ביום ראשון הרביעי לאחר הבחירות הראשונות, המוגבלת לשני המועמדים בלבד, כך לפי החוקה.

כהונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי חוקת 1828, יכהן הנשיא בתפקיד במשך ארבע שנים, ללא אפשרות של בחירה חוזרת מיידית לכהונה אחת נוספת. בשנת 1833, הכהונה הנשיאותית שונתה ל-5 שנים, עם אפשרות לבחירה מחדש מיד לאחר סיום הכהונה לתקופה נוספת אחת, לתקופה המוגבלת לשני כהונות רצופות (דהיינו 10 שנים בסך הכל). לאחר מכן, ברפורמה החוקתית בשנת 1878, האפשרות לבחירה מחדש נעשתה פסולה. על פי חוקת 1925 יכהן הנשיא לתקופה בת שש שנים, ללא אפשרות של בחירה חוזרת מיידית בלבד.

בטקסט המקורי של חוקת 1980, הנשיא כיהן במשך שמונה שנים ללא אפשרות לבחירה מיידית. לאחר שינויים בחוקה, שנקבעו בתקופת ממשלתו של הגנרל אוגוסטו פינושה, יתקיים משאל עם על כהונת הנשיא, שבו יתמודד מועמד אחד בלבד, ולאחריו יועבר השלטון בצ'ילה מידי החונטה הצבאית בראשות פינושה לידיים אזרחיות. עם זאת, ב -4 במרץ 1994 הופחתה תקופת הנשיאות לתקופת כהונה של שש שנים, ללא בחירה מיידית.

על פי הרפורמה החוקתית 2005, הנשיא מכהן ארבע שנים ללא אפשרות של בחירה חוזרת מיידית לכהונה אחת נוספת (משמע, נשיא שסיים תקופת כהונה בת ארבע שנים יוכל להיבחר מחדש לאחר תקופת צינון בת ארבע שנים גם כן). נשיא לשעבר עשוי להיבחר שוב לאחר שסיים את כהונתו הראשונה. אין גבול לכמות הפעמים שאדם יכול לרוץ למועמדות אם לא כיהן בעבר כנשיא.

הנשיא מתחיל ומסיים את כהונתו בתאריך ה-11 במרץ.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נשיא צ'ילה בוויקישיתוף