רפאל גווילי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רפאל גווילי
רפאל גווילי
רפאל גווילי
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 3 באוגוסט 1924
טריפולי, לוב
פטירה 28 ביוני 2008 (בגיל 83)
רמת גן
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש המועצה הדתית ברמת גן
19832008
(כ־25 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רפאל גווילי (טריפולי, לוב 1924, רמת גן 28 ביוני 2008). היה איש ציבור, יו"ר "ועד קהילות לוב", סגן יו"ר הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב, בעל עיטור יקיר עדת יהודי לוב, פעיל ב"בני ברית" ונשיא "לשכת בר כוכבא" של האחים הנאמנים ברמת גן[1][2], בעל עיטור יקיר עיריית רמת גן וראש המועצה הדתית ברמת גן במשך 25 שנה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גווילי נולד ב 3 באוגוסט 1924 (ג' באב ה'תרפ"ד) כבן בכור, להוריו גבריאל וחסונה, בטריפולי אשר בלוב. בינקותו למד בתלמוד תורה, וכאשר גדל למד, ביום בבית הספר האיטלקי - פייטרו וורי ובערב בבית הספר היהודי "בן יהודה". בשנת 1933, בגיל 11, עלה עם הוריו ארצה והמשפחה התגוררה בשכונת מונטיפיורי בתל אביב. עם קום המדינה התגייס לצבא הגנה לישראל, שירת בחטיבה 4 (לשעבר חטיבת קרייתי), נלחם במבצע דני והמשיך בחיל החימוש. לאחר שחרורו מצה"ל ונישואיו לרוזה, עברה המשפחה להתגורר ברמת גן בה החל את פעילותו הציבורית. לו ולרוזה נולדו שלושה ילדים 2 בנות ובן, גבריאל בנו נהרג במהלך מלחמת יום הכיפורים, על שמו של בנו, הוא הקים את הקרן "נצח גבריאל" העוסקת במתן בסתר.

פעילותו הציבורית[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמי שעלה מלוב, הקדיש גווילי שנים רבות מחייו לשימור ולהנחלת מורשתם, של יהודי לוב ולסייע לבני הקהילה ברכישת השכלה גבוהה, והיה בין מייסדי קרן בשם "יגדיל תורה", (כשם בית ספר היהודי בטריפולי), אשר עוסקת במתן מלגות לסטודנטים.

בשנות ה-60 של המאה ה-20, היה גווילי בין יוזמי ומקימי בית הכנסת יד הגיבורים לעולי לוב ברמת גן. הוא פעל רבות להעברת ארון הקודש מבית הכנסת האיטלקי בפירנצה לבית הכנסת, אשר נקרא על שם חללי צה"ל מבני העדה. מטעם בית הכנסת ארגן גווילי פעולות תרבות שונות ומגוונות, ואף שימש כראש עמותת בית הכנסת. ספר תורה שנכתב ביוזמתו ביחד עם ארגון יד לבנים לעילוי נשמות חללי צה"ל, הוכנס לבית הכנסת.

בשנת 1977 נהרג בנו גבריאל בעת מילוי תפקידו בצה"ל. וגווילי הוסיף על פעילותו פעילות בארגון יד לבנים והקים את קרן "נצח גבריאל" ע"ש בנו, למתן בסתר. משנת 1983 ועד לפטירתו כיהן גווילי כיו"ר המועצה הדתית ברמת גן, תפקיד בו הוא ראה שליחות למען תושבי העיר, עם דגש על קרוב לבבות והבנה בין דתיים וחילוניים.

בשנת 1993 עם פטירתו של פריג'א זוארץ (ששימש בתפקידים אלו לפניו), מונה להיות יו"ר "ועד קהילות לוב", יו"ר קרן המלגות "יגדיל תורה" וסגן יו"ר "הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב.

אותות ועיטורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2006 הוענק לגווילי אות יקיר העיר רמת גן, על פועלו הרב והמסור לאורך השנים, לעיר ולתושביה.

בראשית שנת 2008, הוענק לרפאל גוילי, עיטור "יקיר העדה", על פועלו רב השנים למען בני קהילת עולי לוב ומורשתם.

פטירתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

גווילי הלך לעולמו בשעות הבוקר המוקדמות של יום שבת, כ"ה בסיון ה'תשס"ח, לאחר שלקה בהתקף לב, והובא לקבורה תיכף במוצאי שבת, בבית הקברות "זיכרון מאיר" בבני ברק. על קברו ספד לו ראש עיריית רמת גן צבי בר: "רפאל גווילי היה מאמין גדול בתורת ישראל ומאמין גדול עוד יותר באהבת ישראל. ומי שמביט היום בנופה החברתי, רוחני, דתי של העיר רמת גן, יכול להבחין על נקלה בטביעת אצבעותיו של האיש. אובדנו הוא אובדן של איש אשכולות ומורה דרך לעיר רמת-גן ולממסד הדתי. רפאל יחסר לכולנו, יחסר לי באופן אישי". כשנתיים לאחר פטירתו של גווילי נפטרה גם אשתו, רוזה, והם השאירו אחריהם 2 בנות - אושרה גוילי דוידוביץ ונילי נמני, ו-3 נכדים - ישגב ואראל דוידוביץ, ושלומית נמני.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אבי שחר, יו"ר המועצה הדתית, רפאל גווילי הלך לעולמו, אתר Local (פעיל בבני ברית ונשיא לשכת בר כוכבא)
  2. ^ אלי אשד, הפרוטוקולים של האחים הנאמנים, מגזין אי-מגו - הרחבה על האחים הנאמנים ולשכת בר כוכבא